Specialişti ai ministerului român al Educaţiei vin la Chişinău pentru a examina posibilitatea recunoaşterii diplomelor

0
77

La Chişinău sunt aşteptaţi trei reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România, care vor examina posibilitatea recunoaşterii diplomelor absolvenţilor instituţiilor de învăţământ din Moldova de către România şi invers, a comunicat ministrul educaţiei de la Chişinău, Leonid Bujor, citat de Info-Prim Neo.

”Mulţi absolvenţi ai universităţilor din România activează în Republica Moldova, în baza diplomelor pe care le deţin, în funcţii foarte importante şi denotă nivel înalt de pregătire”, a menţionat Leonid Bujor în cadrul vizitei la Bucureşti. Ministrul a dat exemplul premierului Vlad Filat, ministrului justiţiei, Alexandru Tănase, primarului general de Chişinău, Dorin Chirtoacă etc.

„În cadrul Alianţei ”Moldova Noastră” avem trei absolvenţi ai instituţiilor din România care deţin funcţii importante în administraţia publică locală şi cea centrală. Totodată, mulţi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova activează în România: medici, profesori, economişti, ingineri etc. Aşa că nu văd nicio problemă de a soluţiona această situaţie la nivel oficial”, a mai spus Leonid Bujor.

Oficialul moldovean a comunicat că a decis, împreună cu omologul său român, să examineze posibilitatea legalizării actelor de studii ale absolvenţilor de pe ambele maluri ale Prutului. Însă, nu toate diplomele vor putea fi recunoscute. ”Există câteva instituţii de învăţământ, atât în Moldova, cât şi în România, care au un statut special şi s-au compromis de-a lungul anilor. Astfel, fiecare universitate va fi examinată în mod separat”, a spus ministrul educaţiei de la Chişinău.

La Bucureşti a fost semnat Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Moldova pentru anul de învăţământ 2010-2011. În baza protocolului, numărul de burse oferit de Guvernul României a crescut de la 2100 la 5000. 1150 de absolvenţi ai liceelor se vor putea odihni în taberele de odihnă peste Prut, restul burselor sunt destinate tinerilor pentru studii postuniversitare. Părţile au acceptat, de asemenea, extensiunea Universităţii din Galaţi ”Dunărea de jos” la Cahul şi a Universităţii din Iaşi ”Alexandru Ioan Cuza” la Bălţi.

sursa: info-prim.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ