Slobozia Mare și-a găsit fratele din România

0
279
  1. Slobozia Mare și-a găsit fratele din România

Primele rezultate concrete ale grupului intraparlamentar Prietenii Unirii din noua legislatură de la București se fac simțite. Un acord de înfrățire între comuna Slobozia Mare din raionul Cahul și comuna Gheorghe Doja din județul Ialomița a fost semnat joi de primarii celor două localități, Valentina Carastan, respectiv Ion Mihai. Înfrățirea urmează să fie aprobată de cele două consilii locale.

Din delegația venită din România au făcut parte și deputatul Constantin Codreanu, și senatorul Gabi Ionașcu, membri ai grupului Prietenii Unirii.

http://stirimd.net/?p=12098

 

  1. „1918-2018. Punte peste un secol între Neamţ şi Basarabia”

Relaţie de suflet cu fraţii din Republica Moldova

Subprefectul judeţului Neamţ, Iulian Jugan a spus „dincolo de componenta formală a întâlnirii, consistenţa aparte o dă relaţia de suflet care o avem cu fraţii noştrii din Republica Moldova. Îmi doresc să materializăm relaţia şi printr-un acord de cooperare”. Preşedintele Consiliului Raional Anenii Noi, Alexandru Barbăroşie s-a declarat încântat de această vizită „este pentru prima dată când ajung în Neamţ, mulţumesc primarilor comunelor din raion. Mă bucur că suntem aici şi evidenţiez că împreună şi nu alături, că alături de obicei sunt lăturaşii, dar noi suntem o familie, suntem fraţi, o cultură pe care ne străduim să o promovăm”.

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/a-1918-2018-punte-peste-un-secol-intre-neamt-si-basarabiaa–217393759.html

 

  1. Şcoala românească din Transnistria, în doliu. Maria Ungureanu a murit

Şi-a dedicat întreaga viaţa educării copiilor orfani şi luptei pentru păstrarea şcolii româneşti din Transnistria, sub presiunea constantă a autorităţilor de la Tiraspol, care de 25 ani duc o luptă crâncenă pentru închiderea celor 8 şcoli cu predare în limba română din Transnistria.

http://adevarul.ro/news/eveniment/Scoala–romaneasca-transnistria-doliu–maria–ungureanu-murit-1_594dbbfc5ab6550cb877dca3/index.html

 

  1. Ieşenii încearcă să doboare un RECORD naţional la festivalul „RomânIA Autentică”

Ieşenii încearcă să doboare, sâmbătă, un record naţional de participanţi la festivalul „RomânIA Autentică”. Prin centrul Iaşului trebuie să treacă, pentru doborârea recordului, 10.000 de persoane îmbrăcate îi ie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

http://www.mediafax.ro/life-inedit/galerie-foto-video-iesenii-incearca-sa-doboare-un-record-national-la-festivalul-romania-autentica-16515456

 

  1. Ziua Universală a Iei

În mai multe localităţi din ţară au loc evenimente organizate cu ocazia Zilei Universale a Iei.

Cele mai importante manifestări au loc la Iaşi, Târgu Jiu şi Hobiţa.

La Iaşi, peste 10.000 de persoane sunt aşteptate în faţa Palatului Culturii pentru a îmbrăca ia românească.

În plus, autorităţile locale vor face demersuri la UNESCO pentru recunoaşterea acestei piese emblematice a costumului popular românesc drept „bun de patrimoniu cultural”.

http://www.romania-actualitati.ro/ziua_universala_a_iei-104204

 

  1. Siegfried Mureșan atenţionează: Oficialii europeni la cel mai înalt nivel știu exact cum se vrea schimbarea sistemului de vot în Republica Moldova

Oficialii europeni de rang înalt ştiu exact ce se întâmplă la moment în Republica Moldova, unde PD şi PSRM încearcă să schimbe sistemul electoral de vot în unul mixt, iată de ce au transmis franc că recomandările Comisie de la Veneţia trebuie îndeplinite pe deplin, spune vicepreședintele comisiei pentru buget din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, care face trimitere la vizita din această săptămână la Bruxelles a reprezentanţilor partidului de la guvernare – PD, dar şi liderei de opoziţie Maia Sandu.

http://independent.md/siegfried-muresan-atentioneaza-oficialii-europeni-la-cel-mai-inalt-nivel-stiu-exact-cum-se-vrea-schimbarea-sistemului-de-vot-republica-moldova/

 

  1. Președintele parlamentului de la Chișinău: Partidul Democrat nu renunță la schimbarea sistemului electoral

Presedintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a reiterat poziția Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM) de a nu renunța la schimbarea sistemului electoral și a spus că vor fi respectate recomandările de ordin juridic ale Comisiei de la Veneția. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În PROfunzime’, informează sâmbătă IPN.md.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/06/24/presedintele-parlamentului-de-la-chisinau-partidul-democrat-nu-renunta-la-schimbarea-sistemului-electoral-11-40-22

 

  1. „Oare avem o politică externă? E o întrebare retorică”

Vorbesc cu Oana, colega din România care ne-a invitat să participăm într-un consorțiu ce își propune analiza vulnerabilităților sistemice care favorizează ingerința influențelor Ruse în diferite domenii de interes social, economic și politic precum și potențialul impact pe care l-ar putea avea. Prezența României în presa internațională pe parcursul ultimei luni este covârșitoare. Președintele Iohannis a reușit să impresioneze publicul American și să-și reprezinte țara cu demnitate la diverse întrevederi cu lideri cheie ai politicii mondiale printre care și Angela Merkel. Anunțul vizitei președintelui Franței, Emmanuel Marcon în Românie denotă importanța României la nivel European. E frumos să ai un președinte de care te poți mândri, oare când vom spune și noi același lucru? Din păcate astăzi, oriunde aș merge trebuie să răspund la întrebări mai puțin pozitive privind comentariile președintelui Republicii Moldova și să îmi cer scuze pentru replici și acțiuni ce nu-i fac față unui președinte de țară.

https://www.europalibera.org/a/28575823.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ