Serghei Lavrov despre exemplul Kosovo pentru Transnistria

0
54

Serghei Lavrov a atras atenţia că nu va exista o legătură între precedentul Kosovo şi Transnistria
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că modalitatea prin care va fi rezolvată chestiunea provinciei Kosovo va crea un precedent dar că acesta nu va avea nici o legătură cu statutul republicilor separatiste Anhazia, Osetia de Sud şi Transnistria. Serghei Lavrov a avertizat că Moscova se va opune planului ONU pentru Kosovo dacă documentul va irgnora interesele Serbiei.
Ministrul de externe al Rusiei a subliniat că oricare va fi soluţia în cazul provinciei Kosovo, se va crea un precedent fiindcă va fi pentru prima dată când o regiune va fi cea care va obţine independenţa, nu cum s-a întâmplat în trecut când a fost vorba de independenţa unei părţi a unei uniuni, cum a fost cazul Cehoslovaciei, Uniunii Sovietice sau Iugoslaviei.

„Acest lucru se va întâmpla nu pe baza principiilor autodeterminării sau a acordului de la Helsinki care presupune acordul tuturor părţilor, ci pe bază unilaterală şi acest fapt va crea un precedent”, a declarat Serghei Lavrov.

Ministrul rus de externe a subliniat că Rusia nu va asista pasivă la votul din Consiliul de Securitate al ONU privind provincia Kosovo.

„Este o problemă care atinge prea multe planuri- politic, istoric, religios”, a spus oficialul rus.

El a precizat că Rusia nu va accepta un plan ONU pentru Kosovo care să fie impus Serbiei împotriva voinţei acestei ţări.

Sergei Lavrov a atras atenţia că nu va exista o legătură între precedentul Kosovo şi cazul republicilor separatiste Abhazia, Osetia de Sud sau Transnistria.

„Nu vom sta pe margine, frecându-ne mâinile şi spunând că dacă provincia Kosovo se separă de Serbia, vom acţiona la fel în cazul republicilor separatiste”, a spus ministrul rus de externe.

El a adăugat că Rusia doreşte să dezvolte relaţii multilaterale cu aceste republici.

„Cetăţenii noştri sunt acolo şi noi răspundem problemelor sociale pe care le au fiindcă nimeni în afară de noi nu face acest lucru”, a mai declarat domnul Lavrov.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/03/070321_lavrov_transnistria.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ