Satul Trebujeni (Orhei)

0
332
satul Trebujeni

Trebujeni… Străveche localitate basarabeana cu așezare pitoreasca și natura încântătoare, a ademenit și continua sa ademenească și astăzi zeci de mii de turiști de pe întreg mapamondul. Spun acestea, fiindcă istoria localității date cu un trecut zbuciumat și plin de glorie istorica are ce le povesti celor sosiți aici.

Între satele Trebujeni si Butuceni este amplasat complexul muzeistic Orheiul Vechi, care reprezinta un sistem de monumente istorice si landsafturi naturale. Din cadrul complexului ”Orheiului Vechi” fac parte doua promontorii gigantice (Pestere si Butuceni), la care se alatura alte trei promontorii (Potârca, Selitra si Scoc). Pe câteva hectare de pamânt sunt amplasate ramasitele vechilor orase {ehr si Gedid, care existasera pe vremurile Hoardei de Aur, o serie de manastiri medievale unice, edificate în stânca, inclusiv si biserica „Sfânta Maria”.

 

harta Orhei Vechi

În contextul valorii istorice a celor nominalizate, este mai mult decât actuala problema privind necesitatea întreprinderii unor masuri urgente de salvare si ocrotire a monumentului. Atâta timp, cât bunele intenții si proiecte rămân sa existe doar pe hârtie, muzeul si exponatele lui nu pot aparea în fata vizitatorilor în toata frumusetea lor istorica. Procesele distructive din jurul complexului, în ultimul timp, evolueaza cu o viteza uluitoare.

Recent un grup de turisti din Austria vizitând complexul muzeistic a menționat cu mirare urmatoarele: „Voua nu va trebuie sa călătoriți prin alte parti, cautând bani. Îi aveți pe loc, trebuie doar sa-i ridicati de la pamânt”. Cuvinte amare, dar juste.

Aici am ruga sa ne vina în ajutor Ministerul Culturii, revista „Natura”, caci administratia si colaboratorii muzeului sunt neputinciosi în lipsa mijloacelor materiale si financiare pentru sustinerea complexului muzeistic.

Apare o întrebare logica: de care renastere a tarii poate fi vorba, daca nu suntem în stare, cel putin, sa pastram ceea ce istoria ne-a oferit cu darnicie sau, poate vom da ascultare sfaturilor turistilor straini si vom ajuta patrimoniul nostru comun – tezaurul cultural al statului – sa se ridice din genunchi. Caci fara trecut nu exista viitor.

Locuitorii comunei Trebujeni si a satelor Butuceni si Morovaia sunt mândri de faptul ca salasluiesc pe aceste locuri pitoresti, iar bunul Dumnezeu i-a înzestrat cu asemenea calitati cum sunt ospitalitatea si harnicia.

Chiar si în aceste timpuri nu chiar atât de usoare ei reusesc sa se descurce în toate. Datorita harniciei lor pe teritoriul comunei Trebujeni activeaza o moara, o oloinita unde se folosesc de serviciile ei si locuitorii din satele din împrejurimi.

Pe parcursul a mai multor ani aici activeaza cu succes doua asociatii agricole conduse de Mihai Benzin si Tudor Moraru, care presteaza locuitorilor satelor urmatoarele servicii: arat, discuit, semanat, recoltarea spicoaselor, leguminoaselor, pregatirea solului pentru sadirea vitei de vie si a livezilor.

Conducerea primariei a avut grija ca în perioada de iarna gimnaziul din Trebujeni si scoala din Butuceni sa fie asigurate cu tot necesarul pentru a nu întrerupe procesul de învatamânt în perioada rece a anului.

satul Trebujeni

Avem un plan ca într-un timp apropiat sa readucem la a doua viata parcul de cultura si odihna din centrul Trebujeniului, loc unde pe timpuri aveau loc cele mai frumoase manifestari culturale.

Pe vatra acestei localitati s-au transmis din mosi stramosi cele mai frumoase traditii si obiceiuri cum sunt sezatorile în serile de iarna, colinda, uratul, împletitul cosurilor din lozie, tesutul frumoaselor covoare moldovenesti de mâinile iscusite ale condrencilor din partea locului.

Animatori ai frumoaselor sezatori sunt neobositele profesoare de la gimnaziul din localitate Elena Bezu, Ala Platânda, Ludmila Buzila.

Împreuna cu elevii din localitate culeg cântece, balade, de la oamenii în vârsta, ca apoi evaluând pe scena caminului cultural sa spuna: „De la lume adunate si tot la lume date”.

Cele trei localitati care intra în componenta comunei Trebujeni au lansat pe arterele vietii oameni de diferite profesii care astazi activeaza în diferite localitati ale tarii: diplomati, pedagogi, medici…

Si oriunde s-ar afla când dispun de putinul timp liber neaparat vin la locul de bastina, vin sa admire frumusetea irepetabila a locurilor pitoresti, vin sa mai asculte înca odata cum pietrele cuvânta trecut istoric si plin de vitejie al acestui meleag.

Cine a venit pentru prima data la Trebujeni si a admirat din plin frumusetea sublima a acestei asezari pitoresti fie ca i-a lasat impresii de neuitat pentru întreaga viata, fie ca s-a logodit pentru totdeauna cu satul. Asa au procedat la timpul lor cuplul pedagogic Haralampie si Ecaterina Doros, profesoara la clasele primare, Alexandra Levitchii, scriitorul Mihail Garaz, agronomul Anatolie Dorogan si multi altii, pentru care comuna Trebujeni le-a devenit casa parinteasca.

Trebujeni – gura de rai, asa te-a blagoslovit Dumnezeu ca sa te nasti din spuma unei mari si sa ai un trecut plin de istorie si glorie ca sa ne duci faima în toata lumea, chiar si în aceste timpuri nu chiar atât de usoare.

Cunosc aceste 3 sate, cunosc oamenii lui, tăria lor de caracter, care i-a ajutat sa iasa din orice nevoi, cunosc optimismul lor si am temeiul sa cred ca le vor învinge și pe celelalte greutăți ce vor sta în fata lor.

Pe malul Răutului, lângă satul Trebujeni s-au păstrat ruinele unor băi tătăreşti rămase din epoca Hoardei de Aur

Autor: Ion Cretu , editat Apostol Dragos
Sursa: Natura.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ