Soroca a votat reunirea Basarabiei cu România

0
103

Cetatea Soroca

Din cununa de cetăţi militare şi spirituale româneşti, zidite de strămoşii noştri pe malul Nistrului, cea de la Soroca este una din cele mai impunătoare. Faptul că nici cotropitorii de la 1812, nici cei de la 1940 nu au îndrăznit să o demoleze, demonstrează că această minune arhitectonică românească din epoca ştefaniană este păzită de Bunul Dumnezeu însuşi. Aici, în acest amfiteatru al curajului şi demnităţii naţionale – europene prin tot contextul ei, fiindcă Nistrul este de multe milenii hotarul de est al civilizaţiei europene, zemstva Sorocii, după cea a Bălţului şi înaintea celei a Orheiului, a votat la 13 martie 1918 o Declaraţie de Unire a Basarabiei cu România.

Nicolae Dabija vorbeşte despre importanţa Actului Unirii pentru actuala generaţie.
Dabija

Nicolae Bulat prezinta Diploma unui deputat sorocean din Sfatul Ţării

Dioploma a unui deputat sorocean

Peste 90 de ani, la 11 martie 2008, Forul Democratic al Românilor din RM (FDRM), reprezentat de dnii Alexandru Moşanu, vestit istoric, membru de onoare al Academiei Române, fost preşedinte al primului Parlament al RM, Nicolae Dabija, poet şi publicist, fost deputat, membru de onoare al Academiei Române, preşedinte al FDRM şi Andrei Vartic, scriitor, regizor şi publicist, fost deputat, cărora li sau alăturat alţi foşti deputaţi soroceni în Parlamentul RM şi mai multe organizaţii civice şi politice sorocene, inclusiv un numeros public format din tineri şi maturi, au omagiat în sfânta cetate a Sorocii fapta marilor înaintaşi de la 1918. Manifestarea a fost binecuvântată de părintele Radu Rusu, parohul bisericii Sfânta Parascheva a mitropoliei Basarabiei după care Vladimir Bulat, inimosul organizator al acţiunii, a arătat şi cu mândrie, şi cu emoţie ce oameni valoroşi a dat ţinutul Sorocii de-a lungul timpului pentru împuternicirea întregului neam românesc. „Cetatea Sorocii este doar un inel al acelui şirag de mari personalităţi sorocene”, a conchis valorosul istoric.

Poetul şi omul politic Nicolae Dabija a vorbit despre temeiurile fundamentale care leagă pe actualii soroceni şi de înaintaşii de la 1918, şi de cei care au zidit cetatea Sorocii, şi de cei care de-a lungul timpului au stat de strajă pe Nistru, „la hotarul nostru cel mai vulnerabil, pentru a apăra şi neamul românesc, şi Europa”. Doamna Ana Bejan, inteligenţă şi suflet strălucit al Sorocii actuale, fost deputat în Parlamentul RM şi prefect de Soroca, a mulţumit lui Dumnezeu pentru faptul că a ales anume Soroca pentru un destin luptător şi jertfelnic atât de înălţător. Iurie Cujbă, vestit profesor de istorie sorocean, preşedintele filialei FDRM Soroca a prezentat şirul evenimentelor politice din anii 1917-1918, care au dus la înfăptuirea Unirii, dar şi pe acei soroceni care au votat Actul Unirii. „Faptul că 42 de deputaţi în Sfatul Ţării, printre care Constatin Stere şi Pantilimon Halipa, au fost soroceni ne dă dreptul să afirmăm cu tărie că ţinutul Sorocii, alături de întreaga Basarabie, şi-a votat drept destinul la 13 şi 27 martie 1918 anume ca străvechi pământ românesc”, a mai spus profesorul Cujbă. Dl Alexandru Donos, consilier raional, a mulţumit din partea consiliului raional Soroca tuturor celor prezenţi pentru că au onorat fapta zemstvei Sorocii de la 13 martie 1918. Scriitorul Andrei Vartic a vorbit despre uriaşele merite politice, morale şi spirituale ale basarabenilor la întregirea României Mari, atât la 1859, cât şi 1918 şi a arătat că Actul Unirii de la 1918, votat la Bălţi, Soroca şi Orhei înainte de 27 martie 1918, ne dă toate drepturile politico-juridice naţionale şi internaţionale ca să ne reunim firesc şi cu ţara noastră, şi cu NATO şi UE, din care acum România face parte.

Profesorul Alexandru Moşanu, într-un discurs excepţional, a arătat că rezistenţa zidurilor Sorocii şi la intemperiile naturale, şi la cataclismele politice din ultimele secole, demonstrează rezistenţa românilor din Basarabia la încercările cotropitorilor ţarişti şii comunişti de a ne rupe de la patrie, curajul şi inteligenţa politică a înaintaşilor de la 1918, care au înţeles acum 90 de ani, în timpul îngrozitoarei lansări a genocidul bolşevic, că rămânerea în fosta URSS va aduce numai nenorociri Basarabiei şi chiar dispariţia basarabenilor ca parte a neamului românesc. El a chemat tinerii de azi să nu se teamă, să nu le fie frică de conjuncturişii şi pleava comunistă actuală, fiindcă numai prin curaj şi demnitate anume ei vor reuşi să aibă parte de un viitor stabil şi prosper împreună cu tot poporul român, cu toată Europa unită. La rândul lor, sorocenii Boris Ivas si Mihai Rusnac au chemat asistenţa să transmită tuturor cunoscuţilor, rudelor, prietenilor ce minune a avut loc acum 90 ani. În final Nicolae Dabija a citit „Declaraţia zemstvei Sorocii de Unire a Basarabiei cu Bucovina” şi a supus votului actualilor cetăţeni ai Sorocii acel act magnific. Ştim că unor oameni politici contemporani, care se pretind şi analişti, şi scriitori, şi oameni de ştiinţă democraţi, nu le place sintagma care urmează, dar noi o scriem cu sfântă mândrie (că nimeni nu poate anula sfinţenia sau mândria de a fi parte a a unei etnii) şi pentru fapta sorocenilor, şi pentru toţi aceii care în aceste zile organizează fără frica de consecinţe, manifestări închinate Marii Uniri: Soroca a re-votat cu entuziasm la 11 martie 2008 Declaraţia de Unire a Basarabiei cu România din 13 martie 1918. Astfel Basarabia a reânceput să voteze în martie 2008 reunirea firească cu România în numele viitorului nostru românesc şi a stabilităţii politice la cel mai instabil hotar al Europei. Un exemplu demn de urmat!

http://www.voceabasarabiei.com/html/0001.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ