Satul Volontiri din r.Ștefan Vodă s-a înfrățit cu o comună din România

0
125
  1. Satul Volontiri din r.Ștefan Vodă s-a înfrățit cu o comună din România

La invitația primăriei satului Volintiri în această localitate a sosit o delegație din comuna Potlogi, județul Dâmbovița, România. Scopul vizitei – semnarea unui acord de înfrățire între satele Volintiri și Potlogi, scrie www.stefan-voda.md.

http://www.timpul.md/articol/satul-volontiri-din-r-tefan-voda-s-a-infrait-cu-o-comuna-din-romania–92513.html

 

  1. Problema oferirii de către România a primei tranșe din credit pentru Republica Moldova, analizată de oficiali la Londra

Aspectele relațiilor moldo-române și perspectivele impulsionării acestora pe toate dimensiunile, ]n special implementarea unor proiecte investiționale, utilizând platformele existente sau crearea unor noi au fost discutate astăzi de către Octavian Calmîc, ministru al Economiei, care participă la Reuniunea anuală a Guvernatorilor BERD de la Londra, în cadrul unei întrevederi de lucru cu ministrul Finanțelor Publice al României Anca Dana Dragu. La discuții a participat și Guvernatorul Băncii Naționale Sergiu Cioclea.

http://www.realitatea.md/problema-oferirii-de-catre-romania-a-primei-tran-e-din-credit-pentru-republica-moldova-analizata-de-oficiali-la-londra_38998.html

 

  1. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Uniunea Europeană își intensifică sprijinul acrodat întrepinderilor din Georgia, Moldova și Ucraina

Un nou program comun va ajuta antreprenorii locali să profite pe deplin de oportunitățile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între fiecare țară și UE.

BERD va oferi 380 milioane de euro drept împrumuturi și garanții comerciale băncilor locale și altor instituții financiare pentru creditarea întreprinderilor, în timp ce UE va pune la dispoziție 19 milioane de euro sub formă de asistență tehnică, stimulente pentru investiții și mecanisme de partajare a riscurilor. În același timp, BERD și UE continuă să sprijine îmbunătățirea climatului investițional prin dialog pe marginea politicilor publice.

http://www.interlic.md/2016-05-12/banca-europeana-pentru-reconstruc-ie-i-dezvoltare-i-uniunea-europeana-i-i-intensifica-sprijinul-acro-43884.html

 

  1. Lansare de carte la Chișinău: „Calea Europeană a Republicii Moldova”, între pragmatism și romantism

Politologii Sorin Bocancea și Radu Carp au lansat, joi, la Chișinău, cartea intitulată „Calea Europeană a Republicii Moldova”, o lucrare ce cuprinde o colecție de texte a mai multor autori de pe ambele maluri ale Prutului.

După cum îi spune și titlul, cartea abordează subiectul drumului Republicii Moldova pentru integrarea în structurile Uniunii Europene, iar coordonatorul Sorin Bocancea o definește ca un pe un „volum-reacție”, dar unul care nu este reactiv. „Niciunul dintre cei invitați nu au văzut alternativă la calea europeană, ci doar modalități diferite de a ajunge acolo”, a declarat rectorul universității ieșene „Petru Andrei”, Sorin Bocancea. El a definit noua abordare a României pentru politicile față de Chișinău drept „pragmatism funcționalist”, fapt ce înlocuiește treptat abordarea romantică din anii `90.

 

http://www.evzmd.md/actualitate/257-actualitate/40610-lansare-de-carte-la-chi%C8%99inau-%E2%80%9Ecalea-europeana-a-republicii-moldova%E2%80%9D,-intre-pragmatism-%C8%99i-romantism.html

 

  1. Moldova, discutată la Inaugurarea scutului antirachetă din România

Situaţia din Republica Moldova a fost abordată astăzi de preşedintele României, Klaus Iohannis, în contextul intrării în stare operaţională a elementelor scutului antirachetă din baza de la Deveselu, eveniment la care a participat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Cred că susţinerea partenerilor estici trebuie să se bucure de un profil sporit pe agenda NATO, întrucât securitatea și stabilitatea acestora se reflectă inclusiv asupra climatului de securitate euroatlantic. Ţara noastră va continua să fie un furnizor de securitate în regiune, un pol de stabilitate la extremitatea estică a spaţiului euroatlantic, supusă provocărilor şi ameninţărilor. Din această perspectivă, suntem preocupaţi de situaţia din Ucraina şi Republica Moldova”, a declarat președintele României într-o conferinţă comună de presă alături de secretarul general al NATO.

http://www.timpul.md/articol/-moldova-discutata-la-inaugurarea-scutului-antiracheta-din-romania–92524.html

 

  1. Moldova-NATO: între speranțe și deziluzii

La doi ani de la ultimul summit, la care NATO a acceptat să ajute Republica Moldova să-şi modernizeze sistemul de securitate şi forţele armate, incluzând-o într-un program special destinat doar pentru încă două state partenere, Chişinăul nu a reuşit să-şi rescrie strategiile de securitate şi să treacă în faza a doua, mai aprofundată a proiectului, de dotare a armatei cu tehnică militară modernă pe baze de înţelegeri bilaterale cu anumite state din alianţă.

http://www.europalibera.org/a/27730990.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ