Serebrian şi Diacov au mers la Bucureşti şi au vorbit presei române că vor să facă parte din coaliţia de guvernare din 2009

0
64

mdaConflictul transnistrean, care nu va fi rezolvat până în 2009, ar putea scoate lumea în stradă * Acordul de mic trafic cu România, la fel, va fi „tergiversat intenţionat de comunişti” * Ministerul de externe este biroul de presă al preşedintelui Voronin * PDM îşi propune să facă parte din următoarea coaliţie de guvernare. Acestea sunt câteva dintre declaraţiile liderilor Partidului Democrat – Dumitru Diacov şi Oleg Serebrian – care au organizat azi, 8 octombrie, o conferinţă de presă la Bucureşti, unde au prezentat situaţia politică din Republica Moldova în perspectiva alegerilor parlamentare din 2009.

Potrivit NewsIn, liderii Partidului Democrat din Republica Moldova au declarat miercuri la Bucureşti că până la alegerile din 2009 negocierile pentru Transnistria vor stagna, dechiderea unor noi consulate ar fi inutile şi că nu se va semna nici măcar Acordul de mic trafic cu România, „tergiversat intenţionat de comunişti”.

Totodată, în opinia lui Serebrian, textul Tratatului politic de bază este „depăşit moral şi politic”. „Conducerea de la Chişinău nu vorbeşte despre tratatele care trebuie semnate cu România, iar MAEIE nu este decât un birou de presă al preşedintelui Voronin”, a subliniat Oleg Serebrian. „Oricum, textul Tratatului politic nu mai este de actualitate, realităţile sunt altele decât acum 20 de ani. Viitoarele guvernări, atât de la Bucureşti, cât şi de la Chişinău, au menirea să redeclanşeze acest proces şi să dea o nouă dimensiune cooperării dintre cele două state”, a accentuat liderul politic, citat de NewsIn.

În privinţa situaţiei din Transnistria, liderii democraţi s-au arătat la fel de puţin optimişti, atrăgând însă atenţia că după tensiunile din Georgia, conflictul de pe teritoriul R. Moldova trebuie privit „într-o nouă lumină”. Ei au observat mesaje mult „mai acide” de la Tiraspol, o Moscovă mult mai interesată de un dialog cu Voronin şi un Voronin prefăcându-se că găseşte soluţii. „Problema transnistreană se va întinde până la alegeri, iar până atunci nu se va face nimic”, a declarat Dumitru Diacov.

Serebrian a avertizat în acest context că problema transnistreană poate să scoată lumea în stradă, pe fondul unei stări generalizate de nemulţumire şi sărăcie, lucru de care s-a temut şi preşedintele Voronin.

În opinia lui Serebrian, propunerea lui Traian Băsescu ca România să facă parte din formatul de negociere pentru Transnistria este apreciabilă. „Eu am salutat propunerea, dar nu ştiu dacă este viabilă. Formatul actual nu funcţionează şi trebuie regândit, dar toate acestea se vor întâmpla după alegerile din 2009”, a punctat Oleg Serebrian.

Pe plan intern, Partdiul Democrat din Republica Moldova îşi propune să facă parte din următoarea coaliţie de guvernare, astfel încât să aibă un cuvânt de spus în crearea unui stat „civilizat şi previzibil pentru partenerii europeni”, a declarat preşedintele formaţiunii politice, Dumitru Diacov.

Amintim că PDM a fuzionat prin absorbţie la începutul lunii februarie cu formaţiunea Partidul Social-Liberal, al cărui lider Oleg Serebrian a devenit prim-vicepreşedinte al PDM.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=7752

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ