Scrisoare către Dacian Cioloș: Cetățenia română trebuie acordată automat minorilor din Republica Moldova

0
141
  1. Protocol de colaborare între Consiliul de Mediere din România și Consiliul de Mediere din Republica Moldova

Între Consiliul de Mediere din România și Consiliul de Mediere din Republica Moldova se va semna un protocol de colaborare interinstituțională. Începând cu luna septembrie a acestui an, cele două instituții de mediere își vor uni forțele în vederea susținerii reciproce în promovarea medierii, potrivit unui comunicat al Consiliului de Mediere, semnat de Mugur Bogdan Mitroi – Președinte, dat publicității luni, 19 septembrie 2016.

http://www.juridice.ro/468828/protocol-de-colaborare-intre-consiliul-de-mediere-din-romania-si-consiliul-de-mediere-din-republica-moldova.html

 

  1. Raionul Ştefan Vodă a stabilit relaţii de colaborare cu Societatea de Cruce Roşie din România

Consiliul raional Ştefan Vodă şi Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, filiala Dîmboviţa, au semnat recent un Protocol de colaborare. Părţile au convenit asupra unui parteneriat ce prevede mai multe programe de asistenţă socială.

http://www.timpul.md/articol/raionul-stefan-voda-a-stabilit-relatii-de-colaborare-cu-societatea-de-cruce-rosie-din-romania-97990.html

 

  1. Militarii din România şi cei din Rep. Moldova fac front comun la Babadag

Un pluton de militari ai Batalionului 22 de menţinere a păcii participă, în perioada 19-30 septembrie, la modulul de pregătire „Platinum Lynx 16.5”, desfăşurat în poligonul Babadag din Tulcea, România.

La antrenamentele din poligonul Babadag participă peste 200 de militari din Forţele Terestre Române şi peste 300 de militari din Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Slovenia, Statele Unite ale Americii şi Ucraina.

http://infoprut.ro/45225-militarii-din-romania-si-cei-din-rep-moldova-fac-front-comun-la-babadag.html

 

  1. Ghimpu i-a solicitat lui Cioloș să REMEDIEZE o problemă cu care se confruntă mii de basarabeni. Ce PROMISIUNE a mai făcut

Candidatul Partidului Liberal (PL) la funcția de președinte, Mihai Ghimpu, i-a adresat o scrisoare deschisă premierului României, Dacian Cioloș, cu privire la adoptarea unei Ordonanțe de Urgență, care ar înlătura lacunele legislative și/sau normative din legislația României, astfel încât cetățenii R. Moldova să poată beneficia de toate drepturile lor constituționale, inclusiv de perfectarea pașapoartelor românești.

„Dle Cioloș, ceea ce vă solicit eu, în numele a numeroși cetățeni români din stânga Prutului, este corectarea acestor inadvertențe legislative. Dar știm cu toții, si dumneavoastră și eu, că soluția cea mai bună, pentru aceste problem, și multe altele, cu care se confruntă românii și cetățeni români din R. Moldova, este una singură, istorică și mântuitoare: realizarea cât mai grabnică a Unirii celor două state românești. În ceea ce mă privește, sunt absolute sigur că, devenind președinte al R. Moldova, voi putea să pregătesc societatea noastră către Unirea care trebuie să se realizeze pentru vecie în 2018”, a încheiat liderul PL.

http://www.ziarulnational.md/video-ghimpu-i-a-solicitat-lui-ciolos-sa-remedieze-o-problema-cu-care-se-confrunta-mii-de-basarabeni/

 

  1. Reacția Senatului la declarația ambasadorului SUA

Declarația a fost votată de 49 de senatori. Potrivit acestei declarații, ceea ce a spus ambasadorul a fost primit cu îngrijorare de senatori. Ei au vrut să-și exprime din nou solidaritatea și sprijinul pentru Republica Moldova și față de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/reactia-senatului-la-declaratia-ambasadorului-sua-570345

 

  1. Scrisoare către Dacian Cioloș: Cetățenia română trebuie acordată automat minorilor din Republica Moldova

Minorii ai căror părinți dețin cetățenia română trebuie să dobândească automat pașaportul românesc fără a depune o cerere separată în acest sens și a plăti taxe consulare suplimentare. Liderul liberalilor din Moldova, Mihai Ghimpu, se arată deranjat de aceste proceduri birocratice la care sunt supuși copiii și a adresat o scrisoare deschisă premierului român, Dacian Cioloș, prin care solicită ca acestea să fie înlăturate.

http://moldnova.eu/ro/scrisoare-catre-dacian-ciolos-cetatenia-romana-trebuie-acordata-automat-minorilor-din-moldova-6505.html/

 

  1. TIFF se extinde in Republica Moldova: prima editie de TIFF Chisinau

Festivalul International de Film Transilvania, initiat la Cluj-Napoca in 2002, se extinde, pentru prima data, in Republica Moldova.

Prima editie TIFF Chisinau va avea loc intre 6 si 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, si va aduce o selectie de filme romanesti recente, alaturi de cateva dintre cele mai apreciate productii proiectate la Cluj, in aceasta primavara. Invitatii speciali ai evenimentului – regizori si actori romani – vor sta de vorba cu publicul si vor sustine lectii de cinema.

http://stirileprotv.ro/stiri/ardeal/tiff-se-extinde-in-republica-moldova-prima-editie-de-tiff-chisinau.html

 

  1. Ambasadorul României la Chișinău: Este firesc să se vorbească despre Unire în campania electorală

Daniel Ioniţă a discutat şi despre tema Unirii dintre Republica Moldova şi România. Despre acest subiect, ambasadorul a făcut următorul comentariu: „În fond, orice dezbatere existentă la un moment dat în societate, indiferent de tema este în esență utilă pentru clarificarea opțiunilor asupra acelei teme. Era firesc ca această campanie să atingă și temele acestea sensibile, cum de altfel este firesc ca în această campanie să se discute despre toate problemele care preocupa cetățeanul de rând”.

În ceea ce priveşte proiectele dintre Bucureşti şi Chişinău, ambasadorul a declarat că România este „condamnată” la succes, făcând referire la gazoductul Iași-Ungheni și extensia acestuia până la Chișinău, repararea școlilor și a grădinițelor, dezvoltarea SMURD sau prima tranșă de 60 de milioane de euro a împrumutului rambursabil.

http://infoprut.ro/45221-ambasadorul-romaniei-la-chisinau-este-firesc-sa-se-vorbeasca-despre-unire-in-campania-electorala.html

 

  1. Ministru liberal: Orice vot la apropiatele prezidenţiale, va conta pentru interesul naţional al românilor

„Astăzi, alegerile prezidenţiale reprezintă momentul oportun pentru a face un prim pas spre realizarea visului naţional de a trăi civilizat alături de fraţii români de peste Prut. Mesajul electoral unionist al liderului PL, Mihai Ghimpu e mai potrivit ca niciodată în condiţiile în care a fost compromis cursul european al RM”. Declarația a fost făcută de ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, liberalul Iurie Chirinciuc, pe blogul său.

http://provincial.md/fierbinte/ministru-liberal-orice-vot-la-apropiatele-prezidentiale-va-conta-pentru-interesul-national-al-romanilor

 

  1. LIVE 10TV: Emisiunea „Sfatul Țării”, cu Constantin Codreanu

„Sfatul Țării” de azi va fi o ediție specială, întrucât în studioul 10 TV vine Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (ISPRI), sociolog, profesor universitar, președinte Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN) și un foarte bun cunoscător al realităților din Republica Moldova, România și din întreaga zonă.

http://www.timpul.md/articol/live-10tv-emisiunea-sfatul-arii-cu-constantin-codreanu-97999.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ