Să reedităm actul istoric de la 1918!

0
600
  1. Teatrul Nottara dă startul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Unirii

Teatrul Nottara din Bucureşti dă startul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cu o serie de spectacole despre istoria României, regizate de Alexandru Mâzgăreanu, programate în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, la Sala George Constantin a instituţiei teatrale.

https://deschide.md/ro/stiri/cultura/21846/Teatrul-Nottara-d%C4%83-startul-evenimentelor-dedicate-Centenarului-Marii-Unirii.htm

 

  1. Peste 200 de cărţi donate de Societatea culturală „Ştefan cel Mare – Bucovina” Liceului românesc „M. Eminescu” din raionul Storojineţ

Societatea culturală „Ştefan cel Mare – Bucovina” a donat recent Liceului românesc “M. Eminescu” de la Carapciu, raionul Storojineţ, regiunea Cernăuţi, un lot de peste 200 de cărţi de literatură pentru elevi, pe care preşedintele societăţii culturale, prof. dr. Mugur Andronic, le-a predat personal bibliotecii liceului. Societatea „Ştefan cel Mare – Bucovina”, printr-unul dintre vicepreşedinţii săi, ec. Ioan Grigoraş, este în curs de colectare de noi seturi de carte de la unele şcoli sucevene.

https://www.monitorulsv.ro/Local/2017-11-22/Peste-200-de-carti-donate-de-Societatea-culturala-Stefan-cel-Mare-Bucovina-Liceului-romanesc-M-Eminescu-din-raionul-Storojinet

 

  1. Igor Dodon promite să îi ”pună la punct” pe unioniştii români, cu trimitere la Traian Băsescu: Fraţi, fraţi, dar brânza-i cu bani

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a declarat că nu are probleme cu România, însă a adăugat că o să îi ”pună la punct” pe toţi cei care vor promova unirea dintre cele două state, făcând aluzie la recentele vizite ale lui Traian Băsescu în Republica Moldova, relatează Agora.md.

http://www.mediafax.ro/politic/igor-dodon-promite-sa-ii-puna-la-punct-pe-unionistii-romani-cu-trimitere-la-traian-basescu-frati-frati-dar-branza-i-cu-bani-16828225

 

  1. Teatru tânăr și prezențe basarabene la FNT 2017

Un semn al vitalității teatrului românesc e deschiderea spre ceea ce are de spus și de oferit generația tânără, renunțarea la tonalitatea ”glorificatoare” în discursul oamenilor de teatru, hibridarea genurilor teatrale, abordarea unor probleme presante ale zilei de azi. Festivalul Național de Teatru, la cea de-a 27-a ediție, a cuprins un număr impresionant de producții ale tinerilor, am urmărit, pe scene clasice sau improvizate, gheizere de creativitate.

http://www.jc.md/teatru-tanar-si-prezente-basarabene-la-fnt-2017/

 

  1. Octavian Țîcu: asemănarea între Sfatul Țării şi Parlamentul din 1990/91 – ambele au avut membri cu „un simț al politicului, un simț al contextului”

Se împlinesc 100 de ani de la crearea Sfatului Țării, primul consiliu legislativ care pe 2 decembrie 1917 a proclamat Republica Democratică Moldova iar pe 27 martie, 1918, unirea cu România.​Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu istoricul Octavian Țîcu, autor, alături de Dorin Dobrincu, al blogului „Centenarului”.

https://www.europalibera.org/a/28869267.html

 

  1. Deputat în Parlamentul României: „Să reedităm actul istoric de la 1918!”

Republica Moldova trebuie să fie o prioritate națională și un element de consens politic la București. De această părere este deputatul Constantin Codreanu, care a intervenit marţi în şedinţa din plenul Parlamentului la dezbaterile ce au succedat votul dat proiectului de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia.

http://infoprut.ro/48711-deputat-parlamentul-romaniei-sa-reeditam-actul-istoric-de-la-1918.html

 

  1. Cea de-a doua ediție a forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției, la București

Ministrul Vladimir Cebotari va participa la cea de-a doua ediție a forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției, desfășurat pe 23 și 24 noiembrie curent, la București, informează Oficial.

Potrivit unui comunicat de presă, va fi abordat subiectul reformei justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană.

http://oficial.md/social/ublica-moldova-in-domeniul-justitiei-la-bucuresti

 

  1. Unionişti din Republica Moldova acuză autorităţile că le intentează dosare pentru colectare de semnături

„Vor să nu mai putem colecta semnături pentru unire. Mâine nu o să ne dea voie să ne întâlnim cu oamenii. Poimâine, prin diferite amenzi, o să ne oblige să scoatem cuvântul „Unire”. Declaraţia aparţine preşedintelui „UNIREA – ODIP”, Vlad Bileţchi, care a dezvăluit astăzi într-o conferinţă de presă că unionismul este atacat cu noi dosare.

http://tvrmoldova.md/politic/unionisti-din-republica-moldova-acuza-autoritatile-ca-le-intenteaza-dosare-pentru-colectare-de-semnaturi/

 

  1. La Chişinău se desfăşoară Forumul Internaţional al Tinerilor Întreprinzători

În cadrul unui seminar care se desfăşoară la Chişinău, mai multe femei de afaceri din Republica Moldova şi România le-au oferit sfaturi tinerelor care vor să iniţieze o afacere. Antreprenoarele îşi doresc în acest mod să încurajeze prezenţa femeilor în mediul de afaceri.

http://tvrmoldova.md/economic/video-la-chisinau-se-desfasoara-forumul-international-al-tinerilor-intreprinzatori/

 

  1. Militarii Armatei Naţionale a Republicii Moldova vor defila la parada militară de la Bucureşti din 1 decembrie

Un contingent al Armatei Naţionale va participa la Parada militară de la Bucureşti, desfăşurată vineri, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

http://tvrmoldova.md/actualitate/militarii-armatei-nationale-a-republicii-moldova-vor-defila-la-parada-militara-de-la-bucuresti-din-1-decembrie/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ