Şocant: Limba română l-a costat libertatea

0
83

Şeful cenzurii promova valori democratice

Vasile Vâşcu, deşi a fost şeful departamentului de cenzură în URSS, a luptat întotdeauna pentru limba română. Cenzura a ajuns atât de departe, încât până şi în Abecedarul lui Grigore Vieru, curcubeul era asociat cu tricolorul României. Mai mult, exista o instituţie de stat „Glavlit”, care deţinea controlul asupra publicaţiilor de tot genul, nu numai în presă, ci şi în radio şi televiziune.

”Uniunea Sovietică a funcţionat la noi şi în ultimii opt ani de zile, nestingherit, cu acelaşi mod de cenzură al Partidului Comuniştilor, care şi-au permis orice. În Moldova Suverană au apărut peste 200 de articole care au turnat noroi peste regretatul Grigore Vieru, un om sfânt, recunoscut de tot spaţiul românesc”, mărturiseşte Vasile Vâşcu.

Orice putere este destructivă

”Orice formă de guvernare care are numai o forţă, numai un partid, se transformă automat în Uniunea Sovietică. Aşa e natura guvernării care nu are oponenţă. Orice putere este destructivă pentru persoanele de la conducere, iată ce este o dictatură. Libertatea fiecăruia este condiţia libertăţii tuturor. Eu trăiam cu aceste idealuri în URSS. De aceea mi-am şi permis să fac acest manifest politic”, susţine Vasile Vâşcu.

Arestat pentru manifestul politic

În 1984 a lansat, în şcoli, în mare secret, manifestul politic, cu chemarea de a decreta limba moldovenească limbă de stat. „Deşi suntem de 20 de ani în democraţie, unii fac din limba română o sperietoare. Am lansat acest manifest pentru că noi suntem acasă, noi suntem naţiunea de bază. Se ştie că ponderea moldovenilor este de 75%”. În urma acestui manifest, Vasile Vâşcu, care deţinea funcţia de Vicepreşedinte a Guvernului, a început să fie urmărit, iar în 1985 a fost arestat fără niciun motiv, în birou, în faţa tuturor colegilor.

Impus să recunoască o faptă pe care nu a săvârşit-o

Vasile Vâşcu a fost ţinut nouă luni de zile în penitenciar, în condiţii extreme, cu şobolani şi gândaci, într-o cameră mică, cu paturi de fier şi toaleta deschisă. A fost supus unei torturi psihice, în urma căreia i-a fost propus să recunoască faptul că a luat mită şi iese din închisoare, în caz contrar, nu va ieşi niciodată. „Eu, om neiniţiat în astfel de lucruri, zi şi noapte mă gândeam ce să fac, poate asta era salvarea. Am acceptat să recunosc o faptă pe care nu am săvârşit-o şi ce credeţi că fac ăştia? Se duc şi arestează oamenii nevinovaţi, îi pun cu picioarele în apă rece vreo două-trei ore, în nişte camere de beton şi îi forţează să recunoască că mi-au dat mită”. Torturat psihic, Vasile Vâşcu a fost nevoit să semneze un act fals.

„Dacă mai sunt în viaţă, este minunea lui Dumnezeu”

După ce a semnat actul, Vasile Vâşcu a fost dus în Siberia, unde a stat închis şapte ani. A fost transportat cu un tren special, unde primea doar peşte sărat, fără apă. Zi şi noapte era în vizorul tuturor, împărţea aceeaşi celulă cu nişte criminali. În 1992 s-a reîntors Moldova, după care a fost emis un decret de graţiere. Acum, singurul lucru pe care şi-l doreşte este ca acest proces să fie declarat nul. A publicat cartea „Bătălia pentru demnitate”, iar în 1994, după toată suferinţa, Vasile Vâşcu a suferit o operaţie complicată la inimă, în Germania. Dar, triumfător, după toate aceste încercări ale vieţii, în luna mai, Vasile Vâşcu va celebra frumoasa vârstă de 70 de ani.

Îşi doreşte un club de dans retro

Vasile Vâşcu îşi doreşte un club de dansuri retro pentru persoanele de vârsta a doua şi a treia. „Ar fi foarte romantic. Muzica modernă este foarte plictisitoare. Mi se umple sufletul de bucurie când aud un tangou”, zâmbeşte Vasile Vâşcu.

Autor: Silvia GHIAUR
Sursa : apropomagazin.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ