Scrisoare netrimisă către Basarabia

1
90

Dragă Mamaie Basarabia,

Află despre mine, unul dintre strănepoţii din Galaţi, că sunt sănătos, ceea ce-ţi doresc şi Matale la frumoasa vârstă de 93 de anişori, pe care i-ai sărbătorit de curând pe 27 martie, de când te-ai unit cu România, Patria Mamă şi străbunica mea. Dacă vrei şi mai poţi ţine minte, în Anul Domnului una mie nouă sute optsprezece, nişte oşteni care n-au uitat că sunt români, s-au adunat şi au proclamat – primii dintre fiii desţăraţi de istorie – că se unesc dimpreună cu Regatul României Mici, deschizând drumul Unirii Celei Mari.

Ştiu că maica mai mare, maica Rusia, deşi declarase prin guriţa tovarăşului Lenin că popoarele din Imperiu aveau dreptul la autodeterminare, a înghiţit gestul făcut de fiii matale ca pe o broască râioasă ce nu i-a căzut bine la stomacul cel nesătul. De ce? Pentru că pierdea o găină care făcea ouă de aur. Şi, Mamaie Basarabia, Matale ştii mai bine ca mine – că doar ai măcar 93 de ani – că era mai eficient să creşti găina în ogradă, în ograda Imperiului Ţarist, decât să-i culegi ouăle din cuibar, chiar dacă, aşa cum am spus mai la deal, erau de aur.

Ei, dragă Mamaie, Dumnezeul pe stil vechi şi cel pe stil nou, în marea Sa bunătate s-a uitat şi la acest năpăstuit popor român şi a zis că este bine să te uneşti cu Regatul României, cel croit de Alexandru Ioan Întâiul Cuza şi, prin voinţa Monstruoasei Coaliţii (să mă ierte contemporanii anului 2011, au mai fost şi mai există astfel de Coaliţii, da’ nu contează, nu la Ea mă refer) de Carol I, cel venit pe Dunăre doar cu o raniţă în care nu avea – ca orice soldat – bastonul de mareşal, ci înseşi Coroana României. Şi bine zic, Mamaie, pentru că urmaşul neamţului devenit român, mai român decât mulţi contemporani din epocă şi de astăzi, Majestatea Sa, Regele Ferdinand Unificatorul, Ferdinand cel Loial, a adunat sub sceptru-i şi Bucovina pe 28 noiembrie şi Ardealul pe 1 Decembrie una mie nouă sute optsprezece.

Şi a fost România Mare.

Dragă şi iubită Mamaie Basarabia,

Ştiu că atunci te-ai bucurat că ai dat mână cu mână cu surorile născute de aceeaşi mamă în spaţiul dacic; ştiu că te-ai bucurat de Crucea adusă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos prin Sfântul Apostol Andrei, mai cu seamă că ai picioarele, cele de drept, botezate la împreunarea Prutului cu Dunărea şi cu Marea cea Neagră, oleacă mai la răsărit. Dar ce scurtă ţi-a fost, Mamaie, bucuria. Nici n-ai apucat să-ţi botezi copiii româneşte, c-a venit un Ultimatum şi a trebuit să fii de acord cu Paktul Molotov-Ribbentrop care te-a vândut ca pe o femeie uşoară (de) pe centura politică a Celui de-al Doilea Război Mondial … Şi abia aveai vârsta primei tinereţi … Erai, Mamaie, ca o Zaraza a lui Cristian Vasile … Nu pentru noi, ci pentru ”prietenii” noştri sovietici/ruşi …

După ce am fost ”eliberaţi” într-un marş triumfal de câteva sute de kilometri de la Est la Vest (trecând pe la Oarba de Mureş unde s-a înroşit râul de sângele eroilor români trimişi voit la moarte), ne-am trezit ocupaţi, Mamaie, de către Glorioasa Armată Roşie; s-au trezit ocupate teritoriile dintre Nistru şi Prut, Bucovina şi, drept despăgubire pentru Matale, Mamaie Basarabia, că ai aparţinut Ţării Mamă din 1918 până la 23 August 1939, am fost nevoiţi să cedăm şi Ţinutul Herţa, teritoriul din nord-estul extrem al Regatului, cel care niciodată nu a aparţinut ”fraţilor” noştri de la Răsărit. Dar ce să ne mai facem sânge rău?! … Chiar nu mai contează, mai cu seamă că, prin 1997-1998, fostul aşa-zis preşedinte ale României, Constantinescu Emil, v-a vândut, Mamaie, şi pe Matale, şi pe sora Herţa, şi pe sora Bucovina la muscali – ucrainienii sunt tot neam de muscali, nu? – printr-un criminal tratat prin care a recunoscut că nu avem probleme teritoriale în Est şi în Nord. Probabil că, în mintea lui, cu sigiliul statului în mână şi pe hrisov, o fi crezut că a vândut o bucată din altă ţară … Una peste alta, aţi fost măritate la pachet cu acte şi semnături în regulă în – culmea – democraţia capitalistă.

Dragă Mamaie Basarabia,

Dacă până aici ţi-am amintit de bolile cronice de care suferi, ca o bunică ce eşti, eu, strănepotul Romică Bălan de la Galaţi, îţi aduc la cunoştinţă, cu întristare, că suferi şi de boli acute. Dacă te gândeşti că eşti răcită – te înşeli; dacă vrei să crezi că ai o gripă – iar te-nşeli. Mamaie, Matale suferi de însingurare; ştii că aceasta, însingurarea, este o boală grea, de care nu ştiu cum o să mai scapi. Cred că eşti însingurată pentru că din cei cam patru milioane de consângeni, un milion a plecat pe meleaguri străine, cu lâna mai plăviţă decât în ”Mioriţa” noastră. Şi mai cred că nu ştii ce fac prin cele Spanii, Italii, Germanii şi alte ţări nepoatele şi nepoţii Matale, verii mei de peste Prut. Cei mai mulţi fac bine la propriu şi la figurat. Dar sunt şi din cei răi! Dacă-ţi spun câteva cuvinte, cum ar fi ”viol”, ”furt”, ”crimă organizată”, ”trafic de carne vie” – ce zici? Cred că te faci că nu auzi. Uneori, este bine să fii surd!

Dar dacă-ţi spun în … ”limba moldovenească” un alt cuvânt, ”Transnistria”? Ai? Dar dacă-ţi spun ”independenţa Găgăuziei”? Ai? Dar dacă spun cuvântul ”secesiune”? Ai? Mai vrei cuvinte urâte şi greu de înţeles? Nu ştiu dacă mai doreşti, dar îţi mai dau câteva sintagme de actualitate: Partidul Comuniştilor, preşedinte interimar, majoritatea parlamentară pe muchie de cuţit, alegeri anticipate a-nu-ştiu-câta-oară… Mai vrei, Mamaie? Îţi mai dau: limba română este moldovenească, probleme la trecerea graniţei cu ţepi (nu cu flori), Vladimir Voronin, Igor Smirnov …

Da, Mamaie, ştiu că mă vei critica şi-mi vei spune: ”Da’ tu n-ai cuvinte/sintagme urâte peste Prut?” Răspuns: da!, sunt şi aici şi-ţi dau câteva exemple: corupţie de jos până sus, politicieni golani, Băsescu Traian, Udrea Elena, nesimţire, campanie electorală nedeclarată, Eba, nepotism de tip nou …

Dragă Mamaie,

Îţi mai dau o veste proastă sau bună (depinde ce parte a paharului gol/plin priveşti: după nu’ş ce sondaj, 6 % din poporul moldovan – hai să fac o plăcere şi tovarăşului general Voronin/PCUS/PCRM), consideră că este bine ca Republica să aibă relaţii de toate culorile cu România. Iar 60 % cu Rusia. Dixit! Ştiu că nu este vina ta, Mamaie, pentru aceste opinii; tu eşti doar o bucată ruptă din România deplin şi definitiv… Dar să nu-ţi pară rău, că şi dincoace de Prut, chiar dacă aparent este democraţie, ne conduc nişte golani.

Diferenţa între golanii noştri şi ai tăi, Mamaie, este doar de … acşent! În rest – Mioriţa este tot o oaie foarte bună de belit de cei care au belitorul puterii (Nu ştiu dacă acest cuvânt, ”belitor”, este în DEX. Dar dacă nu există, să-l bage politicienii din spaţiul dacic extins până la Bug în Est, pentru că este jucăria lor preferată în timpul în care nu fac nani în Parlament sau afaceri în Guvernul coaliţiei de carton).

Mamaie Basarabia, închei şi-ţi doresc sănătate şi putere să rezişti mai departe la acest joc de cărţi cu Traian Băsescu şi Vladimir Voronin în coadă. Ca la poker, pentru că asta-i fosta Românie Mare: un joc.

Romică BĂLAN

1 COMENTARIU

  1. o satira destul de bine faurita, -apropo de pancarta, cam -asta ziceau romanii din transnistria acum cateva veacuri in urma, -grea e viata in strainatate ,au uitat ca transnistira era teritoriu romanesc ,inclus in imperiile coloniale ,ale lituaniei, ale rusiei cu tot neamul lor cel adormit,

    se pare ca dusmanii ne-au adormit atat de mult ca daca nu ne trezim din pumni,s-ar putea sa ne dam rasuflarea, cu stat cu tot .

    stau cateodata sa ma gandesc , oare cat o mai suporta poporul asta atat de napastuit de vremi dusmani si tradatori fara sa nu se trezeasca o data si o data sa ia fraiele in mana si sa-si decida singur soarta, nemaiapeland la germania, franta, rusia

    nimeni nu vrea un stat romanesc dar datoria noastra este sa luptam, caci de aia ne-am nascut romani, sa ducem natiunea mai departe, revendicandu-ne tot ce este al nostru.

    trebuie sa se termine cu tradatorii, daca nu vrem sa ramanem fara tara .

LĂSAȚI UN MESAJ