Salut și susțin Campania lansată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, „Centenar prin Înfrățiri”

0
142
  1. Proiectul cultural ”Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută”, lansat la Piatra Neamț cu participarea lui Ion Iovcev

Sala Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț a fost neîncăpătoare pentru publicul nemțean, de diferite vârste, venit la lansarea proiectului cultural „Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută”, organizat de Radio România Chișinău în parteneriat cu „Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu”, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

„Deși trăim la distanțe nu prea mari unii de ceilalți, fiecare dintre noi, cu treburile zilnice uităm de frații noștri aflați atât de aproape. În acest an și anul următor ne propunem să petrecem mai mult timp cu dumnealor, să îi invităm aici, iar prin contribuțiile și intervențiile domniilor lor să cunoaștem mai mult din ceea ce înseamnă soarta Basarabiei” a declarat profesoara Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/asociatii–ambasade/26103-proiectul-cultural-maluri-de-prut-basarabia-necunoscut-lansat-la-piatra-neam-cu-participarea-lui-ion-iovcev.html

 

  1. Istorici: Deciziile Congresului Militarilor Moldoveni au fost cruciale pentru Basarabia

Congresul Militarilor Moldoveni, din 20-27 octombrie 1917, reprezintă un eveniment istoric semnificativ. Congresul a luat decizii importante, printre care proclamarea autonomiei Basarabiei, dar şi crearea Sfatului Ţării, primul organ Legislativ.

http://adevarul.ro/moldova/politica/istorici-deciziile-congresului-militarilor-moldoveni-fost-cruciale-basarabia-1_59ef4a905ab6550cb871b562/index.html

 

  1. Posturile vamale Leușeni-Albița, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Galați vor fi modernizate

Birourile vamale de frontieră de pe granița România-Republica Moldova vor fi reabilitate și modernizate cu 10 milioane de euro. Este vorba despre trei puncte de trecere – Leușeni-Albița, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Galați. Detaliile despre proiect au fost discutate la București de directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Vitalie Vrabie cu Mirela Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din România. La întrevedere au participat și Nicolae Pietrăreanu, Vvicepreședintele ANAF, coordonator al activităţii Direcţiei Generale a Vămilor, Valentin Claudiu Constantin, secretar general adjunct al ANAF, Bogdan Mihei, director general al Direcției Generale a Vămilor, precum și Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio.

http://infoprut.ro/48523-posturile-vamale-leuseni-albita-sculeni-sculeni-si-giurgiulesti-galati-vor-fi-modernizate.html

 

  1. Moldova a depășit criza instituțională. De astăzi avem ministru al Apărării: Știu care sunt provocările acestui mandat

Moldova are un nou ministru al Apărării. Eugen Sturza a depus, astăzi, jurământul în prezenţa şefului Legislativului, care a îndeplinit şi funcţia de preşedinte interimar, Andrian Candu, şi a premierului Pavel Filip. 

https://www.publika.md/moldova-a-depasit-criza-institutionala-de-astazi-avem-ministru-al-apararii-stiu-care-sunt-provocarile-acestui-mandat_2984478.html

 

  1. S-a încheiat prima ediție a Cupei Unirii la oină

Federația Română de Oină, cu sprijinul financiar al Ministerului Tineretului și Sportului, a organizat prima ediție a Cupei Unirii la oină, competiție care face parte din manifestările dedicate centenarului Unirii. Desfășurată în perioada 20-22 octombrie, la Ialoveni, în Republica Moldova, Cupa Unirii a fost un real succes. La capătul unor meciuri foarte frumoase, clasamentul a fost următorul: 1. Moldova, 2. Dobrogea, 3. Ialoveni.

http://www.telegrafonline.ro/sa-incheiat-prima-editie-a-cupei-unirii-la-oina

 

  1. România și alte șapte state membre UE, scrisoare către Federica Mogherini pentru sporirea eforturilor de a combate propaganda rusă

Opt state membre au cerut Serviciului European de Acțiune Externă să-și extindă în mod semnificativ activitatea de combatere a propagandei ruse, informează EuObserver.

http://www.timpul.md/articol/romania-i-alte-apte-state-membre-ue-scrisoare-catre-federica-mogherini-pentru-sporirea-eforturilor-de-a-combate-propaganda-rusa-122491.html

 

  1. O tânără din Orhei a deschis un centru educaţional, cu bani europeni

Şi-a văzut visul cu ochii. O tânăra din Orhei a deschis un centru educaţional, cu fonduri europene. Acolo copiii sunt pregătiţi pentru şcoală şi sunt ajutaţi să comunice cât mai liber. Cei peste 20 de micuţi care frecventează centrul au ,deja, cu ce se laudă – ştiu să cânte şi să recite poezii în engleză. Şi părinţii sunt mulţumiţi că au unde să-şi lase odraslele. Tânăra antreprenoare a primit din partea Uniunii Europene 10 mii de euro.

http://tvrmoldova.md/economic/video-o-tanara-din-orhei-a-deschis-un-centru-educational-cu-bani-europeni/

 

  1. Constantin Codreanu: Restituirea proprietăţilor Mitropoliei Basarabiei – prioritate a condiţionărilor pentru acordarea de ajutor Chişinăului

Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a prezentat o Declaraţie politică la tribuna Camerei Deputaţilor, cerând Guvernului Tudose şi Preşedinţiei României să transforme chestiunea restituirii de către Guvernul Republicii Moldova a proprietăţilor Mitropoliei Basarabiei, în obiect prioritar al condiţionărilor pentru acordarea de către România a ajutorului financiar pentru Chişinău.

http://tvrmoldova.md/politic/constantin-codreanu-restituirea-proprietatilor-mitropoliei-basarabiei-prioritate-a-conditionarilor-pentru-acordarea-de-ajutor-chisinaului/

 

  1. O CARTE NECESARĂ – „Unirea în destinul românilor basarabeni”

Editura „Pontos” din Chișinău a lansat un nou volum dedicat unui eveniment istoric pentru toți românii – 100 de ani de la Marea Unire.

https://www.timpul.md/articol/o-carte-necesara-unirea-in-destinul-romanilor-basarabeni-122267.html

 

  1. Deputat PSD, Mirela Furtună: Salut și susțin Campania lansată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, „Centenar prin Înfrățiri”

„Centenar prin înfrățiri”! Ce poate fi mai aproape de sufletul românilor, oriunde s-ar afla, decât sentimentul că nu sunt singuri și că Centenarul Marii Uniri ne poate apropia mai mult (!) Salut și susțin, intenționez  să mă implic  în mod activ în realizarea acestei campanii care-și propune derularea de proiecte și activități ce vizează promovarea identității românești pe linie educațională, culturală, sportivă, dar și pe alte direcții (…)”Deputat PSD, Mirela Furtună.

http://www.ziar.com/news=11161777

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ