Scrisoare preşedintelui SUA despre Basarabia

0
59

Scrisoarea Comitetului Româno-American pentru Basarabia

The Romanian-American Committee for Bessarabia
TO: Honorable George W. Bush, President of the United States

Scrisoarea
Comitetului Româno-American pentru Basarabia
către preşedintele George W. Bush

Domnule Preşedinte,

În numele comunităţilor de origine română din America, ne folosim de prilejul reuniunii NATO de la Bucureşti pentru a vă adresa această nouă scrisoare. Începem prin a vă felicita pentru poziţia pe care aţi abordat-o la recenta reuniune. Suntem fără rezerve alături de dvs. şi de eforturile dvs. vizând extinderea şi consolidarea Alianţei Nord-Atlantice. Într-adevăr, puterea menţine pacea, dar este la fel de adevărat că pacea trebuie să vină cu dreptate. Din acest punct de vedere, Comitetul Româno-American pentru Basarabia are o veche durere şi de aceea apelează din nou la dvs. cerându-vă sprijinul.

Domnule Preşedinte, cu numai trei ani în urmă aţi condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 şi aţi denunţat acordurile încheiate la Yalta în 1945. Ambele acorduri au cauzat suferinţe de nedescris ţărilor şi popoarelor Est-Europene. Aţi declarat textual, domnule Preşedinte, că „întemniţarea a milioane de oameni din Europa Centrală şi de Est va fi cunoscută pentru todeauna drept o imensă nedreptate istorică”. Am fost mişcaţi de sinceritatea şi curajul declaraţiei dvs. Aşa cum am afirmat atunci şi o repetăm şi acum, comunitatea noastră se aliniază pe deplin eforturilor Statelor Unite de luptă împotriva terorismului, de promovare a tranziţiei la democraţie şi de remediere a injustiţiilor din trecut.

Pe de altă parte, suntem întristaţi, domnule Preşedinte, că fostele teritorii româneşti din stânga Prutului, în special Basarabia ori actuala Republică Moldova, au fost şi sunt în continuare ignorate de America. Vă reamintim că acest străvechi pământ românesc s-a reunit cu ţara în 1918, dar a fost invadat de Uniunea Sovietică în 1940 tocmai în urma Pactului Ribbentrop-Molotov. Apoi, în pofida masivelor deportări şi arestări operate de sovietici, aceste pământuri au rămas până în ziua de azi predominant româneşti şi ele vor să se reunească cu ţara. Realitatea este că actuala Republică Moldova este doar un vestigiu stalinist, o entitate statală inutilă în Sud-Estul Europei creată şi manipulată de Moscova în scopuri geopolitice. În consecinţă, Guvernul comunist de la Chişinău este anti-NATO, antiamerican, antiromân, şi împotriva propriului lui popor.
Cu toate acestea, la 27 martie 2008 populaţia Republicii Moldova a organizat o serie de întruniri şi manifestaţii pentru a marca şi sărbători 90 de ani de la reunirea provinciei cu ţara-mamă. Locuitorii Moldovei au vrut să arate din nou lumii că ei sunt români. Guvernul comunist de la Chişinău a încercat să reprime întrunirile, s-a dedat la maltratarea participanţilor şi a arestat mai mulţi manifestanţi. Adevărul nu poate fi negat ori ascuns însă pentru totdeauna. Tânăra generaţie de „moldoveni” de azi s-a alăturat generaţiei mai în vârstă şi a cerut în mod deschis reunirea provinciei lor cu România.

România nu este Iugoslavia, domnule Preşedinte. Naţionalităţile fostei Iugoslavii se urau între ele şi doreau să se separe. Spre deosebire de iugoslavi, românii de pe ambele maluri ale Prutului vor să se unească şi să trăiască într-o patrie comună. Ei vor ca împreună să facă parte din Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică. Şi există o limită a înşelării speranţelor şi aspiraţiilor unui popor. Ignorarea aspiraţiilor naţiunii române nu face altceva decât să ducă la răcirea sentimentelor de prietenie pe care românii le nutresc în mod tradiţional faţă de America.

În calitate de lideri comunitari şi de cetăţeni loiali ai Americii, noi dorim să promovăm cele mai bune relaţii între Washington şi Bucureşti. Este însă convingerea noastră fermă că cea mai bună soluţie a acestei probleme este acceptarea ideii că singurul loc natural al Moldovei este în sânul României. Nu ne pronunţăm neapărat pentru o reunire imediată, dar insistăm ca această opţiune să fie luată serios în consideraţie. Noi credem totodată că reîntregirea României va promova şi mai bine interesele Statelor Unite în Sud-Estul Europei, va întări prietenia românilor faţă de America şi va ajuta chiar şi Rusia să se debaraseze de o sursă de fricţiuni regionale. În aceste scopuri suntem gata să depunem orice eforturi.

În încheiere, domnule Preşedinte, am aprecia un răspuns la actualul apel şi v-am rămâne recunoscători dacă aţi acorda o audienţă liderilor Comitetului nostru.

Ai dvs. cu sinceritate

Prof. Dr. Nicholas Dima
Executive Vice President
Voice of America Retiree, Arizona

Prof. Dr. Claude G. Matasa
Executive Vice President
Honorary Consul General of Romania, Florida

Valentin V. Tepordei
Communications Vice President
Scientist Emeritus, Virginia

Dr. Silviu Ziscovici
Public Relations Vice President
M.D. Maryland

http://www.voceabasarabiei.com/html/0001.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ