Sfinţii închisorilor comuniste, modele de jertfă şi mărturisire

0
59

În perioada 21-25 martie si-a desfăşurat lucrările Consfătuirea Naţională a Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români, care în anul curent a avut drept generic „Sfinţii închisorilor comuniste, modele de jertfă şi mărturisire pentru tineretul contemporan”. Evenimentul a avut loc la Sibiu, capitala europeană în anul 2007 – unul dintre cele mai frumoase oraşe din România, cu o arhitectură excepţională.

La eveniment au participat reprezentanţi a 20 filiale ASCOR, inclusiv din Basarabia şi Cernăuţi. Aceste consfătuiri ale celei mai reprezentative organizaţii, la nivel naţional, care promovează valorile credinţei ortodoxe în spiritul filocalic moştenit de la părintele dr. Dumitru Staniloae, au ca obiectiv crearea unei forţe care să sprijine tinerii în a-şi menţine verticalitatea în fata provocărilor vremii. Lucrările s-au desfăşurat cu binecuvântarea ÎPS Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale şi ÎPS Laurentiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului.
În cadrul întrunirilor, peste 60 de delegaţi au pus în discuţie probleme stringente cu care se confruntă românii de pretutindeni, precum şi organizarea unor acţiuni comune la nivel naţional.
Împreună cu sprijinul ierarhilor BOR, ASCOR va organiza un pelerinaj la Mănăstirea Putna, având în vedere că anul acesta se împlinesc 550 de ani de la urcarea în scaun a lui Stefan cel Mare şi Sfant. În cadrul aceluiaşi proiect se prevede organizarea unui alt pelerinaj, dar care va demara de la Sibiu, spre Mănăstirea Sfinţilor martiri Brâncoveni, la 15-16 august.
Conferinţa şi-a desfăşurat lucrările în cadrul Universităţii de Teologie din Sibiu, unde a avut loc şi cenaclul dedicat sfinţilor martiri ai închisorilor comuniste. Cenaclul a fost dedicat lui Valeriu Gafencu, născut în Basarabia, în judeţul Bălţi, dar s-a discutat şi despre soarta altor martiri, personalităţi marcante ale neamului românesc – poetul Radu Gyr, pr. Zosim, Arsenie Papacioc, pr. Stăniloaie, Vasile Voiculescu ş.a.
De asemenea, acest eveniment a stabilit o punte între cele doua organizaţii – ASCOR România şi ASCOR Basarabia, prezentă cu binecuvântarea ÎPS Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.
La 25 martie, conferinţa s-a încheiat printr-o şedinţă festivă la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, cu un cuvânt de binecuvântare din partea stareţului mănăstirii, pr. arhimandrit Urs şi a pr. arhimandrit Teofil Paraian.

Cezar Salagor, pentru FLUX

sursa:http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19894&cat=Cotidian%20National&rub=Politica&num=40

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ