Sforăituri şi dezbinare la Bucureşti de 90 de ani de la Unire

0
87

Încă din urmă cu două săptămâni, „oferta” de evenimente consacrate era foarte bogată, punându-ne întrebarea la care din ele să participăm…

Ziua a început cu discursul preşedintelui Băsescu la vernisajul expoziţiei „27 martie 1918. Arhivele Unirii” organizat la Institutul Cultural Român. Un discurs cu un mesaj foarte bun dar la care eu unul aştept, şi m-am tot săturat să aştept, şi acţiunile concrete din partea oficialităţilor de la Bucureşti menite a perpetua cultura şi valorile româneşti în jurul graniţelor actuale, daca de UNIRE nu pot vorbi de frica marelui „urs” rus… Cum v-ar surîde ideea unui Institul Cultural Român, de genul British Council, la Chişinău?

Eu am ales să dau curs invitaţiei asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, aşteptând concertul ansamblului Ştefan Vodă din Căpriana. Aşteptarea a fost una luuungă, la 11.00 începînd alocuţiunile invitaţilor iar abia la 14.00 acestea încheindu-se. OBOSEALĂ; acesta a fost cuvântul pe ordinea zilei. Discursuri lungi, ţinute de oameni care nu păreau că vorbesc în prezent ci undeva la sfârşitul celui de al doilea război mondial. Foarte neinspirată decizia organizatorilor de a invita ca un oaspete de seamă, pe un fost cadru în direcţia de spionaj extern a Armatei, trecut în rezervă în 1988 şi „reactivat” în funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională de marele şef de stat, Ion Iliescu. Omul a ţinut lecţia învăţată bine în URSS, a explicat cum vom pierde noi Transilvania dacă vreodată vom îndrăzni să ne gândim la recuperarea Basarabiei. Mostră de propagandă stalinistă, încă inoculată în minţile oamenilor…

Concertul de folclor autentic ţinut de Tudor Ungureanu şi ansamblul Ştefan Vodă din Căpriana a fost pentru mine bucuria acestei zile. Tradiţii româneşti, păstrate cu sfinţenie dincolo de Prut, care pur şi simplu îţi fac inima să tresară. La intrarea pe scenă, Tudor Ungureanu a spus: „Oamenii care în 1918 erau în Sfatul Ţării au acţionat mai mult decât au vorbit. Iată că astăzi noi astăzi vorbim dar nu prea facem.”.

Am alergat cât de repede apoi la ARclub unde citisem că OSB (Organizaţia Studenţilor Basarabeni) îi au ca invitaţi pe cei din grupul Ilaşcu. Mare dezamăgire…. Aparent organizatorii erau alţii, fraţii Victor şi George Roncea, doi ziarişti aparent „naţionalişti” cu care din păcate am avut ocazia să interacţionez în timpul primei ediţii a campaniei „Basarabia pământ românesc”. Intru în sală, mă uit după Tudor Popa şi Andrei Ivanţoc, doi români adevăraţi cărora de când au fost eliberaţi tot încerc să le strâng mâna(citiţi aici evenimentele de la eliberare). Nu era decât Alexandru Leşco, pe care îl mai văzusem de câteva ori la conferinţe ale celor doi Roncea, parcă pe post de bibelou.

Mă aşez, mă uit la cel care vorbea. Semăna foarte foarte mult cu Ioan Talpeş, fost şef de serviciu secret. Mă frec la ochi, în speranţa că nu am vazut bine. Din păcate, în carne şi oase, al doilea securist pe care trebuia să-l ascult… Ce naiba cauta ăsta la o conferinţa „Unirea dupa 90 de ani”? Ne arată cum trebuie să ascultăm telefoane să recuperăm Basarabia? Cred că mai degrabă asemenea personaj îi scârbeşte şi pe puţinii oameni care cred într-un viitor comun al românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Iau un ziar oferit gratuit, intitulat „Ziua – Dosare ultra secrete – 90 de ani de la mica unire”. Hmmmm, pe asta nu o făcuse Cuza??? În pagina 6 din aceste dosare ultra secrete aflu că Noii Golani şi campania „Basarabia pământ românesc” sunt de fapt o acţiune strict secretă a serviciilor secrete ucrainiene, care astfel vor să ne facă să uităm de sudul Basarabiei si de Bucovina de Nord. Operaţiunea din câte am înţeles se numeşte „psi-ops”. ATENŢIE! Campania este una din cele mai izbutite şi perfide acţuni ale serviciilor moldo-ucrainiene!!! Dau la ultima pagina, văd că tot ziarul e scris Victor şi George Roncea şi mă liniştesc.

Ce s-a întâmplat de fapt? Aceşti doi fraţi s-au oferit să ne sprijine campania în 2006. Toate bune şi frumoase, până pe 20 şi ceva august, când cei doi au vrut să-şi lanseze prin intermediul campaniei nostre o mişcare politică la Chişinău, alături de câteva poze cu ei, binecuvântaţi de Teoctist. Cum campania iniţiată de noi e apolitică, nu am fost de acord, stârnind ura celor doi „căpitani”. De atunci încoace, tot auzim ba că sunt mai rău ca Stalin, ba că şeful nostru e un colonel ucrainian(şefule, dai şi tu o bere că-ţi facem campanie???) şi tot felul de elucubraţii din astea. În tot acest timp, grupul din jurul Civic media – fraţii Roncea s-au mai băgat şi în alte „cauze nobile”: alegerile de la Patriarhie (cu afişele împotriva patriarhului Daniel) sau scoaterea dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor din jurisdicţia parchetelor militare în cea a celor civile (practic, lichidarea definitivă a acestor dosare). Din păcate, în afară să-i ascunda de oameni pe Ivanţoc şi Popa, acţiunile lor pentru românii din Basarabia au fost egale cu 0. În schimb, în buna tradiţie românească, aruncă cu noroi în cei care încearcă, după propriile puteri, să facă ceva.

LA MULŢI ANI FRAŢI BASARABENI, E TIMPUL SĂ TRECEM ŞI DE O PARTE ŞI DE ALTA A PRUTULUI LA ACŢIUNI DIRECTE, CONCRETE, LĂSÂNDU-I ÎN URMĂ PE CEI CARE „VORBESC”.

CA UN CADOU, DE ZIUA NOASTRĂ, ROMÂNIA – RUSIA 3 -0, UN BANNER AFIŞAT DE SUPORTERI:

 pentru-site.jpg

Pentru www.stiri.romanism.net – George Simion

NICIUN COMENTARIU

 1. George are dreptate „reteta succesului” la ambele intalniri despre unire un fost securist reactivat de Iliescu si un popa respectiv 1-2 insi pe langa de umplutura sau de bibelou.
  cam asta e ceea ce ne ofera dragii nostri fosti tovarasi.

  in rest respect pt Alexandru Lesko si pt toti oamenii care tac si fac.

 2. ce dracu? cum vin toate chestiile astea?? Operatiunea psi-ops? e gluma?
  aiurea că 90 de ani la Bucuresti s-a sărbătorit intr`un aşa mod… ciudată OSB…
  mă rog, nici la noi nu a strălucit… mai mult miros de poliţie şi „dubitze” (maşinile celea care iau pe sus patrioţii :)) ), decât simţ de sărbatoare.. deşi prin şcoli, licee, oficii, pe stradă chiar, lumea obligatoriu zicea ceva gen: FELICITĂRI! deşi e mai mult ceva trist.. adică, faptul ca facem 90 de ani de la Unire presupune faptul că sărbătorim ruperea pământului Românesc care a urmat după această Unire…
  în insituţiile de învătământ găseşti pereţi plini cu postere despre evenimentul din 1918, harta României Mari, cu Basarabia Pământ Românesc-saitul şi logoul, şi multe altele.
  ne-am adunat şi noi, destul de mulţi într-un local şi am urmărit meciul de miercuri. a fost muuultă gălăgie şi ufff… sloganele unioniste înebuneau rusnacii de acolo, da mă rog.. pentru prima dată ei erau în minoritate 😀 vă imaginaţi ce emoţii peste noi.
  era tare amuzantă faza cu un mic mic glas care încerca să strige: rasia!, şi imediat era acoperit de huiduieli. a vuit tot cartierul cela după asta din cauza entuziasmaţilor… am ieşit după asta în stradă cu tricoloarele, şi hmm.. ghiciţi ce?? 2 dubitze au încărcat baieţii şi… duşi fost 🙂 nimic nou, doar micul stat privat moldav.

 3. tare faza….:d…….super…….oricum iam spart pe rushi la meci….3-0 =))…..scor de curtea shcoli=))…..Traiasca,Ttraiasca,,traiasca si n-floresca Moldova Ardealu sh Tara Romanesca:D

LĂSAȚI UN MESAJ