Satul Tartaul de Salcie (Cahul)

0
218

La Tartaul de Salcie, localitate din zona Cahulului, notiunile de turism rural, ecologic, agroturism nu sunt o noutate nici pentru administratia publica locala, nici pentru gospodari. Acum jumatate de an, la sigur, s-ar fi putut de spus despre aceasta situatie: lucru mai rar intalnit. Ne bucura ca in prezent si APL s-a mai „inviorat”, facand primii pasi in turism. Dar, spre regret, precum s-a mai scris in revista „Natura”, in unele zone cu adevarat valoroase din punct de vedere al patrimoniului natural si antropic, la nivel de comunitate si APL, inca prea putin s-au constientizat avantajele dezvoltarii turismului.

Alta e starea de lucruri la Tartaul de Salcie, un mic, dar pitoresc sat din sudul R. Moldova (1000 de locuitori), unde mai fiecare, indemnat de primarul Ilie Matcas, este gata sa investeasca in turism. „Pentru ca lucrarile in agricultura au un caracter sezonier, iar veniturile sunt mici, am hotarat sa transformam localitatea intr-o zona de turism ecologic si rural”, spune primarul de Tartaul de Salcie. Actualmente, localitatea este o zona de agrement, cu implicarea comunitatii fiind amenajate izvoarele, parcurile, lacurile. In cele doua padurici care imprejmuiesc satul, pe un teritoriu de circa 50 de ha de padure, se gasesc diverse specii de plante medicinale si plante rare (circa 70 specii), printre care: coada calului, trifoiul rosu, fragii de padure, piperul de balta etc.

La Tartaul de Salcie gospodarii cultiva cu drag vita de vie, iar mandria lor sunt livezile de piersici timpurii, semi-timpurii si tarzii. „Vinurile gustoase, natura pitoreasca, ospitalitatea oamenilor – toate favorizeaza dezvoltarea turismului rural, agricol, ecologic”, este de parere Ilie Matcas.

Considerat pana la 1990 fara perspective, satul Tartaul de Salcie tinde spre prosperare prin turism nu prin vorbe, ci prin fapte. La capitolul dorinte, primarul Ilie Matcas spune sa APL din Tartaul de Salcie vrea sa devina un centru de informare in domeniul turismului nu doar pentru gospodarii locului, dar si pentru comunitatile vecine. La capitolul actiuni: turismul a ajuns in atentia Consiliului local, care a elaborat si o Strategie si un plan de actiuni privind dezvoltarea turismului rural in Tartaul de Salcie. „Consiliul local a aprobat planul de actiuni pana in anul 2007. Astfel, primaria, impreuna cu ONG-ul „Bios-Milenium” din localitate, cu agentii economici, Consiliul raional, comunitatea etc., va continua amenajarea conform cerintelor ecologice si agroturistice a zonei „La izvoare” si „Rapa Boierescu”; va crea un Centru regional de consultanta in domeniul dezvoltarii durabile a turismului rural; va elabora harta a doua trasee turistic („Rezervatia Prutul de Jos – Sanatoriul „Nufarul-Alb” – Tartaul de Salcie”) si viniviticol. In curand vom organiza si adunari generale cu locuitorii satului, pentru constientizarea importantei turismului rural pentru Tartaul de Salcie”. Ne-am propus, implicand agentii economici, sa amenajam, sa deschidem „Casa Mare”, „Muzeul satului”, o sala de expozitie cu vanzare, a lucrarilor, suvenirelor confectionate de mesterii populari din localitate si din zona”, spune Ilie Matcas. Potrivit primarului, Tartaul de Salcie poate fi inclus si in circuitul turismului de afaceri. Ilie Matcas considera ca turismul rural, ecologic, agrar va cunoaste o buna dezvoltare numai printr-o implicare intercomunitara, caci „zona Cahulului are cu ce se mandri, iar turistilor le putem propune un program variat, cu vizitarea locurilor pitoresti din imprejurimi”. Pentru acesta, insa, este nevoie de o implicare si constientizare din partea comunitatilor, a administratiilor publice locale.

Amplasat pe traseul Chisinau-Istambul, Chisinau-Constanta, Chisinau-Bucuresti, satul Tartaul de Salcie asteapta turistii, muncind zi de zi pentru imbunatatirea infrastructurii, amenajarea curtilor si a locuintelor, pastrarea patrimoniului natural si antropic.

Autor: Lilia Curchi
Sursa: Natura.md
Foto: Localitati.casata.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ