Serbare pentru Basarabia

0
66

SERBARE Împlinirea a 89 de ani de la Unirea Basarabiei cu tara mamã, România, a fost serbatã într-un singur loc din întreg judetul Vaslui, la Pogãnesti, un sãtuc de pe malul râului Prut.

ACTIUNE Un profesor de istorie de la Pogãnesti a initiat o actiunea artisitcã în memoria actului de la 1918, când Basarabia s-a alipit României. De aceea, ieri la scoalã, a fost agitatie mare: elevii s-au gãtit cu cãmãsi albe, profesorul de istorie si-a pus cravatã, iar primarul comunei Stãnilesti a fost prezent la manifestare. Invitate de onoare au fost mamele basarabence ale elevilor. S-au pregãtit poezii, cântece si o miniexpozitie de cãrti, în care s-au scris adevãruri istorice legate de momentul 27 martie 1918. Pentru cã acolo trãiesc peste 30 de familii asa-zis “mixte”, formate din români si basarabence, aceastã sãrbãtoare a devenit una importantã pentru întreaga comunitate. “Podul de Flori”, din 1991, precum si granitele deschise dintre România si Basarabia, pânã în anul 2000, au dat prilejul tinerilor din satele asezate pe malul râului Prut- Chersãcosu, Pogãnesi, Vetrisoaia, Berezeni, etc – sã îsi aducã neveste din Republica Moldova. Pentru aceste femei, în principal, copiii scolii si profesorul lor de istorie, Stefan Plugaru, au vrut sã regizeze o serbare frumoasã, cu invitati din Basarabia, cu oficialitãti judetene. Nu a iesit însã asa cum si-au dorit si de aceea ieri, 27 martie 2007, formalitãtile de trecere a frontierei de stat nu au permis venirea fratilor de peste Prut, din comuna Cioara.

Alexandra stie cã România a fost odatã mare!

EDUCATI Dis-de-dimineatã, copiii, asezati în holul mare al Scolii noi, repetau cu emotie poeziile si cântecele pe care le aveau de rostit în fata mamelor. S-au îmbrãcat cu cãmãsi albe si, unii dintre ei, aveu flori rosii în mânã. Alãturi, era asezatã din timp o hartã geograficã în care România era reprezentatã ca un întreg din care tinutul Basarabiei fãcea parte integrantã. Alexandra, o fetitã de 13 ani, a cãrei mamã este basarabeancã, explicã semnificatia sãrbãtorii. “Pe 27 martie 1918, Basarabia s-a unit cu tara mamã, România”, spune fata, în fata adunãrii. Apoi, ea îsi continuã gândul, dupã o pauzã în care a primit aplauze furtunoase din partea colegilor. “Basarabia este tot tara noastrã si acolo trãiesc fratii nostri. Acolo se vorbeste limba româneascã si se citeste Mihai Eminescu. Acum Basarabia se numeste Republica Moldova si este un stat independent. Dar, cu toate astea, România, a fost odatã mare”, a spus fetita.

de Alina Darie, Adevarul de Vaslui

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ