Şantierul din Valea Morilor va fi unul din subiectele discutate la următoarea şedinţă a Consiliului municipal Chişinău

0
71

Problema reconstrucţiei zonei lacului Valea Morilor va fi discutată la următoarea şedinţă a Consiliului municipal Chişinău (CMC). Primarul general Dorin Chirtoacă a declarat luni, 9 iulie, pentru Info-Prim Neo că a dat dispoziţii ca până la şedinţa CMC să fie evaluată situaţia actuală privind lucrările la acest obiect.

Deşi, la începutul lunii mai, CMC a decis să fie stopate lucrările de extragere a nămolului la acest obiectiv, acestea continuă până în prezent. În context, Chirtoacă a menţionat că „nu este vorba de un caz singular şi că mai multe decizii ale CMC nu au fost aplicate ca urmare a situaţiilor de blocaj care au fost create anterior”.

La moment, autorităţile locale sunt decise să aibă grijă ca orice fel de lucrări în municipiu să nu înceapă înaintea adoptării tuturor deciziilor necesare şi înainte ca beneficiarul să intre în posesia tuturor documentelor pentru a începe lucrările. „Este o situaţie excepţională că administraţia anterioară a decis lansarea lucrărilor în aşa mod, acum însă va trebui să revenim la legalitate, dar asta presupune anumite etape”, a menţionat primarul.

Identitatea adevăraţilor diriguitori ai reconstrucţiei zonei Valei Morilor a devenit un subiect de neclaritate după ce premierul Vasile Tarlev a solicitat urgentarea lucrărilor de curăţare a lacului, imediat după decizia CMC de a sista lucrările.

CMC a stabilit la începutul lunii mai că firma „Autocontrans”, care a evacuat apa şi curăţă în prezent lacul de nămol, a efectuat lucrările ilegal, deoarece nu a fost aprobată decizia de autorizare a acesteia, iar autorităţile locale nu au întocmit un contract. Consilierii au invocat iresponsabilitatea celor care au iniţiat curăţarea lacului, cheltuielile umflate ale firmei respective şi posibilitatea declanşării unei catastrofe ecologice în lipsa unei tehnologii performante de curăţare a lacului.

Lucrările de evacuare a nămolului din lacul Valea Morilor urmau să fie suspendate până când autorităţile municipale ar fi desemnat în cadrul unui tender un antreprenor autorizat pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucţie şi amenajare a zonei.

CMC a alocat 2 mil. lei şi urma să identifice încă un milion pentru finanţarea totală a lucrărilor de proiectare efectuate de Institutul de proiectare „Acvaproiect”.

În zona de agrement Valea Morilor se preconizează edificarea mai multor obiecte, inclusiv un aquaparc, un hotel, parcări multietajate, o zonă de sport, un complex de alimentaţie publică etc. Totodată, se prevede amenajarea modernă a plajei.�

http://www.info-prim.md/?x=24&y=9175

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ