Săpunul Duru spală bine partidu…

0
107

Ieri ne-am bucurat ca nişte miei de pe imaşul Patriei agricole, auzindu-l pe spicherul Marian Lupu spunându-le deputaţilor ruşi veniţi în vizită la Chişinău că „există toate premisele pentru continuarea formării unei noi agende a relaţiilor moldo-ruse”.

În sfârşit! Demult era timpul să reluăm continuarea formării unei noi agende a relaţiilor moldo-ruse, după ce ruşii au călcat cu buldozerele imperiale vinurile noastre ghiurghiulii contrafăcute, rănind în profunzime sentimentele patriotice ale preşedintelui Voronin. Să treacă însă de la noi, capul plecat sabia nu-l taie, poate n-om sărăci cu totul…

„Oare care să fie premisele pentru continuarea continuării formării unei noi agende a relaţiilor moldo-ruse?” – se interesă Scurtoi. „Voronin era într-o dispoziţie vasală la întâlnirea cu deputaţii ruşi. Probabil, delegaţia Dumei de Stat a adus cu sine o partidă bună de săpun”, îşi dădu cu părerea Cozonac. „Le-o fi rămas „Detskoe mîlo” din rezervele URSS”, lansă o ipoteză Jana Astronoama. Poate ne vor da şi nouă vreun calup-două.” „Eu m-am dezobişnuit de săpunul rusesc, m-am obişnuit cu Duru, remarcă sanitara Vera. Hidratează foarte bine pielea.” „Eu aş prefera Dave, spuse timid Ala liceana. Face pielea catifelată”. „Ba e viceversa, dragă. Duru face pielea catifelată şi o hidratează”. „Ba nu, replică liceana Ala cu competenţă, ca pielea să fie catifelată trebuie să fie hidratată mai întâi, ceea ce face Dave. Catifelarea mai depinde şi de nivelul pehaşului care e mai redus la Dave, decât la Duru”. „La Dave nivelul pehaşului e mai redus?!” – sanitara Vera se miră atât de tare, încât nu se putea înţelege dacă o miră afirmaţia în sine sau faptul că Ala îndrăzneşte să afirme aşa ceva. „Da, la Dave nivelul pehaşului e de 5,5, pe când la Duru nu se ştie”. „Şi de ce crezi tu, repetento, că la Duru nivelul pehaşului e mai ridicat decât la Dave, dacă nu se ştie? Tu ştii câte săpunuri am probat eu pe pielea mea? Tu ştii ce înseamnă să te speli cu săpun de rufe – „Hoziaistvennoe mîlo”? Să mă înveţi tu pe mine pehaşul?” „Totuşi, Marian Lupu n-a precizat ce s-a făcut cu continuarea formării agendei precedente a relaţiilor moldo-ruse? De ce a fost discontinuată continuarea formării ei? Şi de ce a fost nevoie de o nouă agendă, înainte ca să finalizeze continuarea formării agendei vechi?”, – reuşi să intervină Scurtoi.
„Săpunul Duru e mult mai bun decât Dave, v-o spun eu”, decretă sanitara Vera. „De gustibus…”, răspunse obraznica liceană, dar nu reuşi să-şi ducă fraza până la capăt, căci sanitara Vera o apucă de păr. „Să taci, Pehaşul mătii!” „Săpunul Duru spală bine partidu’!” – strigă Caltânăr, fluturându-şi cravata portocalie pătată cu suc de roşii.

Acuma stau şi mă gândesc că versul lui Dosoftei cu lucoarea s-a cam învechit şi trebuie adaptat la realităţile de azi. Corect ar fi să spunem: „Şi de la Moscu luceaşte săponul…” sau, mai pe înţelesul tuturor: „Săponul vine de la răsărit…”

Al vostru prosodiu, premergător, Ion Buraga

PS: În cazul preluării versului meu, trimiterile sunt obligatorii. Cu excepţia dlui Victor Stepaniuc, care este liber să-l plagieze pentru o nouă carte de istorie compilată a statalităţii comuniste.

sursa:http://www.jurnal.md/article/2863/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ