Şeful Misiunii OSCE în R. Moldova şi-a exprimat regretul în legătură cu lipsa unui progres în soluţionarea diferendului transnistrean

0
53

În cadrul Consiliului Permanent al OSCE din 8 martie curent, ambasadorul Louis O’Neill, şeful Misiunii OSCE în Moldova, a prezentat un raport privind principalele evoluţii din momentul intrării sale în funcţie, în iulie 2006, informează MOLDPRES citînd un comunicat al serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Ambasadorul O’Neill şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că negocierile în formatul „5+2” sînt sistate pe parcursul unui an. Delegaţiile Republicii Moldova, Uniunii Europene, SUA şi Ucrainei au împărtăşit îngrijorarea şefului Misiunii, indicînd, totodată, faptul că blocarea negocierilor se datorează poziţiei obstrucţioniste a liderilor transnistreni. În acest sens, Federaţia Rusă, în calitatea sa de mediator, a fost chemată să utilizeze pîrghiile de care dispune în vederea asigurării revenirii liderilor de la Tiraspol la masa de negocieri. În particular, delegaţia Republicii Moldova a menţionat că vizitele necoordonate ale oficialilor ruşi în regiunea transnistreană, precum şi activitatea neautorizată a funcţionarilor consulari ai Federaţiei Ruse la Tiraspol, contravin statutului de mediator al acestei ţări. SUA şi Republica Moldova au scos în evidenţă faptul că este necesară o abordare constructivă din partea Federaţiei Ruse.

Printre priorităţile de pe agenda negocierilor în formatul „5+2”, comunitatea OSCE a menţionat demilitarizarea şi democratizarea regiunii transnistrene, monitorizarea întreprinderilor industrial-militare din regiune, precum şi asigurarea accesului inspectorilor internaţionali la depozitele de muniţii de la Cobasna.

Şeful Misiunii OSCE a evidenţiat ineficienţa mecanismului actual de menţinere a păcii, stabilit în anul 1992, precum şi a argumentat faptul că transformarea mecanismului de pacificare în conformitate cu standardele internaţionale a devenit o necesitate a zilei. Republica Moldova, SUA, UE şi Ucraina au accentuat, în acest sens, că transformarea mecanismului de menţinere a păcii într-o misiune multinaţională cu mandat internaţional va fi o premisă pentru realizarea unor progrese în procesul de soluţionare a conflictului.

Republica Moldova, SUA şi UE au solicitat Rusiei să reia retragerea trupelor, a echipamentelor militare şi muniţiilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, dînd astfel un semnal pozitiv cu privire la angajamentul său politic de a contribui la soluţionarea problemei transnistrene. A fost reconfirmată disponibilitatea Fondului Voluntar al OSCE în vederea susţinerii procesului de retragere a forţelor Federaţiei Ruse în conformitate cu angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul, menţionîndu-se că prezenţa militară a Rusiei contribuie la îngheţarea situaţiei în regiune.

Sursa: Moldpres.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ