Satul Baraboi (Donduşeni)

0
381

Satul Baraboi se invecineaza cu s. Mihaileni, s. Ciubara, s. Chetrosica, comuna Frasin, s. Cernoleuca, s. Briceva, s. Fintinita, s. Antoneuca. Baraboi are o populatie de 3353 locuitori, dintre care femei 1785, barbati 1568; copiii 687 ; pensionari 998; tineri (intre 18 si 35 ani) 551, persoane active (angajati in cimpul muncii) 1257.
Componenta etnica a satului este urmatoarea: moldoveni – 3336, rusi – 9, ucraineni – 2, alte minoritati – 6.

Istoria satului: Baraboi – sat situat in partea de nord a Republicii Moldova, nu e pe lume sat mai frumos sat pentru noi, baraboienii, ca satul de bastina – satul unde te-ai nascut, crescut, unde-ti sunt parintii si casa.

De la batrinii satului mos Ion Gulea, mos Dionis Vacarciuc, care prin anii 1970 aveau deacum o virsta inaintata am cules citeva date in care ne-a povestit, ca Baraboienii de azi ar fi fost niste argati, fugari din satul Scaieni. Familiile lor erau Cibotaru si Bordeianu. Au fugit de la boirul lor cinos, dar nu au gasit o viata mai usoara nici pe paminturile mosierului Vasile Sturza. Le facea zile fripte veciuluiu acestuia pe nume Baraboi, de unde si exista ipoteza, ca si-ar purta satul numele. O alta parere e, ca satul a fost numit dupa numele unei plante baraboi, care creste prin dumbravi si cringuri.

Din dictionarul geografic al Basarabiei anul 1904 scris de Zamfir Arbore numarul fondului 3224 pagina 13 se spune despre satul Baraboi, ca este asezat intre satul Briceva si satul Mihaileni in Valea Bourului. La Nord Vest de sat este un deal inalt de 105 stingeni. Face parte din Volostea Copaceansca. Cel mai apropiat oras de sat este orasul Balti, la distanta de 45 km.

In anul 1904 satul avea 301 case cu o populatie de 2003 suflete. Taranii posedau pamint 2740 deaseatine. Aveau vii si gradini cu copaci. In sat s-a introdus uscarea prunelor si altor fructe, care se transportau in Rusia prin orasul Calarasi.

Tovarasie de credit si pastrare era cooperativa de consum „Furnica” infiintata in anul 1917, erau doua scoli primare mixte. O scoala medie mixta, biserica ortodoxa, posta.

In 1873 s-a ridicat in sat din piatra biserica „Nasterea Maicii Domnului”. Rasfoind filele ingalbenite de vremi ale istoriei ne-au informat ca scoala a fost ridicata tot din piatra in anul 1887, scoala noastra din Baraboi a fost aproape ca unica scoala, care pregatea slujitori ai cultelor bisericesti, preoti, dascali, invatatori pentru clasele primare. Cine erau absolventii acestei scoli?

La aceasta putem raspunde destul de convingator. Majoritatea erau feciori de preoti, dvoreni, negustori, tirgoveti iar unul dintre ei a fost Gavronschi Boris-fiul supusului austriac, Constantin Glavan, tatal lui Boris Glavan, care a invatat de preut, dar putini feciori de tarani si nici unul din Baraboi. Directorul acestei scoli era preotul din satul nostru Vladimir Mahu.

Mai tirziu s-a gasit in listele elevilor, care invatau si fii de tarani din satul nostru, ca: Timus Iacob, Bordian Ion, Savin Ion , Demian Domnica si altii. Dupa cum ne-au mai descris oamenii din sat in anul 1905 au fost tulburari groaznice. S-au mobilizat din sat multi oameni, care au plecat in razboiul ruso-japonez. Multi din ei – Iacob Elpujan, Ion Gulea si altii nu s-au intors la vatra natala. N-a trecut mult si asupra satului s-a abatut o alta nenorocire razboiul imperealist. Multi barbati au fost luati pe front, iar pentru nevoile razboiului se rechizitionau animale, piine si tot de pe spinarea taranilor oropsiti.

Dupa terminarea razboiului in anul 1945 s-au petrecut schimbari in istoria satului.
In iulie 1949 s-a inceput colectivizarea si s-a organizat 5 colhozuri mici „Jdanov”,”Bolisavitcoe pravda”,”Drujba”,”Inaintasul”,”Sciteia”.Aveau 7 cai o vaca, patru porci, 12 oi, 2semanatori cu o tractiune animala de vreo zece pluguri. In colhoz au intrat prima data 47 familii. De la SMT s-a transmis 2 tractoare V-2 pe care au lucrat consatenii nostri Petru Cosarciuc, Vasile Pantiru, care erau si primii tractoristi.

In 1952 cele cinci colhozuri se unesc intr-un colhoz „Viata-Noua”. In aceasta perioada oamenii au intrat majoritatea in colhoz , taranii munceau si gospodaria devenea tot mai bogata. Pe atunci conducea colhozu presedintele Vacarciuc Stefan. Apoi colhozului i s-a dat denumirea de „Maiak”, unde multi ani au condus – Birzoi Mihail apoi Baziliuc Ion. La momentul actual s-a trecut la alta doarma de proprietate cu denumirea SRL „AgroBaraboieni”. Mosia satului constituie in prezent 5060 ha dintre care teren arabil 3015 ha, livezi 125 ha, pasuni 825 ha, 1560 gospodarii care dispun de 728 ha de teren. Pe teritoriul satului actioneaza 204 gospodarii taranesti cu suprafata de 364 ha.

Sursa: Baraboi.del.md
Foto: Placelook.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ