Sculptura lui Ioan Grecu între „Chei de boltă” şi „Floarea dimineţii”

0
75

sclupturaExpoziţiile de sculptură au loc în Chişinău extrem de rar, de aceea amatorii de arte plastice au salutat cu entuziasm personala sculptorului Ioan Grecu, inaugurată la Galeria „C. Brâncuşi”. Publicul poate contempla şi aprecia cele mai reprezentative lucrări ale artistului, realizate în decurs de 15 ani şi reunite acum sub genericul „Una cosa mentale”, protagonistul expoziţiei explicându-ne că a ales acest aforism al lui Leonardo da Vinci, dorind să sublinieze prin el că „arta nu e doar meserie, ci şi spirit”.
Cu-adevărat, pentru Ioan Grecu sculptura nu e doar un meşteşug, ci înainte de toate o aventură a spiritului, pe care îl caută în bronz, în lemn, în piatră, în sticlă, granit sau gresie şi îl vizualizează în forme originale, în compoziţii ingenioase, utilizând un limbaj metaforic şi atingând echilibrul între linie, volum şi mesaj. Autorul e fascinat nu doar de jocul formelor, ci şi de frumuseţea ideilor, el sculptează idei, le dă un corp, alegând cu meticulozitate materialul cel mai potrivit şi amplasând opera în spaţiul care o avantajează, iar titlurile lucrărilor îi vădesc apetitul pentru poezie: „Chei de boltă”, „Pasărea pământului”, „Capriciul adoratei”, „Puterea nevăzutului”, „De ce nu?”, „Incantaţii purificatoare”, „Spiritualizarea materiei”, „Floarea dimineţii” etc.
Criticul de artă Tudor Braga a menţionat la vernisaj că Ioan Grecu, „unul dintre cei mai importanţi sculptori contemporani de la noi”, are în palmares lucrări de sculptură camerală şi monumentală şi că arta sa a ajuns în diferite localităţi ale R. Moldova, el fiind autorul monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Anenii-Noi, al compoziţiei „Vârtelniţa timpului” din Soroca şi al unor creaţii oferite oraşelor Criuleni şi Ungheni. La inaugurarea expoziţiei au mai luat cuvântul Ion Zderciuc, preşedinte al secţiei Sculptură a Uniunii Artiştilor Plastici, Constantin Spânu, doctor în studiul artelor. Scriitorul Leo Butnaru a remarcat inteligenţa, creativitatea debordantă a artistului ce poate fi poetic, visător, dar şi ironic, lucid în lucrările sale, care sunt competitive pe plan internaţional şi pot fi prezentate în săli de expoziţii europene.
Născut în 1968, Ioan Grecu a studiat la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinau şi a absolvit Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca (1994). A început să expună în 1991, de atunci a avut trei personale la Iaşi şi Chişinău şi participă în fiecare an la expoziţii de grup din R. Moldova, România, Rusia, Germania, Italia.

http://www.jurnal.md/article/9922/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ