Se află sau nu deputatul Vadim Mişin în spatele fărădelegilor contra Eugeniei Duca?! (III)

0
60

Ce se întâmplă cu justiţia din R. Moldova?
JURNAL continuă să radiografieze actul de (in)justiţie din R. Moldova prin prisma „cazului” dramatic al primei femei de afaceri din Moldova (1987), Eugenia Duca, fondator al Centrului Internaţional de Comerţ CHRIS SRL (1996), preşedinte fondator al Asociaţiei Femeilor de Afaceri din R. Moldova (1998).

„Cazul Eugenia Duca” este fără îndoială unul ieşit din comun şi impresionează prin curajul cu care această femeie cu demnitate luptă pentru dreptate, având de a face cu o grupare bine organizată (specializată în acapararea averilor străine) şi cu un stat mafiotizat, în care, judecând după fapte, este greu să deosebeşti un bandit de unii reprezentanţi ai justiţiei sau ai partidelor politice. Culmea e că poliţiştii, procurorii, judecătorii ştiu că această femeie de afaceri are dreptate, dar continuă să comită la comanda unui „boss” fărădelegi în lanţ, pentru care statul are de plătit despăgubiri de ordinul milioanelor.

Documente de uz intern ale preşedintelui Voronin sustrase de soţii Andoni

Se ştie că năravul din născare leac nu are… Obişnuiţi ca lucrurile străine să li se „lipească” de mâini, soţii Iurie şi Sofia Andoni, având experienţa ciordirii actelor firmei Eugeniei Duca pentru a le falsifica şi a trece averea ei pe numele lor (au dosar penal pentru furt de acte – n.r.), s-au gândit că nu ar strica să aibă un „trofeu” – două şi de la Preşedinţie, unde Iurie Andoni se laudă că deschide uşa cu piciorul. Priviţi imaginea publicată alăturat (sublinierile aparţin Andonilor!) şi observaţi că acesta este un document de uz intern al şefului statului, unul dintre miile de formulare standard, pe care juriştii sau consilierii săi le completează în urma primirii în audienţă a cetăţenilor. Este vorba de „Fişa de evidenţă şi control” din 2 iulie 2001, în care este sintetizată plângerea Eugeniei Duca primită în audienţă de Vladimir Voronin. Nimic secret, nimic ilegal!

Cine răspunde pentru furt de acte şi calomnie?

Întrebarea e pe ce căi a ajuns acest document pe mâinile soţilor Andoni, dacă însăşi Eugenia Duca, cea vizată în „Fişă”, nu l-a văzut decât recent, anexat în dosarul trimis de Andoni la CEDO, cerere respinsă la 20 februarie 2007. Soţii Andoni folosesc acesta şi un alt document (la care tot ne vom referi – n.r.) pentru a şantaja la CEDO statul R. Moldova şi a-l „mulge” de bani. Incredibil, dar Andonii aşteptau să fie „despăgubiţi” tocmai pentru că au minţit acest stat în plan naţional, săvârşind acţiuni ilegale, având la procuratură şi poliţie zeci de dosare penale deschise contra lor, pe care reuşesc, deocamdată, să le muşamalizeze cu ajutorul unui lider comunist. În baza „Fişei de evidenţă”, Andonii îl acuză pe Voronin la CEDO de „protecţionism” şi de „intervenţie în activitatea organelor procuraturii şi a instanţelor judecătoreşti”. Demersul lor seamănă cu cel al faimoasei „doamne” care ia prăjina înainte… A se reţine faptul că la numai patru luni după ce preşedintele Voronin a scris „rezoluţia” din documentul alăturat lui Vasile Rusu: „Trebuie să puneţi punct pe această istorie”, Eugenia Duca a fost dusă la închisoare şi ţinută în arest preventiv timp de patru luni. Asta cred că spune totul despre „protecţionismul” lui Voronin în „cazul Eugenia Duca”! Şi încă un detaliu, cel care i-a fabricat Eugeniei Duca dosarul penal a fost tocmai procurorul general Vasile Rusu care a sabotat efectiv hotărârile judecătoreşti din R. Moldova şi a acuzat-o ilegal pe Eugenia Duca.

Şi raportul lui Valeriu Gurbulea către Voronin a fost sustras de la Preşedinţie

Un alt document de uz intern, sustras de soţii Andoni de la Preşedinţie şi trimis la CEDO, este raportul secretarului Consiliului Suprem de Securitate, Valeriu Gurbulea, din 28 mai 2002. Raportul, scris într-un limbaj juridic sec, a fost întocmit „la indicaţia” preşedintelui Voronin în perioada în care Eugenia Duca se afla în detenţie ilegală, iar presa, Parlamentul şi unele misiuni diplomatice acreditate la Chişinău atenţionau asupra gravelor încălcări comise în cazul ei. Valeriu Gurbulea scoate şi el în evidenţă încălcările flagrante comise de Procuratura Generală care, dintr-o cauză eminamente civilă rezolvată deja, a fabricat un dosar penal inadmisibil. Iată doar un fragment din acest raport: „Este absurdă învinuirea Procuraturii Generale, precum că proprietatea soţilor Andoni a fost sustrasă de către Eugenia Duca, dacă ea nici nu le-a aparţinut acestora, fapt confirmat de o hotărâre a Plenului Curţii Supreme de Justiţie.” Credeţi că s-a schimbat ceva după acest raport într-un stat în care nu ştie stânga ce face dreapta?! Da, din rău în mai rău! Peste puţin timp, Eugenia Duca a fost condamnată la cinci ani privaţiune de libertate şi a mai fost ţinută în detenţie ilegală timp de 42 de zile, după care a fost achitată integral la 18 februarie 2003, iar judecătorul Victor Pruteanu, în loc să fie tras la răspundere penală pentru cârdăşia cu lumea criminală, a fost avansat în ţara lui Voronin la Curtea de Apel. Bravo judecător, bun exemplu şi pentru fărădelegile altora!

CARACATIŢA MD sau cât e kilul de sechestre la prăvălia procurorilor Vladimir Lupu şi Anton Cardaniuc?!

La enormităţile scrise de Andoni la CEDO vom mai reveni. Săptămâna viitoare, vom continua serialul articolelor de investigaţie sub genericul CARACATIŢA MD. În primul episod, misiunile diplomatice acreditate la Chişinău vor afla despre modul în care unii procurori şi judecători vin la serviciu ca la „aucţîon” (licitaţie), vorba tovarăşului Voronin…
(va urma)

sursa: http://www.ziare.ro/articol.php?id=1176671955

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ