Sfatul Ţării, 1918 – Parlamentul, 1990

0
83

• De ce Parlamentul din 1990 nu a votat Unirea, ca Sfatul Ţării în 1918?

La finele săptămânii trecute, Asociaţia „Parlamentul-90” a reuşit să-i convoace pe majoritatea deputaţilor din primul parlament, numit şi „Parlamentul Independenţei”, în legătură cu împlinirea a 20 de ani de la constituirea primului parlament democratic al R. Moldova.

…Privit de la înălţimea timpului de astăzi, cu precizările de rigoare, parlamentul din 1990 poate fi comparat cu Sfatul Ţării din 1918. Există mai multe similitudini. De exemplu, Sfatul Ţării a apărut pe ruinele Imperiului ţarist, iar parlamentul din 1990 – pe ruinele imperiului sovietic; şi deputaţii moldoveni din Sfatul Ţării, şi deputaţii parlamentului din 1990 au fost formaţi într-un sistem de învăţământ şi educaţie creat şi controlat de ruşi. Lista similitudinilor poate fi continuată. Există, evident, şi deosebiri. Să-i lăsăm pe istorici să-şi spună cuvântul şi tot ei să răspundă la întrebarea de ce parlamentul din 1990 nu a repetat gestul Sfatului Ţării din 1918 şi nu a votat Unirea.

…Noi, în 1990, atâta am putut face. Istoria o să ne judece. Voi, cei tineri, aveţi posibilitatea să mergeţi înainte, cum ar zice marele Vieru, să faceţi mai departe ce n-a reuşit nici tata. Acesta e răspunsul meu unui june care m-a întrebat (mi-a reproşat) de ce parlamentul din 1990 n-a votat Unirea.

Un articol de: Constantin Tănase
sursa : Timpul.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ