Sistemul imobiliar moldovenesc, reminiscenţe sovietice

0
34

blocuri chisinauÎn cadrul rubricii noastre anterioare am relatat despre avantajele şi dezavantajele achiziţionării unui imobil de pe piaţa primară şi cea secundară. Pentru că este un subiect care interesează persoanele aflate în căutarea unui imobil, vom continua abordarea, în următoarele ediţii, a acestui subiect. În rubrica de azi vom examina această problemă sub aspectul dotării apartamentelor cu utilităţi şi trecerea de la ceea ce era considerat „lux” la necesar.
Astfel, blocurile locative se împart în două părţi – cele construite în perioada sovietică, până în anii ’90 şi cele noi. Creşterea spectaculoasă, în ultimul timp, a blocurilor de locuit noi a făcut ca locuinţele vechi să fie considerate de o bună parte a populaţiei ca fiind deja îmbătrânite, inestetice şi care oferă un grad scăzut de confort. Lipsa lucrărilor de consolidare a clădirilor şi faţadelor acestora, uzura instalaţiilor care nu corespund standardelor actuale, a echipamentelor de uz comun, şi subsolurile care constituie adevărate focare de infecţie sunt probleme ce afectează igiena şi chiar sănătatea oamenilor, constituind un mare dezavantaj şi creând probleme în plus posesorilor acestor apartamente.
Mai mult, odată cu deplasarea continuă la muncă peste hotare, o bună parte a populaţiei preferă sistemele vest-europene şi americane de amenajare a spaţiilor locative. O bună parte din posesorii apartamentelor vechi încearcă să-şi reamenajeze apartamentele, schimbând destinaţiile încăperilor, modificându-le conformaţia, desfiinţând anumite ziduri dintre camere, conferind, astfel, locuinţei senzaţia de spaţiu şi confort. Or, orice tip de modificare necesită, în primul rând, o puzderie de acte şi avize, eliberate de organele locale, şi, în, în al doilea rând, efort şi surse financiare suplimentare.
Comparând proiectarea locuinţelor în prezent şi cu 15 ani în urmă, directorul general al SA “Interactiv”, Alexandru Covalenco, a remarcat că blocurile de locuit în URSS se proiectau pe baza industriei de construcţie care conţinea în sine articole gata din beton armat, case din panouri mari. „În timpul proiectării noi depindeam de aceste articole. Dacă arhitectorul dorea să schimbe ceva, era o adevărată epopee. Acum totul se proiectează într-o execuţie-monolit. Au apărut apartamente triunghiulare, în formă de trapez, birouri cu coloane în interior. Dacă vorbim despre proiectare şi arhitectură, atunci au apărut mai multe posibilităţi. Dacă ar fi să ne uităm după calitate: seismicitatea, durabilitatea, igiena, atunci cerinţele cum au fost aşa şi au rămas”, a menţionat Covalenco într-un interviu.

În ceea ce priveşte apartamentele noi, acestea oferă un grad de confort mult mai mare. Dacă în România, de exemplu, construcţiile noi pun accentul pe utilizarea materialelor de calitate cu o rezistenţă îndelungată, garantând siguranţa locatarilor, la noi mai există multe semne de întrebare în ceea ce priveşte calitatea construcţiei. Totuşi, teoretic acestea oferă locatarilor confort, siguranţă şi utilitate la cel mai ridicat nivel. Cumpărarea unui apartament într-un imobil de pe piaţa primară se dovedeşte a fi o investiţie mult mai profitabilă decât locuinţele de pe piaţa secundară.
Primul avantaj al unui imobil nou este calitatea construcţiei şi a finisajelor, atât în interior cât şi în exterior. Spre deosebire de R. Moldova, unde companiile de construcţii au adoptat sistemul de dare în exploatare a unui apartament nou în variantă albă, fără efectuarea finisajelor, în toate statele europene acestea oferă garanţia funcţionalităţii, esteticii şi siguranţei, graţie tehnologiilor de construcţie de ultima oră, ce permit obţinerea unor structuri rezistente şi a unor finisaje necesare şi frumoase. De asemenea, nu mai puţin importantă este izolarea fonică, termică, obligatorii în orice construcţie nouă.
Un alt aspect foarte important este amplasarea blocurilor de locuit în zone mai puţin aglomerate şi zgomotoase, cu asigurarea de spaţii verzi şi parcuri de joacă pentru copii. Mai mult, construcţia grădiniţelor şi a spaţiilor comerciale în imediata apropiere sau chiar în incinta acestor imobile oferă un plus de beneficii.
http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20696&cat=Editia de Vineri&rub=Imobiliar&num=20

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAfacerile româneşti au trecut graniţa
Articolul următor

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ