Se implinesc 26 de ani de la Podul de Flori

0
291

Ce a fost Podul de Flori?

Au fost 3 evenimente numite „Podul de Flori”

Primul „Pod de flori” a fost organizat pe 6 mai 1990, dată la care cetăţenii români au putut trece frontiera către Basarabia (încă purta denumirea de RSS Moldovenească), fără pașaport şi fără viză, prin opt puncte de trecere peste Prut. Peste un milion de oameni au participat la eveniment.

Al doilea „Pod de flori” a avut loc la 16 iunie 1991, ocazie cu care cetățenii moldoveni au putut intra în România fără acte. Chiar dacă scopul re-unificării nu a fost atins atunci, momentul „Podurilor de flori” a reactivat multor oameni conștiința faptului că indiferent de ce parte a Prutului trăiesc, aparţin unui singur neam.Podul_de_flori_Iasi

Al treilea Pod de Flori a fost organizat de către Platforma Unionistă ACTIUNEA2012 și Mișcarea Civică Tinerii Moldovei în data de 11 Iulie 2015. Motivul organizării acestui pod de flori a fost de a-i întâmpina pe cei 1000 oameni din Marșul lui Stefan cel Mare(click pentru a citii), ce au pornit in mars din Chisinau spre București, pentru a cere Unirea Republicii Moldova cu România. Astfel începând cu orele 10:00 aceștia au trecut pe jos podul de cale ferata, fiind întâmpinați in urale de locuitorii din România.

Miracolul numit Podul de Flori

Se împlinesc 26 de ani de la primul Podul de Flori.Acest eveniment poate fi comparat doar cu căderea Zidului Berlinului deoarece ambele(Prutul și Zidul) constituiau bariere artificiale intre frați iar din păcate pentru noi Prutul nu poate fi dărâmat .Situația este foarte similară în multe aspecte dar mai ales în privința națiuni împărțite în două state de marele URSS.Eu îl numesc MIRACOL:

  • Pentru că au fost nenumărați oameni care și-au dedicat  toată viata spre a face posibil acest moment
  • Pentru că au fost nenumărati martiri care au murit în temnițele sovietice din cauza românismului lor
  • Pentru că a fost rectificată o nedreptate istorica
  • Pentru că a fost primul pas spre RE-UNIRE

Eu îl numesc MIRACOL chiar dacă nu a fost lucrătura cereasca .

Emoție de nedescris

„Zecile de mii de români de pe ambele maluri au răbufnit ca un fluviu.”

Marele poet Grigore Vieru, într-un interviu difuzat în mai 2008 spunea :

„Era o tensiune emoțională de nedescris. Oamenii se strigau pe nume unii pe alții și se regăseau după ani și ani. La un moment dat, de partea cealaltă a râului s-a aruncat un bărbat în apă și a început să vină spre basarabenii de dincoace. Ai mei din Pererâta stăteau încremeniți. Aveau mari emoții și nu îndrăzneau să facă nici o mișcare până s-a aruncat un pererâtean în apă. După el au pornit și ceilalți. S-au întâlnit toți la mijlocul Prutului și au încins acolo, în apă, o horă, lucru nemaivăzut și nemaiauzit nicăieri în altă parte a lumii. De aceea spun că par caraghioși astăzi cei care ironizează Podul de Flori. Nu poate fi ironizată lacrima bucuriei.”

podul-de-flori-1990

#Poduldeflori

Eu vă propun să folosim hashtag-uri! Să folosim #Poduldeflori pentru a impărtăsii mesaje și urări despre semnificația acestui eveniment colosal din istoria neamului nostru . O să încep eu #Poduldeflori Hai să-nfăptuim UNIREA !

Podul_de_flori_tricolor

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ