Separatiștii transnistreni îl vor pe Petru I la Nistru

0
81

petru cel marePartidul „Narodnaia Volia Prednestrovia” (Voinţa poporului din Transnistria – n.r.), condus de fostul viceministru al securităţii de stat al nerecunoscutei regiuni separatiste, Oleg Gudîmo, a propus guvernului de la Moscova să mute monumentul Ţarului Petru I pe malul Nistrului informează InfoTag. Adresarea în cauză a fost transmisă primarului interimar al Moscovei, Vladimir Resin, precum şi preşedintelui autoproclamatei RMN, Igor Smirnov.

În documentul citat de INFOTAG se menţionează că „Petru cel Mare „a privit departe” nu doar de pe malurile Nevei, dar şi de pe malurile multor altor râuri, inclusiv ale Nistrului”. „Locuitorii Transnistriei cinstesc cu sfinţenie amintirea strămoşilor eroici, a lui Petru I, a lui Alexandr Suvorov, a Armatei Sovietice şi a pacificatorilor din Rusia contemporană. Anume din această cauză, dacă s-a întîmplat că moscoviţii nu mai sînt mulţumiţi de figura puternică a Ţarului Petru I care se ridică deasupra râului Moscova şi se discută despre un nou loc pentru acest monument, partidul politic „Narodnaia Volia Prednestrovia”, unde o mare parte din membri sunt cetăţeni ai Rusiei, propune varianţă sus-menţionată”, a menţionat Gudîmo.

În opinia sa, monumentul poate fi amplasat în apropierea podului peste Nistru dinspre satul Parcani. „Astfel, monumentul se va afla alături de monumentul pacificatorilor militari ruşi, care în 1992 au oprit conflictul armat moldo-transnistrean şi au asigurat pacea în regiune. După cum se ştie, anume din acest loc, conform Acordului din 21 iulie 1992, a fost lansată operaţiunea de menţinere a păcii sub egida Rusiei. Figura Ţarului Petru cel Mare, care va sta după monumentul pacificatorilor ruşi, va simboliza nu doar succesiunea generaţiilor, dar şi apartenenţa teritoriului Transnistriei la lumea slavă, încă un pas spre unirea cu Rusia”, se precizează în adresare.

Monumentul lui Petru I, realizat de Zurab Țereteli, a fost instalat la Moscova în 1997 și era foarte apreciată de fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov. Transnistrenii solicită statuia, pentru a o amplasa pe malul Nistrului, după ce oficialii din Sankt Petersburg au refuzat oferta omologilor moscoviţi.

Sursa: InfoPrut

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ