Satul Voloviţa (Soroca)

0
314

Satul Volovita este amplasat pe traseul national Soroca – Chisinau la o distanta de 7 km de centrul raional Soroca, la 30 km de nodul de cale ferata Floresti si 43 km de nodul de cale ferata Drochia. Salut este situat la frontiera cu Ucraina, distanta pina la cel mai apropiat punct vamal Soroca este de 8 km.

Numarul total de locuitori (conform recensamintului din 2004) este de 1891 persoane, inclusiv barbati – 928, femei – 967, copii – 393, pensionari – 387. Lucratori bugetari – 64, in sectorul agricol – 650, angajati in afara localitatii – 77 in orasul Soroca, plecati peste hotare -195.

Componenta etnica a satului este urmatoarea: romani/moldoveni – 1835, rusi – 22, ucraineni – 26, alte minoritati – 9.

Sat relativ tinar, Volovita, la cei 200 de ani ai sai pe care recent i-a implinit, a lasat pe rabojul istoriei putine date care sa ofere o viziune de amploare asupra trecutului localitatii. Conform unor date selectate din Arhiva de Stat a RM, in mai 1836 Volovita numara 38 gospodarii taranesti, 95 suflete de genul masculin si 90 de genul feminin, 951 desetine de pamint arabil, 177 desetine paduri, 20 desetine de livezi, 12 desetine de tutun. Satul era proprietatea dvoreanului Tarcevschi. Una din ocupatiile de baza ale populatiei in toate vremurile a fost agricultura avind ca ramura principala cultivarea cerealelor. In sat au existat pe la sfirsitul sec XIX-inceputul veacului XX mici ateliere particulare de cizmarie, botnarie. Locuitorii satului au fost cunoscuti si ca buni carausi, zidari. Femeile faceau negot realizind surplusul de produse la pietele din Soroca. In perioada sovietica, ramura de baza a agriculturii a constituit-o tutunaritul. In sat a fost deschisa o filiala a fabricii de conserve din Soroca, un atelier pentru reparatia tehnicii agricole. Aflat la frontiera cu Ucraina, aceasta le-a permis intotdeauna locuitorilor sa faca comert cu localitatile din partea cealalta a Nistrului – Cosnita si Techinovca.

Perioada de la 1990 incoace a fost marcata printr-o criza legata de desfiintarea sovhozului Volovita si improprietarirea taranilor cu pamint. Acest proces a decurs foarte anevoios, fiind distruse multe din constructiile aflate in proprietatea gospodariei agricole, ferme, complexe de uscare a tutunului, brigada de tractoare. In prezent, in comuna sunt inregistrare 232 de gospodarii taranesti specializate in cresterea culturilor agricole si a animalelor. La zi, in comuna sunt inregistrate: bovine – 228, porcine – 300, cabaline – 43, ovine si caprine – 248, pasari – 509.

Sursa: Volovita.del.md
Foto: NewsMoldova.ms

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ