Satul Ursoaia (Cahul)

0
271

satul ursoaica (cahul)Ursoaia este un sat pitoresc de la sudul Moldovei. El face parte din comuna Lebedenco, Cahul si este amplasat pe niste pante de dealuri, cu casele semanate pana in adancul vaii, intretaiat de multe rape. Satul se confrunta cu mari greutati, in special legate de alunecarile de terenuri ce au loc nu numai in perimetrul localitatii, dar si pe terenurile din imprejurimi, unde procesele de eroziune a solului continua sa inregistreze una din cele mai inalte cote de pe suprafetele agricole basarabene. Nu intamplator terenurile de aici au fost selectate pentru experimente de implementare a masurilor antierozionale pe care le aplica oamenii de stiinta de la Institutul de Pedologie si Agrochimie „N. Dimo” din Chisinau.

Venisem in aceasta localitate alaturi de membrii unei delegatii de la Chisinau, la care s-a alaturat si un grup de specialisti din raionul Cahul in frunte cu presedintele acestuia, dl Stefan Bratu. Am fost invitati pentru a lua cunostinta de realizarile ce se obtin aici la implementarea tehnologiilor si procedeelor de combatere a eroziunii si de sporire a fertilitatii solului. La brigada de tractoare, situata la vreo doi kilometri de la sat, unde este dislocata si statiunea Institutului cu ajutorul careia se aplica procedeele si metodele respective prin participarea nemijlocita a savantilor, in frunte cu acad. Serafim Andries, a avut loc mai intai un schimb scurt de informatii, dupa care ne-am deplasat pe campurile experimentale propriu-zise.

Recunosc ca pe tot parcursul acestei vizite am avut impresia ca ne aflam intr-un colhoz de odinioara, unde lanurile sunt compacte si se intind pe suprafete mari, unde tehnica agricola este tinuta centralizat si e utilizata la lucrarile de sezon, conform indicatiilor presedintelui de gospodarie, iar specialistii in agronomie tin la control respectarea tehnologiilor de prelucrare a solului si recoltare a culturilor. Ne-a impresionat faptul ca din aceasta localitate mai putini pleaca peste hotare, majoritatea oamenilor fiind satisfacuti de lucrul prestat in gospodaria lor. Salariul mediu lunar al lucratorilor este de circa o mie de lei, ceea ce nu e putin pentru un lucrator de la tara. In afara de aceasta, fiecare primeste produse agricole, iar la sfarsit de an are si surplus de plata. Cei care prefera sa-si lucreze terenurile in mod individual constituie aici doar 14-15%.

Oamenii de la Ursoaia sunt harnici si tin la bastina lor. Prin aceste locuri nu vei intalni terenuri in paragina. Localnicii s-au imprietenit cu oamenii de stiinta de la Institutul de Pedologie si Agrochimie „N. Dimo”.

– Aici vreo nouazeci de procente din terenuri sunt pe panta, – spune profesorul universitar Ion Constantinov, doctor habilitat in agricultura. – Daca nu aplicam masuri antierozionale, dupa o ploaie torentiala, totul se scurge si cu apa se duce si solul fertil. Noi am stopat deja eroziunea solului pe mai multe terenuri.

Am vizitat campul nr. 3, care are o suprafata de 140 hectare si este impartit in zece fasii, cu doua asolamente. Daca inainte aici se cultiva o cultura intr-un an, acum cresc zece concomitent. Iar apa de ploaie care inainte se scurgea, ducand la vale zeci si chiar sute de tone de sol fertil, acum se opreste – pentru plante, pentru recolta. Asolamentul a fost creat dupa recomandarile savantilor-pedologi si, in rezultat, eroziunea solului este stopata, obtinandu-se recolte cu 10-20 de procente mai mari. Sistemul antierozional in fasii se aplica in prezent pe mai multe campuri ale gospodariei. In comuna Lebedenco a fost salvata pe aceasta cale o suprafata de peste 500 ha. Rezultatele muncii savantilor s-au dovedit a fi surprinzatoare. Solurile au fost reabilitate si a sporit bonitatea lor. In prezent, chiar si in anii secetosi pot fi obtinute pana la 4 tone de grau alimentar la hectar cu un procent inalt de gluten. Datorita colaborarii cu savantii institutului, de pe cele 1600 hectare de grau se vor obtine circa patru tone de boabe la hectar. O roada de 2-3 ori mai mare decat se capata acum cinci ani. Recolte inalte se obtin si la culturile tehnice.

Ion Malai, agronom in gospodarie, ne-a spus ca de cand lucreaza in comun cu oamenii de stiinta, multe s-au schimbat in bine. „Pe unele terenuri, – zice agronomul, – intra tractorul si nu se vedea din cauza alunecarilor, pe alocuri se formau rape. Acum alternam culturile paioase cu cele prasitoare. Datorita acestui fapt, apa, venind de pe o fasie, se opreste pe cealalta. Zece fasii pe un camp e mai greu de lucrat, dar se obtin bune rezultate”.

O mare parte din suprafetele de teren ale SRL „Iri-Carmen” (presedinte – Constantin Matcas), care detine aici cele mai multe pamanturi din mosiile comunei Lebedenco, sunt ocupate de vii si livezi, cresterea strugurilor si a fructelor fiind una din ocupatiile de baza ale agricultorilor locali. Poama de soiurile de masa se realizeaza in stare proaspata, iar cea de soiurile tehnice e achizitionata de fabrica de vinuri din Gavanoasa, un sat din apropiere, cu care se conlucreaza eficient. Aici, an de an sporesc roadele de struguri si de fructe. Spre exemplu, de pe un masiv de 20 ha de vie „Aligote” se strangea recolta de struguri de pana la 35 centnere la hectar, acum se strang 40-45 centnere.

Ursoaia nu se considera sat bogat, dar nu este nici sarac. Oamenii au cu ce trai, se mai construiesc case noi, se mai repara drumurile. Inca nu au gaz natural in sat, dar spera ca in anii urmatori si aceasta problema sa fie solutionata. Pamantul este bogatia lor principala, fara de care nu-si pot concepe viata.

Autor: George Braviceanu
Sursa: Natura.md
Foto: Panoramio.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ