Sărbătorim Proclamarea Independenței

0
119

9 mai 1877

 

În fiecare an, la 9 mai este aniversată proclamarea Independenței de Stat a României.Pe 9 stil vechi/21 mai stil nou 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României. A doua zi, 10 stil vechi/22 mai stil nou, actul a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către principele Carol I. Guvernul român a hotărât încetarea plății tributului de 914.000 lei, suma fiind direcționată către bugetul apărării. Tot cu această ocazie a fost instituit ordinul național Steaua României , care trebuia să fie acordat tuturor cetățenilor care se distingeau pe timp de pace sau război. Dacă puterile europene au reacționat cu rezervă fata de Proclamația de Independență (Franța) sau chiar ostilitate (Imperiul Otoman și Regatul Unit), opinia publică internațională a fost favorabilă luptei poporului român.9 mai

Expresie a dorinței și voinței poporului român, proclamarea independenței și lupta pentru impunerea și recunoașterea ei au constituit actul politic și de jertfă al întregii națiuni române, apreciate de toți cei care au participat la acele evenimente.

Rusia sfâșie teritoriile României

350px-BasarabiaBugeac

Pe 4 aprilie 1877, consulul rus Dimitri Stuart (cu aprobarea țarului Alexandru al II-lea) și de premierul român de la acea dată, Mihail Kogălniceanu elaborează termenii participării României in război alături de Rusia . Rusia PROMISESE că o să respecte teritoriul României.

La conferința de pace de la Berlin din 1878 s-a decis ca Rusia să recunoască României independența, să cedeze teritoriile Dobrogei și Deltei Dunării, inclusiv portul Constanța, și mica Insulă a Șerpilor. ÎNSA În schimb, Rusia prelua județele din sudul Basarabiei (Cahul, Ismail, Bolgrad).

Principele Carol I a fost profund nemulțumit de turnura nefavorabilă a negocierilor. Otto von Bismarck a reușit să-l convingă pe principe să accepte acest aranjament, care oferea noi oportunități României din punct de vedere economic datorită accesului la Marea Neagră și controlului asupra traficului pe Dunăre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ