Sectorul vinicol riscă să fie achiziţionat de către companiile ruseşti

0
86

struguri
“Interdicţia autorităţilor ruse din 2006 la importul de vinuri din Republica Moldova a fost o înjosire a vinificatorilor moldoveni. Totul a fost o înscenare. Cel mai rău este că autorităţile de la Chişinău nu au protejat producătorii autohtoni. Tot vinul moldovenesc, care este exportat astăzi spre Rusia, este controlat doar de câteva grupuri de oameni de afaceri ruşi.” Acestea sunt câteva dintre ideile expuse în cadrul unei analize, realizate pentru portalul de ştiri UNIMEDIA de către Sergiu Galuşca, masterand la Institutul Agronomic Mediteranian din Chania, Grecia.

„Acum doi ani în urmă, în martie 2006, autorităţile ruse au anunţat că vinurile moldoveneşti şi georgiene nu vor mai fi admise pe teritoriul rusesc. (…) Trebuie să precizez că de fiecare dată erau invocate motive extravagante şi neclare. (…) Ceea ce s-a întâmplat a fost o demonstraţie de înjosire pe care au primit-o agricultorii şi vinificatorii moldoveni. Din păcate, în acest caz am fost şi suntem martorii unui joc politic instrumentat de Rusia. Scopul ruşilor este să hărţuiască economia Moldovei, astfel ca noi să fim cuminţi şi ascultători. Suntem şantajaţi economic şi politic în continuu”, declară Sergiu Galuşca.

Autorul susţine interzicerea vinurilor moldoveneşti pe piaţa Rusiei a fost o înscenare. “Motivul pentru care au fost interzise vinurile noastre pe piata Rusa este conţinutul mărit de pesticide. (…) Am motive să cred ca ruşii mint şi că totul este o înscenare. Ruşii puteau interzice concret compania sau vinul cu problema în cauză, se aplicau amenzi şi problema era înlăturată. Mai rău este că autorităţile ruse nu au arătat documente care să ateste că au fost depistate pesticide, nu au fost de acord să se trimită probe de vin la un laborator terţă şi, mai mult, nu au spus de unde şi care vin a fost cu probleme. Ei pur şi simplu au spus ca vinul moldovenesc este daunător sănătăţii”, explică Sergiu Galuşca.

“Cel mai rău este că autorităţile noastre nu au protejat producătorii. Aceştia au pierdut zeci de milioane de euro. (…) Toată lumea înţelegea că este o problemă politică, mai puţin autorităţile statului nostru. Aveam impresia că Ghenadii Onishenko, şeful RosPotrebNadzor, avea calităţi de hipnotizare. Astfel, în timp ce Onishenko le spunea că stoparea importului de vinuri moldoveneşti nu este o problemă politică, ai noştrii repetau cuvânt cu cuvânt”.

Deşi a fost reluat importul de vinuri în Federaţia Rusă, autorul susţine că “nu toate companiile producătoare de vin au fost acceptate să-şi reînceapă exportul către Rusia, ci doar 17 companii. O mare parte dintre aceste companii au investiţii ruseşti. Astfel, astăzi tot sectorul vinicol riscă să fie achiziţionat sau, cel puţin, controlat de către companiile ruseşti. Tot vinul moldovenesc care este exportat astăzi spre Rusia este controlat doar de câteva grupuri de oameni de afaceri.”

“Acum, în 2008, industria vinicolă a Moldovei este în pericol şi nu funcţionează cum trebuie. Se continuă obiceiul de a încuraja dependenţa de un singur beneficiar – Rusia. Riscăm să falimentăm companiile vinicole şi putem pierde plantaţiile de viţă de vie. În sectorul vinicol statul continuă să încurajeze companiile mari în dauna celor mici şi mijlocii”, concluzionează Sergiu Galuşca.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=5595

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ