Sărbătoarea REGALITĂŢII române la 150 de ani

0
79

Zile Importante

Regele Carol I al României
Carol I

Pe 10 Mai 1866(acum 150 de ani), Carol I a venit  în Bucureşti, capitala României, unde a depus  jurământul  în faţa Parlamentului.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei aminteşte circumstanţele istorice de o importanţă crucială în istoria României, ce se celebrează pe 10 mai: „Sărbătorim împreună 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credinţă faţă de ţară. În acelaşi an, Suveranul promulga constituţia care definea ţara noastră drept “un singur stat indivizibil, sub denumirea de România.”

 

10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947 .In prezent  , ziua de 10 Mai a fost proclamată ca sărbătoare națională în luna aprilie 2015, de plenul Camerei Deputaților care a adoptat o propunere legislativă în acest sens.

 

9 Mai vs 10 Mai

Istoricul Manuel Stănescu, blogger , explică: „E foarte adevărat că celebrele cuvinte ale lui Kogălniceanu au rost rostite la 9 mai (stil vechi). În aceeaşi zi cele două camere au votat, în unanimitate în Senat şi cu două abţineri în Camera Deputaţilor, «independenţa absolută a României». Apoi, brusc, amnezie în istoriografie, timp de decenii. În realitate, la 10 mai, guvernul, membrii corpurilor legiuitoare, mitropolitul Moldovei, preşedintele Curţii de Casaţie, preşedintele Curţii de Conturi, reprezentanţii altor autorităţi şi delegaţii ale locuitorilor din Argeş şi Buzău au mers la Palat,felicitându-l pe Carol pentru a 11-a aniversare a urcării sale pe tron şi aclamându-l în noua calitate de suveran independent. Domnitorul a  proclamat solemn independenţa. Acestea sunt faptele, care nu lasă loc de interpretări“.

 

Coroana de otel

Coroana de Oțel reprezintă coroana regală a României, care a fost turnată din țeava unui tun otoman capturat în timpul Războiului de Independență , în bătălia de la Grivița din 30 august 1877. Carol I a ales oțel, și nu aur, pentru a simboliza vitejia ostașilor români.

coroana de otelCoroana de oțel a fost oferită pe 10 mai 1881 Regelui Carol I, la Palatul regal, cu prilejul serbărilor încoronării sale ca Rege și a proclamării Regatului României.

 

 

Familia regala

 

 

 

 

surse:adevarul.ro,digi24

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ