Și totuși, când facem UNIREA?!

0
160
  1. România a acordat trei milioane de euro pentru restaurarea unor instituții de cultură din Republica Moldova

Umăr la umăr pentru salvarea patrimoniului naţional. După grantul acordat de Guvernul României pentru restaurarea monumentelor de arhitectură din Republica Moldova, Buureştiul îşi oferă acum și experiența în promovarea și valorificarea patrimoniului cultural autohton.

Problemele din domeniu sunt discutate în aceste zile la Chișinău, în cadrul unei conferinței internaționale.

Experții din Republica Moldova, România, Bulgaria, Serbia și Ucraina s-au reunit în premieră la Chișinău pentru un schimb de experiență în managementul, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural românesc. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Institutului pentru Românii de Pretutindeni.

http://stiri.tvr.ro/romania-a-acordat-trei-milioane-de-euro-pentru-restaurarea-unor-institu-ii-de-cultura-din-republica-moldova_75446.html

 

  1. Editorial// Vlad Bilețchi: Și totuși, când facem UNIREA?!

O întrebare ce are drept la existență și căreia i se cuvine un răspuns pe măsură. O întrebare care include în conținutul său un îndemn, dar și un răspuns. Unirea se face prin fiecare cuvânt, prin fiecare acțiune, prin fiecare om ce își dorește ca acest lucru să se întâmple.

Dacă unii dintre cei care conștientizează necesitatea și mersul firesc al lucrurilor spre Re-Unirea celor două state românești ar fi mai încrezuți și mai determinați – acest lucru ar deveni posibil chiar în acest moment.

http://libertv.md/actualitati/editorial-vlad-bile%C8%9Bchi-%C8%99i-totu%C8%99i-c%C3%A2nd-facem-unirea

 

  1. 16 iunie 1991: Al doilea Pod de Flori. G. Vieru: S-au întâlnit toți la mijlocul Prutului și au încins acolo, în apă, o horă

„Era o tensiune emoțională de nedescris. Oamenii se strigau pe nume unii pe alții și se regăseau după ani și ani. La un moment dat, de partea cealaltă a râului s-a aruncat un bărbat în apă și a început să vină spre basarabenii de dincoace. Ai mei din Pererâta stăteau încremeniți. Aveau mari emoții și nu îndrăzneau să facă nici o mișcare până s-a aruncat un pererâtean în apă. După el au pornit și ceilalți. S-au întâlnit toți la mijlocul Prutului și au încins acolo, în apă, o horă, lucru nemaivăzut și nemaiauzit nicăieri în altă parte a lumii. De aceea spun că par caraghioși astăzi cei care ironizează Podul de Flori. Nu poate fi ironizată lacrima bucuriei.”

—Grigore Vieru, într-un interviu difuzat în mai 2008 de Stela Popa și portalul Unimedia

http://www.activenews.ro/cultura-istorie/16-iunie-1991-Al-doilea-Pod-de-Flori.-G.-Vieru-S-au-intalnit-toti-la-mijlocul-Prutului-si-au-incins-acolo-in-apa-o-hora-45630

 

  1. România oferă asistență R. Moldova în crearea unui laborator conform standardelor europene

România va continua să acorde asistență Republicii Moldova pentru crearea unul laborator conform standardelor europene, în cadrul unui proiect bilateral.

Președintele Secretar de Stat al Autorității Națională Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din România, Radu Roatiş Cheţan, a reconfirmat astăzi în cadrul întrevederii cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, disponibilitatea instituției pe care o reprezintă de a continua seria activităţilor în sprijinul serviciilor veterinare din Republica Moldova.

http://www.timpul.md/articol/romania-ofera-asistena-r–moldova-in-crearea-unui-laborator-conform-standardelor-europene-94133.html

 

  1. Prima ediție a „Festivalului Folcloric al Românilor din Ucraina”, în Sudul Basarabiei

În premieră pentru Ucraina, ansambluri folclorice reprezentative ale comunităţilor istorice româneşti din Maramureşul Istoric, Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei vor evolua în cadrul primei ediţii a Festivalului Folcloric al Românilor din Ucraina.

http://infoprut.ro/44390-prima-editie-a-festivalului-folcloric-al-romanilor-din-ucraina-in-bugeac.html

 

  1. O nouă reuniune a Consiliului Consultativ România – Republica Moldova, pe 22-23 iulie. Focus pe domeniul audiovizualului.

Cea de-a treia reuniune a Consiliului Consultativ Mass-Media România — Republica Moldova, din care fac parte jurnaliști si producatori de presă de pe ambele maluri ale Prutului, va avea loc în perioada 22-23 iulie, a anunțat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

Potrivit ministrului, cea de-a treia ședință se va axa pe relația bilaterală în domeniul audiovizualului, inclusiv la nivelul companiilor de cablu, la nivelul oamenilor de afaceri care doresc să dezvolte afaceri în domeniul mass-media la nivelul online.

http://www.timpromanesc.ro/o-noua-reuniune-a-consiliului-consultativ-romania-republica-moldova-pe-22-23-iulie-focus-pe-domeniul-audiovizualului

 

  1. Scenariu ULUITOR: Patriarhul Daniel, pe post de Al. Ioan Cuza, alături de Traian Băsescu. Este posibilă UNIREA cu Republica Moldova cu CRUCEA în frunte și cu NATO în spate? LA 100 DE ANI de la MAREA UNIRE, ar putea România să fie iar MARE?

Pe fondul tensiunilor care marchează pregătirile pentru debutul, duminică, al Marelui Sinod Ortodox din Creta, pe care Biserica Rusă a anunțat că îl boicotează, politicianul basarabean Vlad Cubreacov face o propunere foarte interesantă: după Traian Băsescu, și Patriarhul Daniel să primească cetățenia Republicii Moldova.

http://www.evz.ro/scenariu-uluitor-patriarhul-romaniei-pe-post-de-al-ioan-cuza-alaturi-de-traian-basescu.html

 

  1. Andrian Candu despre relația Republica Moldova- România: Găgăuzia și Transnistria – impedimente în calea Unirii

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut luni, 13 iunie o întâlnire cu liderul partidului PSD din România, Liviu Dragnea. În cadrul acesteia, Candu a vorbit despre relația Republicii Moldova cu România, menționând că aceasta trebuie să fie pragmatică, soldată cu rezultate. Cei doi oficiali s-au expus și pe tema unirii.

La întrebarea privind o posibilă unire între cele două țări, Candu, citat de agerpres.ro, a afirmat: „În situația în care se vorbește mai mult despre unire, dar în realitate se fac puține la nivel practic, cetățeanul Republicii Moldova, cetățeanul României nu o simt, rămâne doar o vorbă goală”.

http://crimemoldova.com/md/news/politika/andrian-candu-despre-rela-ia-republica-moldova-rom-nia-g-g-uzia-i-transnistria-impedimente-n-calea-u/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ