Şoc în teatrul basarabean

0
85

Piesa „Monoloagele vaginului”, scrisă de autoarea americană Eve Ensler, a ajuns să fie jucată şi la Chişinău. Proiectul punerii în scenă a acestui text controversat şi bulversant pentru societatea tradiţionalistă din Republica Moldova aparţine actriţei Nelly Cozaru.� La premiera spectacolului, care a avut loc pe 28 aprilie la Casa Naţionalităţilor, artista a explicat că montarea piesei a devenit posibilă după cinci ani de muncă asiduă şi de negocieri eşuate cu instituţiile culturale din Chişinău. «Teatrele s-au dat la o parte, nu au dorit să accepte „Monoloagele”», a afirmat Nelly Cozaru. Până la urmă, noua producţie teatrală a fost finisată datorită susţinerii Centrului de Arte „Coliseum”.
Protagonistele spectacolului „Monoloagele vaginului” – Dana Ciobanu, Daniela Burlaca, Irena Boclincă, Veronica Bivol şi Lidia Raicu – sunt actriţe tinere, unele dintre ele încă studente la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Lipsa de experienţă nu le-a împiedicat să construiască personaje autentice, bine conturate. Într-un ritm alert, eroinele spectacolului retrăiesc fragmente din vieţile lor, episoade care le-au marcat şi le-au făcut să-şi descopere feminitatea, să ajungă la eliberare interioară sau, dimpotrivă, la nebunie. Remarcăm şi plasticitatea actriţelor implicate în proiectul „Monoloagele vaginului”, faptul că ele nu s-au temut să-şi exploreze corporalitatea, să inventeze formule inedite de expresie artistică.

Reuşita spectacolului creat de Nelly Cozaru rezultă şi din racordarea la contextul autohton basarabean a acestui text despre sexualitate, atât de provocator şi dezinhibat. Cităm doar un scurt fragment din piesă ce poate fi considerat un adevărat manifest al femeii contemporane:

„Fusta mea scurtă nu e o dovadă / că sînt proastă / sau nehotărâtă / sau că poţi face orice cu / o fetiţă aşa ca mine. / Fusta mea scurtă e îndrăzneala mea / n-am să te las să mă înspăimânţi / fusta mea scurtă nu face pe grozava / asta sînt eu” .

Utilizând procedeul video-proiecţiilor, autorii montării au prezentat o serie de interviuri realizate pe străzile din Chişinău. Două sute de femei au fost întrebate cât de des se gândesc la vaginul lor, ce ar putea spune despre el, cu ce l-ar compara, ce senzaţii aşteaptă de la acesta. Multe dintre persoanele chestionate au refuzat, pur şi simplu, să discute pe marginea acestui subiect. Cu toate acestea, au existat şi femei care au depăşit momentul de jenă, trecând peste complexe şi prejudecăţi. Astfel am putut afla că moldovencele compară vaginul lor cu o floare, cu o privire, cu un zâmbet şi chiar cu pietrele unui râu. Problemele puse în dezbatere în spectacolul „Monoloagele vaginului” de Nelly Cozaru nu pot fi considerate facile, superficiale sau amorale. Dincolo de ideile feministe ce se conţin în text, piesa Evei Ensler ţinteşte mai adânc, vorbind – celor ce ştiu să asculte – despre violenţă, atitudini misogine, dorinţa de libertate şi, în final, despre cunoaşterea de sine.

autor:Constanţa Popa

sursa:http://www.jurnal.md/article/3089/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ