Săptămâna tehnologiilor informaţionale în Republica Moldova

0
59

Săptămâna viitoare, la Chişinău va avea loc cel mai important eveniment în domeniul IT – „Săptămâna tehnologiilor informaţionale în Republica Moldova”. În cadrul acestei acţiuni, organizată sub auspiciile Ministerului Dezvoltării Informaţionale şi Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Pe parcursul săptămânii viitoare vor fi organizate mai multe evenimente importante pentru dezvoltarea tehnologiilor informaţionale: se va desfăşura conferinţa internaţională BIT+ „Tehnologii informaţionale – 2007”, expoziţia internaţională specializată „ComInfo Moldova, 2007”, conferinţa internaţională „Securitatea informaţională 2007”.
Tot în cadrul „Săptămânii tehnologiilor informaţionale” va fi lansată o revistă de specialitate, în care va fi reflectată situaţia din domeniul tehnologiilor informaţionale, inovaţiile, inclusiv autohtone. Potrivit ministrului Dezvoltării Informaţionale, Vladimir Moldojen, în Republica Moldova au fost create softu-uri unice (ecologice, tehnologice şi economice), inclusiv unul ce permite detectarea prin Internet a sticlelor de vin moldovenesc. Din acest punct de vedere, potrivit ministrului, dar şi ţinând cont de creşterea ponderii tehnologiilor informaţionale în toate domeniile de activitate, Republica Moldova a devenit, deja, o ţară dezvoltată, din punct de vedere informaţional.
Autorităţile îşi propun să stabilească, în cadrul manifestaţiilor dedicate săptămânii tehnologiilor informaţionale, un dialog prolific cu comunitatea de afaceri şi organizaţiile internaţionale specializate, în vederea stimulării procesului de dezvoltare a domeniului IT. Singurul obstacol în atingerea acestui scop este problema softului licenţiat, devenită stringentă începând cu luna noiembrie a anului trecut, când a fost semnat acordul între MAI, AGEPI şi BSA. Şi din această cauză, probabil, în cadrul acţiunilor de săptămâna viitoare va fi invitat un specialist, care va ţine un curs despre aplicarea şi avantajele softului deschis, care este gratuit. În special, cursul ţinut de expertul din India va fi destinat reprezentanţilor administraţiei publice. Astfel, deşi recunosc necesitatea de legalizare a programelor de computer, autorităţile conştientizează incapacitatea, pentru moment, a pieţei IT din Republica Moldova de a face faţă acestei situaţii. Surse oficiale afirmă că, în viitorul apropiat, se pregăteşte chiar un proiect de lege privind utilizarea softului licenţiat. Deşi, deocamdată, este prematur de vorbit la acest compartiment, se presupune că noul proiect va prevedea vânzarea computerelor doar în cazul în care acestea vor fi dotate cu soft licenţiat.

sursa:� http://www.flux.md/p/index.php?cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Economie&num=16&action=browse#

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ