Satul Talmaz (Ştefan Vodă)

0
223

Calatorul strain, care se apropie pentru prima oara de drumul de la Leuntea, urcand ultimul deal inainte de a cobori in satul Talmaz, se opreste frapat de peisajul luncii maretului Nistru. Privirea-i luneca spre orizontul indepartat, unde pe imensa vale a Nistrului poate descoperi noi si noi colturi fermecatoare cu un lant lung de meandre ale Nistrului Vechi (Nistrul Chior, cum il numesc localnicii) si a Nistrului curgator, care brazdeaza balta, serpuind pe langa satele Chitcani, Copanca, Leuntea, Talmaz, Cioburciu, ducandusi apele pana-n vale la liman.

Numai in preajma satelor Copanca, Leuntea si Talmaz lunca Nistrului e de peste 7300 ha, din care padurile de balta ocupa peste 1500 ha cu un bazin de apa dulce de peste una mie ha.

In trecut aceasta zona geografica a fost admirata si elogiata de multi oaspeti al acestor meleaguri.

O latura nu mai putin incantatoare a luncii Nistrului de Jos este descrisa inca la sfarsitul secolului XIX de ofiterul Cartierului General al Armatei Ruse A. Zasciuk: „De la Talmaz pana la Liman, scrie el, malul mlastinos al Nistrului e acoperit de asa numitele in aceste locuri „balti”, in care creste din abundenta stuful. Aceste stufarii sunt folosite de oamenii din partea locului ca sursa de incalzire a caselor in timpul rece si ca material de constructie, tot ele fiind locuri potrivite unde se adapostesc stoluri de pasari de apa: pelicani, lebede, gaste, rate salbatice si o multime de nagati”.

Pe buna dreptate calea Nistrului de Jos de la satul Copanca pana la Palanca prezinta un ecosistem cu valoare de unicat in Republica Moldova. In aceasta zona se gasesc suprafete mari de paduri seculare cu diferite specii de copaci cum sant stejarul, frasinul, ulmul, plopul, salcia, artarul etc. Si arbusti de mare varietate. Aici cresc multe plante acvatice si de stepa, plante rare de zona umeda, felurite insecte, reptile, specii de pesti, inclusiv specii rare, pasari, diverse mamifere, inclusiv cele de vanat. O mare bogatie este solul de o fertilitate inalta. In gospodaria silvica Talmaz se afla un monument al naturii de mare insemnatate, unde exista in stare naturala un complex de soluri de balta carbonate, ciornoziom pe o suprafata de circa 200 ha. Autoritatile administratiei publice locale, conducatorii de toate rangurile, populatia au sarcina nobila de a pastra si ocroti aceasta bogatie.

Deformarile administrative in solutionarea problemelor de protectie a naturii s-au soldat cu mari prejudicii cauzate mediului ambiant. Baltile mlastinoase pline de stuf nu mai sunt, este pe cale de disparitie unul din cele mai mari bazine de apa din preajma locului, numit mai sus albia veche a Nistrului, care in mare parte este innamolita si fara apa. Cu disparitia apei din albie a disparut toata flora si fauna ei bogata. Ne-au parasit si lebedele.

Se exercita presiuni din partea unor categorii de populatie de a transforma padurile in pasuni, iar zonele umede in terenuri arabile.

Fiind ingrijorati de situatia grava, Primaria si Consiliul local al satului Talmaz inca in anii 1995-1997 au batut alarma, iar in august aici a avut loc o sedinta largita a Consiliului local cu participarea factorilor de raspundere in domeniu de la Guvernul si Parlamentul Republicii, colaboratori stiintifici de la AS din RM, reprezentanti ai “Moldsilva”, reprezentanti ai ONG de mediu.

Consiliul a adoptat o decizie si un plan de masuri orientate spre stoparea degradarii biodiversitatii in lunca Nistrului in preajma satului ce prevad crearea unei rezervatii naturale, inclusiv salvarea albiei vechi a Nistrului, dandu-i statut de monument al naturii ocrotit de stat.

Am fost auziti si vizitati de persoane patrunse de grija ocrotirii naturii din Republica Moldova, de la Organizatia Natiunilor Unite, Fondul Ecologic Global, Banca Mondiala, ONG nationale si inernationale. Peste doi ani de la acea sedinta datorita dlui Arcadie Capcelea, Ministrul Mediului, societatea ecologica “Biotica” a initiat un proiect, avand drept scop crearea unui PARC NATIONAL, care ar cuprinde nu numai lunca Nistrului de la Talmaz, ci intregul masiv de la Copanca in vale pe Nistru pana la Palanca, cu o suprafata totala de 30mii ha. Intentiile celor de la Talmaz de a crea o rezervatie au fost sustinute de consiliile locale de la Copanca.

Consider ca este necesar ca patrimoniul natural, cultural, etnografic din Valea Nistrului de Jos sa fie ocrotit nu prin declaratii si vorbe, ci prin fapte. Oamenii vor sa vada rezultate concrete, terenuri impadurite, izvoare amenajate, reintoarcerea la viata a albiei Nistrului Chior, reconstructia ecologica a landsafturilor degradate de interventia umana. Am vrea sa credem ca vocea noastra va fi auzita de toti si Valea Nistrului de Jos se va transforma intr-un ecosistem viabil, care va readuce echilibru ecologic intr-o regiune cu un patrimoniu natural deosebit.

Autor: Nicolae Grosu
Sursa: Natura.md
Foto: Travelingluck.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ