Sistemul judecatoresc continua sa fie afectat de presiunile politice

0
73

Sistemul judecatoresc continua sa sufere din cauza presiunilor politice, guvernarea continuand sa exercite influenta politica la numirea si promovarea judecatorilor, se arata intr-un Raport independent care vizeaza rezultatele implementarii pe parcursul a doi ani a Planului de Actiuni UE–RM in cadrul Politicii Europene de Vecinatate.Potrivit raportului, numirea in functie a judecatorilor de catre presedinte/Parlament trebuie sa reprezinte doar o verificare a respectarii corectitudinii procedurilor de selectare, dar nu o noua procedura de selectare. Respingerea candidaturilor judecatorilor trebuie sa fie facuta prin argumente exhaustive si transparente, pentru a exclude posibilitatea de trafic de influenta si coruptie in cadrul procesului de desemnare.

Potrivit autorilor, atributiile acordate prin lege Procuraturii de a interveni in relatiile civile sunt prea largi, in timp ce independenta acesteia urmeaza a fi intarita, prin reducerea capacitatii altor institutii ale statului de a interveni in problema desemnarii conducerii Procuraturii. Este necesara limitarea dreptului acesteia de a redeschide ilegal dosare penale impotriva acelorasi persoane pentru aceleasi fapte, fapt ce ar reduce posibilitatile de a santaja persoanele publice.

Dupa cum se mai mentioneaza in raport, lupta impotriva coruptiei poarta un caracter mimetic, selectiv si nu-i atinge pe inaltii functionari afiliati puterii guvernamentale, pe membrii si apropiatii Partidului Comunistilor sau ai familiilor elitelor aflate la guvernare, in pofida evidentelor publice ce atesta discrepantele intre salariile stabilite acestora pentru functiile publice si a modului de viata si a proprietatilor detinute de ei.

Potrivit aceleiasi surse, este necesara informarea deplina a publicului privind toate cazurile de coruptie, precum si evaluarea cauzelor care nu permit sanctionarea celor carora li s-au deschis dosare (ancheta necalitativa, comanda politica, influentarea judecatorilor sau a altor reprezentanti ai organelor de drept). Este necesara reformarea substantiala a SIS si MAI prin intermediul demilitarizarii si asigurarii unui control parlamentar si civil adecvat, astfel incat sa fie excluse cazurile de ingradire a libertatii civile si politice.

Raportul a fost alcatuit de reprezentanti ai 13 organizatii neguvernamentale, in cadrul ad-hoc de cooperare si consultari „Euroforum”, initiat de Programul Initiative Europene al Fundatiei Soros-Moldova.

sursa: http://www.azi.md/news?ID=43929

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ