Simbol al identităţii noastre

0
64

Ieri, în Sala Aurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut loc conferinţa ştiinţifică dedicată aniversării a XX-a de la legiferarea Tricolorului naţional (albastru-galben-roşu) în calitate de Drapel de Stat al R. Moldova.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, Asociaţia Istoricilor din R. Moldova şi Asociaţia obştească „Parlamentul -90”. La conferinţă a participat viceprim-ministrul Ion Negrei. El a subliniat importanţa adoptării Tricolorului, care a devenit Drapel de Stat prin Legea nr. 5-XII din 27 aprilie 1990. Raportul comisiei la acea şedinţă istorică, a amintit vorbitorul, a fost prezentat de către prof. univ., deputatul Alexandru Moşanu, care a trecut în revistă întreaga evoluţie a simbolicii noastre naţionale în spaţiul dintre Prut şi Nistru. În raport el a respins categoric afirmaţiile precum că cele trei culori ale Tricolorului nu ne-ar reprezenta pe noi, precizând că acestea ne sunt fireşti aşa cum ne reprezintă limba, alfabetul şi Imnul „Deşteaptă-te, române!”. E de menţionat că în şedinţa din 27 aprilie 1990 era prevăzută şi adoptarea Stemei de Stat, însă, din cauza unor divergenţe, ea a fost aprobată abia în şedinţa din 3 noiembrie 1990. „Tricolorul, de rând cu celelalte însemne, este un simbol al identităţii noastre naţionale, pe care trebuie să-l promovăm şi să-l afirmăm. Numai în felul acesta vom fi prezenţi în familia popoarelor europene cu demnitate şi cu întreaga noastră istorie”, a accentuat Ion Negrei.

În cadrul conferinţei au mai luat cuvântul prof. univ. Alexandru Moşanu, care a vorbit de Tricolor ca simbol al unităţii româneşti, dr. Vlad Mischevca, care s-a referit la vexilologia heraldică moldovenească, dr. Ion Ţurcanu şi scriitorul Valeriu Matei.

Amintim că propunerea de a institui Ziua Tricolorului a venit din partea Asociaţiei „Parlamentul-90” şi a fost sărbătorită pentru prima dată în acest an.

Un articol de: Nicolae Roibu
sursa: timpul.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ