Şcoala de vară dunăreană – pod de flori pe principii de oţel. Centenar La Galaţi, Unirea de probă funcţionează o săptămână

0
86
  1. Şcoala de vară dunăreană – pod de flori pe principii de oţel. Centenar La Galaţi, Unirea de probă funcţionează o săptămână

Dedicată Centenarului, Ediţia a III-a a „Şcolii de vară dunărene”, finanţată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, s-a îmbrăcat în Sărbătoare pentru cei 50 de dascăli, scriitori, cântăreţi români, care şi-au deschis baierele inimii şi nu o dată doar au plâns, au râs şi au aplaudat. Galațiul este oraşul care, după ce României i-au fost răpite, de aliatul imperial ţarist, judeţele din sudul Basarabiei, a oferit adăpost refugiaţilor români – însuşi Costache Negri îşi oferea propria casă pentru găzduirea Seminarului Teologic refugiat de la Ismail. Românii de peste graniţe dictate de vremuri au avut parte în această săptămână de un tur de onoare cultural al oraşului, conduşi în instituţii de cultură, unde au fost primiţi la nivelul cel mai înalt. Mulţi şi-au uscat lacrimile la căldura limbii române vorbite fără oprelişti.

https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/112417-scoala-de-vara-dunareana-pod-de-flori-pe-principii-de-otel-centenar-la-galati-unirea-de-proba-functioneaza-o-saptamana

 

  1. România rămâne principalul partener comercial al Rep. Moldova

România rămâne în continuare cel mai mare partener comercial de import al Republicii Moldova, iar 49% din totalul importurilor Republicii Moldova au fost din UE, se arată într-un studiu realizat de Programul pentru Reforme Structurale.

http://infoprut.ro/50393-studiu-romania-ramane-principalul-partener-comercial-al-rep-moldova.html

 

  1. Motiv de bucurie pentru moldovenii care dețin cetățenie română. Valabilitatea pașapoartelor a fost EXTINSĂ până la 10 ani

Astăzi, 20 iulie, intră în vigoare legea Guvernului României privind extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor simple electronice de la 5 la 10 ani, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani şi de la 3 la 5 ani pentru cei cu vârste între 12 şi 25 de ani.

https://www.timpul.md/articol/news-alert—motiv-de-bucurie-pentru-moldovenii-care-dein-cetaenie-romana–valabilitatea-paapoartelor-a-fost-extinsa-pana-la-10-ani-133350.html

 

  1. Drumul spre Unire continuă. Unioniștii din Marșul Centenar ajung la Râmnicu-Vâlcea

O nouă zi plină de provocări în cadrul Marșului Centenar. Unioniștii au mai înaintat zeci de kilometri, din cei 1000 rămași din toată distanța Marșului. Ieri, la Sibiu a fost dat startul celei de-a 4-a etape care se va încheia pe 22 iulie la Curtea de Argeș.

Urmașii unificatorilor țării își continuă drumul către reUnire! Astăzi au mai înaintat câțiva zeci de kilometri, după ce ieri au dat startul celei de-a patra etape, din Sibiu. Indiferent de vârstă sau vremea de afară, susținătorii unirii se alătură marșului în continuare. Amintim că puteți urmări cum se desfășoară activitatea pe pagina de facebook a organizatorilor: Semnează pentru Basarabia e România.

https://10tv.md/2018/07/19/video-drumul-spre-unire-continua-unionistii-din-marsul-centenar-ajung-la-ramnicu-valcea/

 

  1. Mesaj de la Bruxelles. Europarlamentar face o adresare către Dodon, Candu și Plahotniuc

”Uniunea Europeană așteaptă ca guvernul să facă ceea ce a promis să facă, nu să trimită scrisori de nemulțumire”, este declarația europarlamentarului Cristian Preda, către cei care au blocat ajutorul financiar al Uniunii Europene. Adresarea se referă, în primul rând, președintelui statului, Igor Dodon.

Mesaj dur, al europarlamentarului Cristian Preda, către cei care au blocat ajutorul financiar al Uniunii Europene. Oficialul de la Bruxelles afirmă că ”Uniunea Europeană așteaptă ca guvernul să facă ceea ce a promis să facă, nu să trimită scrisori de nemulțumire.”

https://10tv.md/2018/07/19/video-mesaj-de-la-bruxelles-europarlamentar-face-o-adresare-catre-dodon-candu-si-plahotniuc/

 

  1. Vizită din Republica Moldova la Consiliul Judeţean Mureş

Membrii Comisiei Regionale Sectoriale din Regiunea Centru-Republica Moldova desfășoară astăzi o vizită de documentare, în județul Mureș, în domeniile managementul deșeurilor solide și aprovizionare cu apă și de canalizare. Delegația a fost primită la Consiliul Județean Mureș de vicepreședintele Alexandru Cîmpeanu și urmează să viziteze stația de epurare ape uzate și tratare a apei potabile din Tîrgu-Mureș și depozitul de deșeuri de la Sânpaul. Vizita în județul Mureș are loc ca urmare a parteneriatului de colaborare încheiat de ADR Centru-România și ADR Centru-Republica Moldova.

https://www.punctul.ro/vizita-din-republica-moldova-la-consiliul-judetean-mures/

 

  1. Moldova şi România ar putea dezvolta un sistem transfrontalier similar celui aplicat la hotarele SUA-Canada

Republica Moldova şi România ar putea dezvolta împreună un sistem transfrontalier de programare a vehiculelor, similar sistemelor aplicate la hotarele SUA-Canada, potrivit unui studiu realizat de Programul pentru Reforme Structurale, citat de TVR Moldova.

https://radiochisinau.md/studiu-rmoldova-si-romania-ar-putea-dezvolta-un-sistem-transfrontalier-similar-celui-aplicat-la-hotarele-suacanada—71754.html?fbrefresh=1532005807

 

  1. Dodon RECUNOAȘTE că trupele militare rusești staționează ILEGAL pe teritoriul R. Moldova și reprezintă un risc: Strategia Națională de Apărare, fără numele Rusiei în contextul intereselor din stânga Nistrului, iar despre NATO, cu jumătate de gură

Parlamentul de la Chișinău a aprobat, astăzi, Strategia Națională de Apărare și Planul de acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018-2021, în variantă modificată față de documentul aprobat la Guvern, la solicitarea președintelui Igor Dodon și acceptată de premierul Pavel Filip.

https://www.ziarulnational.md/dodon-recunoaste-ca-trupele-militare-rusesti-stationeaza-ilegal-pe-teritoriul-r-moldova-si-reprezinta-un-risc-strategia-nationala-de-aparare-fara-numele-rusiei-in-contextul-intereselor-din-stanga-nistrului-iar-despre-nato-cu-jumatate-de-gura/

 

  1. Studiu: Hotarul de la Prut este principala barieră comercială pentru R. Moldova

Comerțul internațional – sau cea mai mare parte a lui – are loc prin coridoare comerciale – rute pe care mărfurile sunt transportate pe cale terestră, maritimă sau aeriană. Republica Moldova nu este o excepție, dar până acum a lipsit o evaluare a coridoarelor comerciale (ECC). Primul studiu de al coridoarelor comerciale ale R. Moldova a fost realizat în acest an de Programul pentru Reforme Structurale în Moldova, finanțat de USAID, scrie mold-street.com.

http://agora.md/stiri/47825/studiu-hotarul-de-la-prut-este-principala-bariera-comerciala-pentru-r–moldova

 

  1. Premieră. Republica Moldova are un Cod administrativ, care va intra în vigoare în 2019

În premieră, Republica Moldova are un Cod administrativ. Acesta vine să definească modul de funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor publice. Documentul a fost votat joi, 19 iulie. în lectură finală, de către Parlament, transmite IPN.

http://tvrmoldova.md/actualitate/premiera-republica-moldova-are-un-cod-administrativ-care-va-intra-in-vigoare-in-2019/

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ