Să reaprindem scânteia dezrobirii românilor în Basarabia – Un an de la constituirea „Sfatului Ţării 2”

0
129
  1. Să reaprindem scânteia dezrobirii românilor în Basarabia – Un an de la constituirea „Sfatului Ţării 2”

Să nu lăsăm să rătăcească neamul nostru de dincolo de Prut şi acolo-i vatra noastră strămoşească. Români! Să reaprindem scânteia dezrobirii românilor în Basarabia!

Răul s-a făcut, acum trebuie să adunăm toate forţele patriotice pentru a-l stopa pe Dodon să-şi impună politica lui trădătoare de rusificare a Republicii Moldova.

„Sfatul Ţării 2”, deşi lipsit de sprijin financiar din România în anul 2016 , are cateva realizări notabile:                                                                                                                                           –  lansarea postului de televiziune „Unirea”, unde iau cuvântul membrii mişcării naţionale, peste 500 de primari din Republica Moldova s-au întâlnit cu primari din România la sediul Parlamentului din Bucureşti;

-proiectul „Cunoaşte-ţi ţara”, iniţiat de asociaţia „Tinerii Moldovei”, care a ajutat zeci de mii de români din Republica Moldova să treacă Prutul;

-s-au creat structuri teritoriale ale Mişcării Naţionale;

-programul asociaţiei „Sfatul Ţării 2” urmăreşte pas cu pas Unirea.

http://www.crisana.ro/stiri/restituiri-24/sa-reaprindem-scanteia-dezrobirii-romanilor-in-basarabia-un-an-de-la-constituirea-sfatului-tarii-2-157651.html

 

  1. Raport: Posturile rusești retransmise în Rep. Moldova instigă la ură și război

Posturile rusești de televiziune retransmise pe teritoriul Republicii Moldova prezintă informații manipulatorii și propagandistice, instigă la ură și la război prin mesaje agresive, arată cel de-al doilea raport de monitorizare realizat de Asociația Presei independente.

http://infoprut.ro/47282-raport-posturile-rusesti-retransmise-rep-moldova-instiga-la-ura-si-razboi.html

 

  1. Impactul anexării Basarabiei la Imperiul rus: Ţăranii basarabeni fug dincolo de Prut

Sătui de regimul de ocupaţie din timpul războaielor ruso-turce, neputând să suporte dările şi abuzurile administraţiei ţariste şi temându-se că vor fi legaţi de glie ca şi ţăranii ruşi, numeroşi ţărani din ţinuturile Basarabiei au fugit – în primii ani de dominaţie rusească – în Moldova de peste Prut. Numărul lor e dificil de stabilit, deşi, într-un memoriu datat cu sfârşitul anului 1815, Manuk Bei Mirzoian, fost dragoman şi bei la Poarta Otomană, scria contelui I. Capo d’Istria, şeful cancelariei imperiale:„…până în prezent peste 5.000 de familii au emigrat din Basarabia în Moldova, iar cei care au rămas în această provincie trăiesc cu  gândul la o ameliorare a stării lor”, informează historia.ro

https://www.altfel.md/impactul-anexarii-basarabiei-la-imperiul-rus-taranii-basarabeni-fug-dincolo-de-prut/

 

  1. Un grup de basarabeni a studiat experiența României pentru modernizarea învățământului profesional tehnic

Un grup de specialiști din domeniul învățământului profesional tehnic din Republica Moldova, reprezentanți ai Ministerului Educației, Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității în Învățământul Profesional, centrelor de excelență, colegiilor și școlilor profesionale au efectuat o vizită de studiu în România.

http://www.evzmd.md/actualitate/educatie/297-educatie/60588-un-grup-de-basarabeni-a-studiat-experien%C8%9Ba-romaniei-pentru-modernizarea-inva%C8%9Bamantului-profesional-tehnic.html

 

  1. La Sinaia se desfăşoară simpozionul „Un trecut comun: din istoria relaţiilor româno-sârbe”

Cazinoul din Sinaia găzduiește astăzi simpozionul cu tema „Un trecut comun: din istoria relațiilor româno-sârbe”, organizat de Forumul European pentru Istorie și Cultură cu sprijinul Primăriei Orașului Sinaia. Invitați din România și Serbia vor discuta despre înrudirea celor două familii în urma căsătoriei Regelui Alexandru Karađorđević cu Regina Maria.

https://ziarulprahova.ro/2017/05/la-sinaia-se-desfasoara-simpozionul-un-trecut-comun-din-istoria-relatiilor-romano-sarbe/

 

  1. Schimb de experienţă în domeniul fondurilor europene

Prefectul de Bihor a primit luni vizita a 27 de directori ai unor servicii publice din raionul Hânceşti, din Republica Moldova. Aceştia se află în Oradea pentru un schimb de experienţă în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene şi implementarea proiectelor europene.

http://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/schimb-de-experienta-in-domeniul-fondurilor-europene-729957

 

  1. O declarație a Comitetulului Parlamentar de Asociere UE-R.Moldova cere autorităților să combată eficient corupția

Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, întrunit luni, 22 mai, la Chişinău, a adoptat o declaraţie în care se cere Republicii Moldova să lupte eficient cu corupția, îndeosebi corupția la nivel înalt, relatează IPN. Se mai cere depolitizarea instituțiilor statului și accelerarea procesului se selecție a conducerii și inspectorilor Autorităţii Naționale de Integritate.

https://www.europalibera.org/a/28503756.html

 

  1. Pavel Filip: Pachetul de condiţionalităţi ne ajută să ne mobilizăm şi să ne mişcăm înainte

Pavel Filip s-a întâlnit luni seara, 22 mai, cu delegaţia Parlamentului European, aflată în vizită la Chişinău cu prilejul participării la cea de-a patra reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Părţile au făcut un schimb de opinii privind priorităţile pe termen scurt şi mediu ale cooperării Republica Moldova-UE, incluse în Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Agendei de Asociere 2017-2019.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/pavel-filip-pachetul-deconditionalitati-ajuta-mobilizam-miscam-inainte-1_5923c6cd5ab6550cb85c89f5/index.html

 

  1. 15 mesaje de propagandă transmise de televiziunile rusești în Republica Moldova

Astăzi în cadrul unei mesei rotunde au fost prezentate rezultatele celui de-al doilea raport al monitorizării de conținut a celor mai importante posturi de televiziune din Federația Rusă, retransmise în Republica Moldova. Este vorba de Pervîi Kanal, RTR, RenTv, NTV și CTC.

http://agora.md/stiri/32651/15-mesaje-de-propaganda-transmise-de-televiziunile-rusesti-in-republica-moldova

 

  1. Comunicat de presă – Constantin Codreanu (PMP)

Miercuri, 23 mai, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în plenul Camerei Deputaților cu privire la condiționarea ajutorului acordat de România Chișinăului, prin protejarea și cinstirea mormintelor românești de război de la răsărit de Prut.

Deputatul Constantin Codreanu a transmis că va merge săptămâna acesta la Țiganca, pentru a aduce un omagiu ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea granițelor țării, a unității, libertății și demnității poporului român.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/05/23/comunicat-de-presa-constantin-codreanu-pmp–20-55-25

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ