Şi zîci?

8
122

publika tvM-am bucurat când am auzit că Sorin Ovidiu Vântu îşi va extinde imperiul media peste Prut. Am considerat că va fi un sprijin în procesul de egalizare a raportului dintre cetăţenii de origine română şi presa în limba maternă. Unul din multele lucruri normale care trebuiau să se întâmple după ce poporul a trimis către lada de gunoi a istoriei, încă o dată, partidul comunist.

Auzisem că Publika TV va avea emisiuni şi în rusă. M-a deranjat  însă să văd următorul clip pe YouTube:

În primul rând, ca cetăţean al României ce urmăreşte intens ştirile de peste Prut şi e interesat de realităţile de acolo, mă simt frustrat văzând materialul. Nu pricep o iotă, cu excepţia numelor de străzi.
Oare zice fătuca aia acolo???
Hmm, poate zice că preşedintele Ghimpu a propus ca în modificările aduse Constituţiei să fie trecută limba română la capitolul limbii de stat.
Sau că se scoate sârma de pe Prut după 70 de ani.
Ei, nuuu, parcă a zis ceva de Bucureşti, o fi despre semnarea acordului de mic trafic la frontieră între guvernele de la Chişinău şi Bucureşti. sau cine ştie, poate zice că pe strada Bucureşti e liceul Gheorghe Asachi, care din această lună a revenit la denumirea de român-francez.
NU, NU, NU, l-am mai văzut o dată, am pus cap la cap faptul că la cinematografele Patria vor rula filme în limba română, că NIT-ul este dat afară de dictatorii instalaţi la putere la Chişinău şi mi-e clar esenţa ştirii acesteia şi a celor ce vor urma: minoritatea rusă nu avea unde să mai vadă emisiuni în limba rusă şi a venit vântu’ tocmai de la Bucureşti pentru a o ajuta.

Autor: George Simion
Sursă: Românism.net

8 COMENTARII

  1. Descurajant si revoltator. Acum inteleg cata dreptate avea Dan Andronic pe blogul sau cand scria ca SOV este pionul rusilor. Usor usor el va fi impins din România catre Republica Moldova, unde va face si va drege.

  2. Crede-ma, nu zice mare lucru… Ceea ce este prezentat in romana in material respectiv rezuma intregul continut al acestuia. „Costul unui m patrat a unui apartament amplasat pe bulevardul St. cel Mare costa in jur de 1000euro”-astfel incepe…
    Sunt constienta de faptul ca l. rusa nu se va „scoate din circulatie” din mass-media in Basarabia in doua zile dar sunt revoltata de faptul ca cel putin titre in l.romana nu sunt… cata impertinenta! Ar trebui sa se intreprinda ceva…

  3. oau..sau trezit marii romani sa comenteze…dar de titlu ce ziceti?..nu se putea scrie altfel..pe mine..ca basarabean stabilit in romania..caruia din clasa a 3 i sa spus ca vb cu accent de rus,moldovean,ucrainean..mi se pare un titlu revoltator..eu intru pe acest site sa aflu stiri..sami revina speranta ca exista un viitor mai bune intre frati….insa din ce in ce mai des sunt dezamagit..si de voi…si de asa zisii mei prieteni nationalisti..care de craciunul „rusesc” ma intreeaba daca il sarbatoresc…eu raspund ca nu sunt rus..iar ei zic:”dar ai fost”…de asta ce ziceti..pana si la 600 de km de granita cu rep moldova…niste nesimtiti cred ca sunt mai mari romani ca mn…doar pt ca sau nascut cu 500-600 de km mai la vest…vi se pare corect…e foarte usor sa fii roman doar in zilele bune..daca ar veni un razboi pun pariu ca nu sar trage nici un foc de arma..pt salvarea…dar acuma..in timp de pace..sar totii cu campania…cu tricouri…ca sa nu fie confuzie…eu sustin campania BPR…poate ca am eu o zi mai proasta si vad doar partea goala a paharului..dar totusi…ganditiva si spunetimi ca nu am dreptate…Basarabia Pamant Romanesc..

  4. Slabuţ.

    Dar are şi un moment pozitiv: Au subtitrat interviul de limbă română – BRAVO! Sâ ia exemple celelate posturi – nimeni nu vrea să audă o traducere de doi bani pusă deasupra!

  5. @fix-asta-e-problema Omule, nu e nici o problema, problema e ca stirea e in rusa, titlul e un raspuns popular atunci cand nu intelegi ce zice celalalt, e in romana titlul, nu mai pune la suflet toti cretinii din jurul tau si mai ales, nu mai exagera unele chestii.

  6. normal,corect cinstit ar fi ca audio-vizualul sa fie in limba romana.Minoritarii sa invete limba tarii unde traiesc pentru ca asa procedeaza si romanii care traiesc in Rusia,Ucraina etc.ei se supun legilor tarii unde locuiesc.Este incorect ca vorbitorii de romana[moldoveneasca] sa plateasca pentru radio,tv,si la cinematografe si sa se vorbeasca in alta limba.Basarabia este spatiu dacic si trebuie sa se vorbeasca in continuare cum s-a vorbit inainte de ocupatia slava.De dragul lui Dumnezeu care a dat acest colt de rai stramosilor daci ,de dragul lui Stefan cel Mare care si-a iubit neamul, tara,de dragul bunicilor ,parintilorsi copiilor reveniti la normal nu asultati de soaptele diavolului care va indeamna la lasitate.Dumnezeu sa -i ocroteasca pe romanii basarabeni.

LĂSAȚI UN MESAJ