Se scumpeşte pâinea

0
62

Paine
Seceta provoacă o reacţie în lanţ. Grâul alimentar, deşi are o calitate scăzută, este mai puţin decât anul trecut. Aceasta a dus la creşterea galopantă a preţurilor la făină, iar unii producători de pâine au anunţat deja majorări ale costului produselor de panificaţie.

Condiţii ideale pentru majorarea preţurilor

„Săptămâna trecută, preţurile la grâu au atins cele mai înalte cote pe piaţa internaţională”, a declarat pentru JURNAL Viorel Chivriga, expert al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative sociale (IDIS) Viitorul”. „În mod automat, cresc şi costurile de achiziţionare a făinii. În regiunea estică a R. Moldova, preţurile la produsele de panificaţie au crescut încă din primăvară. S-au majorat tarifele la resursele energetice care sunt utilizate în industria de panificaţie. Cert este că acum este momentul cel mai prielnic pentru o majorare de preţuri, alegerile locale au avut loc, iar până în 2009 timp mai este. Oricum, pentru unele categorii ale populaţiei, majorarea preturilor va constitui un şoc, dar până în 2009 aceste lucruri se vor uita”, a adăugat expertul.

Criză de făină

Nina Covaş, directoarea firmei „Nina&ASN” din capitală, a menţionat că întreprinderea pe care o gestionează este obligată să majoreze costul produselor de panificaţie. „Vom scumpi pâinea chiar de săptămâna curentă. Suportăm pierderi mari. Preţul va creşte cu cel puţin 50 de bani. Dar cel mai grav este faptul că pe piaţă lipseşte atât grâul, cât şi făina. Costul acesteia a crescut în ultimele trei săptămâni aproape de două ori, până la 5-5,20 lei kg, dar nici aşa nu o putem găsi. Nu pot să explic această situaţie. Duc tratative cu toate morile din R. Moldova. Cei de acolo spun că n-au făină. Dacă anul trecut obţineau câte 700 de kilograme la o tonă de grâu, acum – doar 400 de kilograme de făină. Rezervele îmi ajung doar pentru o săptămână, în timp ce unii dintre concurenţii noştri n-au deloc. Chiar dacă scumpim pâinea, riscăm să falimentăm”, a spus Nina Covaş.

Prognoze pesimiste

La nord, brutăriile au majorat deja de câteva zile preţul la produsele de panificaţie. Tudor Burlacu, directorul fabricii de pâine „Bomi Servis” SRL din Drochia, ne-a declarat: „Colegii din oraş au scumpit preţul la pâine cu 50 de bani şi mai mult. Noi am mărit preţul nesemnificativ, cu 10 bani, încă acum câteva săptămâni, acum aşteptăm ce va fi mai departe. Prognoza e pesimistă. Avem rezerve de făină pentru două săptămâni. Prin gospodăriile care au început a treiera grâul se strâng câte 900 de kg la 1 ha, dacă cineva are rezerve de anul trecut, categoric nu-l vinde ca să aleagă seminţe. Ne-am adresat la Rezervele de Stat să ne dea nişte grâu, au spus ca nu mai au”.
În replică, Tudor Potârniche, director adjunct al Agenţiei Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare, a spus că autorităţile locale sunt responsabile pentru crearea acestor rezerve. „Într-adevăr, am primit mai multe cereri de acest fel din partea producătorilor de pâine, dar ele sunt examinate cu minuţiozitate de guvern”, a declarat oficialul.

Vom redeveni importatori

La Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare prognozele indică asupra faptului că în anul curent roada va constitui circa 700 mii tone de grăunţoase de prima grupă. „Dintre acestea vor fi 450-500 mii de tone de grâu, jumătate din care va fi alimentar”, ne-a declarat viceministrul Anatol Spivacenco.
„Consumul intern de grâu este evaluat la 350-400 mii tone, ca urmare, Republica Moldova va trebui să importe mai mult de 100 mii de tone”, a menţionat Valeriu Bulgari, preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect”.

Reacţie în lanţ

Efectele secetei se observă cel mai bine la piaţă, unde produsele agricole se comercializează la preţuri destul de mari. Experţii susţin că în urma caniculei se înregistrează pierderi în legumicultură, pomicultură şi sectorul zootehnic. „Seceta va duce la scăderea produsului intern brut (PIB)”, susţine Viorel Chivriga. „Vor creşte preţurile, se vor diminua exporturile, vor creste importurile, veniturile producătorilor agricoli vor fi foarte mici. O parte din producătorii mici vor falimenta, va creşte exodul forţei de muncă. Cu alte cuvinte, seceta provoacă o reacţie în lanţ”, a mai spus expertul de la IDIS „Viitorul”.

Casa arde, iar baba se piaptănă

Săptămâna trecută, deputaţii comunişti au respins propunerea unor parlamentari de a-l invita la şedinţa plenară pe ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco, pentru a elucida acţiunile întreprinse pentru diminuarea impactului secetei. Deputatul comunist Dmitri Todoroglo a spus că la Comisia pentru agricultură şi industrie alimentară, ministrului i-a fost solicitată o informaţie pe marginea situaţiei, care urmează a fi prezentată la o şedinţă ulterioară a comisiei. În replică, deputatul democrat Vladimir Filat a declarat că există lucruri ce nu suportă amânare şi că opinia publică trebuie să ştie ce se întâmplă. Leonid Bujor, deputat din partea Alianţei „Moldova Noastră”, a catalogat drept „cel puţin ridicole” explicaţiile de genul „ministrul Agriculturii are nevoie să se pregătească pentru a oferi informaţii”, în condiţiile în care ţara este cuprinsă de o secetă comparabilă cu cea din 1946. Pentru propunerea respectivă au votat 41 de deputaţi, însă ea a fost respinsă cu votul legiuitorilor comunişti.

autor:Valeriu CIOBANU

sursa:http://www.jurnal.md/article/3501/

NICIUN COMENTARIU

  1. Dl Valeriu CIOBANU

    Multumim pentru unele informatii.
    Ar fi interesant daca ati prezenta un tabel cu preturile la grau si faina, cel putin pentru anii 2004-2007.

    Va multumesc.
    Iurie

LĂSAȚI UN MESAJ