Salonul de Carte Bookfest Chișinău, un succes de Ziua Limbii Române

0
131
  1. Sărbătoare a limbii române la Cahul, în Basarabia

Peste 3500 de basarabeni au sărbatorit miercuri, 31 august, Ziua Limbii Romane la Cahul, transmite Romanian Global News.

In Piata Horelor din localitate au cantat pe rand artisti de pe ambele maluri ale Prutului.

Programul a fost deschis de Corul „Voci transilvane” din Cluj-Napoca, urmat de un recital al cunoscutei interprete Veta Biris. O hora imensa a fost incinsa in Piata Horelor din Cahul unde au rasunat cantecele populare si cele patriotice „Hai sa-ntindem hora mare”, „Doamne, ocroteste-i pe romani” sau „Noi suntem romani”.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/asociatii–ambasade/22767-srbtoare-a-limbii-romane-la-cahul-in-basarabia.html

 

  1. Aglomeraţie la vamă

Aglomeraţia continuă la vama Albiţa, acolo unde pe sensul de intrare în ţară se stă la coadă chiar şi câte 60 de minute. Autorităţile de frontieră se confruntă în continuare cu probleme generate de afluxul de călători care tranzitează Vama Albiţa în această perioadă, chiar dacă traficul ar fi trebuit să revină la normal pe finalul lunii august. Cu toate acestea, punctul de trecere al frontierei din judeţul Vaslui, principala poartă de comunicare terestră cu Republica Moldova, este foarte aglomerat, atât pe sensul de intrare în ţară cât şi pe cel de ieşire. În consecinţă, Vama Albiţa este folosită la capacitate maximă de către autorităţi, fiind deschise toate arterele de control pentru cei care vor să intre în România.

http://m.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/aglomeratie-la-vama–217334851.html

 

  1. Eugen Tomac: Ce trebuie sa invete James D. Pettit de la Hans G. Klemm?

In acest sens, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a avut anul trecut o initiativa inedita cu prilejul Zilei Limbii Romane. Intr-un mesaj video publicat pe 31 august, mai multi diplomati americani i-au felicitat pe romani, adresandu-le urari in limba romana.

Aceasta este atitudinea-exemplara pe care ambasadorul SUA la Chisinau ar trebui s-o invete de la Ambasada SUA la Bucuresti.

Domnul Pettit si-ar putea corecta, cel putin in parte, declaratiile neinspirate, daca pe 31 august ar transmite un mesaj onest romanilor de pe ambele maluri ale Prutului.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/22764-eugen-tomac-ce-trebuie-sa-invete-james-d-pettit-de-la-hans-g-klemm.html

 

  1. Salonul de Carte Bookfest Chișinău, un succes de Ziua Limbii Române

Salonul de Carte Bookfest a trecut Prutul și a debutat la Chișinău pe 31 august, cu prilejul Zilei Limbii Române. Prezent la eveniment, Nicolae Brînzea, directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor care vorbesc limba română și a oferit aproximativ 3000 de cărți în limba română Bibliotecii Naționale și Universității de Stat din Republica Moldova. Volumele au fost puse la dispoziția Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni de către editurile prezente la Salonul de Carte Bookfest de la Chișinău.

http://infoprut.ro/45071-salonul-de-carte-bookfest-chisinau-un-succes-de-ziua-limbii-romane.html

 

  1. Eugen Tomac, vizită la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol. „Să nu-i abandonăm pe românii de aici”

Cu ocazia Zilei Limbii Române, deputatul Eugen Tomac a efectuat o vizită în stânga Nistrului, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” de la Tiraspol. 

http://infoprut.ro/45078-eugen-tomac-vizita-la-liceul-lucian-blaga-din-tiraspol-sa-nu-i-abandonam-pe-romanii-de-aici.html

 

  1. Proiectul de Declarație a Senatului privind afirmațiile ambasadorului James Pettit, transmis Comisiei de politică externă

Biroul permanent al Senatului a decis, joi, să trimită Comisiei pentru politică externă proiectul de Declarație pe care președintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, a transmis-o senatorilor spre informare în urma afirmațiilor ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit.

http://www.agerpres.ro/politica/2016/09/01/proiectul-de-declaratie-a-senatului-privind-afirmatiile-ambasadorului-james-pettit-transmis-comisiei-de-politica-externa-15-15-21

 

  1. Victor Ponta: Rusia este adversarul României

El a declarat, miercuri seară, la B1 TV, că autorităţile române trebuie să aibă relaţii strânse cu toate statele din zonă, cu excepţia Rusiei, dar şi un dialog ferm cu Statele Unite ale Americii cu privire la situaţia din regiune. „În afară de Rusia, cu toţi ceilalţi trebuie să avem relaţii foarte strânse. Eu cred că Rusia rămâne în continuare şi va rămâne mult timp încolo un adversar strategic al României”, a afirmat Ponta.

https://www.evz.ro/victor-ponta-rusia-este-adversarul-romaniei.html

 

  1. Îndemnul către Unire – Sfatul Ţării 2! Basarabia trebuie salvată!-publicat de Dr.Academician Galina

Ar fi o eroare gravă în istoria naţiunii române în cazul dacă unirea Basarabiei cu România nu se va produce până în anul 2018. Acest lucru trebuie realizat nu numai pentru o necesitate istorică, dar pentru o necesitate vitală în existenţa unui popor cu aceleaşi origini de limbă vorbită, tradiţii, cultură.

http://www.radiometafora.ro/2016/09/01/indemnul-catre-unire-sfatul-tarii-2-basarabia-trebuie-salvata-publicat-de-dr-academician-galina-martea-din-chisinauamsterdam-olanda/

 

  1. Ministrul român de Externe: Pentru România, soluționarea conflictului transnistrean – o prioritate majoră

De asemenea, șeful diplomației române a susținut funcționarea corespunzătoare a mecanismelor și instituțiilor autonome ale OSCE, precum și a prezențelor în teren ale Organizației. Totodată, a sprijinit implementarea angajamentelor OSCE în domeniul combaterii amenințărilor transnaționale și promovarea unor abordări integrate a provocărilor de securitate cu impact multidimensional, se mai arată în comunicat.

http://independent.md/ministrul-roman-de-externe-pentru-romania-solutionarea-conflictului-transnistrean-o-prioritate-majora/#.V8h32jWmqM8

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ