SMURD învestește încă 10 milioane de euro în divizia din Moldova

0
249

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din Republica Moldova a avut o întâlnire la București cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne pe tema extinderii în continuare a proiectului SMURD în Republica Moldova, denumit SMURD 2.

10530480_802713313101891_246265908004121289_o

 

Colonelul Mihail Harabagiu, şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI moldovean s-a întâlnit cu Raied Arafat pentru a discuta o noua etapa de dezvoltare a Serviciului Mobil de Urgența, Reanimare și Descarcerare în Republica Moldova intitulată SMURD 2.

Am vorbit mai mult despre proiectele de cooperare. Avem continuarea colaborării care a fost până acum, dar mai este şi proiectul european transfrontalier care ne interesează foarte mult, numit SMURD-2, pe care dorim să-l implementam cat mai repede cu colegii din Moldova. Este implicat din România Inspectoratul Naţional de Urgenţă, Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă Iaşi. Sunt convins că o să fie un proiect foarte important şi de succes cum a fost proiectul precedent”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România, Raed Arafat.

Cei doi au declarat ca în cadrul proiectului SMURD 2, Republica Moldova va primi 10 ambulanțe, 4 autospeciale de descarcerare, 4 piste de aterizare a elicopterelor, 2 departamente de urgență iar un Romania se va crea un centru de pregătire pentru personalul din Rep. Moldova.

„Este foarte important că elicopterul SMURD va are intervenţii aero-medicale şi mai departe. Nimeni nu a suspendat acordul semnat între Republica Moldova şi România”, a declarat şeful Situaţiilor Excepţionale din Moldova, Mihail Harabagiu.

Până în anul 2020 valoarea proiectului se va ridica la suma de 10 milioane de euro.

In ședința care a avut loc la București s-au tras concluziile după doi ani de prezenta a SMURD-ului în Republica Moldova și au ținut sa precizeze ca acordul dintre cele doua guverne nu a fost periclitat nici un moment de tragicul accident produs în localitatea Haragîș, raionul Cantemir din Republica Moldova la începutul lunii Iunie.

România și Republica Moldova au semnat în 2014 un acord de colaborare în domeniul situațiilor de urgență, care prevede și misiuni comune cu elicoptere SMURD.
Oficialitățile au ținut sa sublinieze ca în cinstea eroilor SMURD decedați în misiunea din Republica Moldova, se va construi un memorial. Monumentul va fi inaugurat în acest an de ziua Marii Uniri, 1 decembrie 2016.

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ