Soldaţi ai nimănui

0
74

monument
Pe teritoriul satului Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, situat în dreapta râului Nistru, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, au avut loc lupte crâncene între soldaţii armatei germane şi celei roşii. În acest sens, este suficient să remarcăm faptul că, în pofida istoriografiei de sorginte sovietică, potrivit căreia, în urma operaţiei Iaşi –Chişinău, actualul teritoriu al Moldovei a fost eliberat de trupele germane la 24 august 1944, la Gura Bâcului s-au dat lupte grele până la 11 septembrie, acelaşi an.

Urmele acelui groaznic calvar pot fi resimţite şi trăite din vorbele bătrânilor şi, nu în ultimul rând, din prezenţa mormintelor ostaşilor ambelor armate pe întreg teritoriul localităţii.
Un cimitir înjumătăţit

În prezent, în parcul din Gura Bâcului, care se află chiar în centrul satului, pot fi observate două morminte comune ale soldaţilor care s-au confruntat în cel de-al doilea pârjol mondial. Iniţial, în perioada războiului, în centrul satului a existat o groapă comună în care erau înmormântaţi atât ostaşi sovietici, cât şi soldaţi ai armatei germane.

Potrivit localnicilor, imediat după ce s-a terminat războiul, în perioada în care se construia parcul, din groapa comună au fost selectaţi doar soldaţii sovietici şi înmormântaţi la vreo 100 de metri, loc în care, în prezent, le este ridicat şi un monument, iar în locul gropii comune, din păcate, au rămas două blocuri de beton.

Aici, se zice, au rămas să zacă doar ostaşi germani. De altfel, spun localnicii, asemenea morminte solitare ar fi existat acum şase decenii şi în diferite ogrăzi ale gospodarilor din partea locului, dat fiind faptul că numărul celor căzuţi pe câmpul de luptă a fost extrem de mare, din ambele părţi.
Aşa procedează creştinii

În acelaşi timp, în groapa comună, localnicii nu exclud faptul că pe lângă ostaşi germani, ar putea fi înmormântaţi şi soldaţi ai armatei române.

„Din păcate, în prezent, acest mormânt nu este amenajat, însă pe viitor nu este exclus faptul că vom face acest lucru prin instalarea unui monument şi în acest loc. Formalităţile ar dura, dar altă ieşire din situaţie nu există. Posibil, Ambasada Germaniei la Chişinău se va arăta interesată de cele relatate de FLUX şi va reacţiona pe potrivă. Pe teritoriul satului nostru, la sfârşitul anului 1944 au avut loc bătălii crâncene, osemintele ostaşilor fiind găsite deseori şi prin grădinile oamenilor. Creştineşte ar fi bine să punem şi aici o cruce. Ar fi un păcat să nu facem un monument, deoarece au fost şi ei soldaţi, ca şi ostaşii de pe baricada sovietică”, a declarat primarul satului, Ion Lapicus.

http://www.flux.md/articole/3333/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ