Spectacolul Creștini în Europa şi proiectarea filmului Flacăra – „Dimitire Cantemir”

0
165

irena-1-435x1024

 

Spectacolul Creștini în Europa şi proiectarea filmului Flacăra – „Dimitire Cantemir”, primul din serialul 100 de români celebri născuți in Moldova, ajunge zilele acestea la Cahul şi Orhei. În Republica Moldova continuă serialul spectacolelor panNaţionale şi proEuropene cu genericul: Creștini în Europa.

 

Organizate la iniţiativa poetului academician Nicolae Dabija, Președintele Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova şi coordonate de Doamna Ambasador Iuliana Gorea-Costin, președinte de onoare al Asociației Europene de Strategii Politice Nicolae Costin – aceste manifestări de cultură, istorie şi civilizaţie românescă sunt sprijinite de Guvernul României „întru cinstirea vrednicilor Domnitori români Constantin Brâncoveanu și Dimitire Cantemir” – la 300 de ani de la martirajul pentru Hristos şi Credinţa creştin-ortodoxă a familiei Brâncoveanu şi 300 de ani de la intrarea în Academia de la Berlin a genialului savant Dimitrie Cantemir, primul român şi cetăţean al Rusiei devenit Academician European.

Pe 12 şi 13 noiembrie 2014, ora 18.00, spectacolul Creștini în Europa va avea loc la Cahul şi, respectiv, Orhei, unde iubitorii de muzică, istorie şi film vor avea fericitul prilej de a se reîntâlni cu instrumentiştii şi soliştii renumitei orchestre de muzică populară „Folclor”, Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici din Chişinău, condusă de maestrul Petre Neamţu. Pe scenă vor evolua îndrăgiţii artişti de pe ambele maluri ale Prutului: Mioara Velicu, Margareta Clipa, Daniela Condurache, Dinu Iancu Sălăjanu, Silvia Goncear, Maria Sărăbaş, Zinaida Bolboceanu, Suzana Popescu, Nicolae Paliţ, Viorica Moraru, Valentina Butucel, Diamanta Paterău. Prezentator – Victor Stahi.

Toate spectacolele Creștini în Europa încep cu premiera filmului documentar „Dimitrie Cantemir”, realizat de Studioul Flacăra Film Chișinău în cadrul serialului „100 de români celebri născuți în Moldova„. Acest serial de filme enciclopedice – unic în tot spaţiul românesc – este conceput şi produs de scriitoarea Luminița Dumbrăveanu, scenariu Larisa Verdeș, regie Lidia Marcu, având drept scop popularizarea – în limbile română, engleză şi rusă – a marilor personalități ale Neamului atât printre români, cât și pe toate continentele, în contextul revenirii Republicii Moldova în familia Europei civilizate.

Spectacolele se încheie tot cu o producţie a Studioului Flacăra Film: videoCLIPul documentar la cântecul „Basarabie, nu plânge!” – scris și interpretat de Aurica Dicusară Basarabeanca, prin care echipa Flacăra aduce un Omagiu Mișcării de Eliberare Națională din anii 1989-1991 și liderilor ei, – urmași vrednici ai Domnitorilor români și creștini Constantin Brâncoveanu și Dimitire Cantemir.

Notăm că lansarea proiectului Creștini în Europa a avut loc la Chişinău, în 26 octombrie, la Sala cu Orgă, de ziua naşterii Domnitorului Dimitrie Cantemir. A continuat la Bălţi în 3 noiembrie şi la Cernăuţi pe 7 noiembrie, susținut de cunoscuţii artişti români Grigore Leşe, Gheorghe Zamfir, Valy Boghean Band, Ansamblul „Ştefan Vodă” din Căpriana cu Tudor Ungureanu, Maria Iliuţ, Maria Stoianov, precum şi grupul instrumental „Crai nou”, cu mult îndrăgitul interpret Nicolae Furdui Iancu.

Urmează un spectacol de zile mari la Casa de Cultură din Cimișlia, in ziua de 26 noiembrie, ora 18.00, cu instrumentiştii şi soliştii renumitei orchestre de muzică populară „Folclor”, Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici, din Chişinău, condusă de maestrul Petre Neamţu și binecunoscuții interpreți Ana Cebotari, Silvia Goncear, Maria Sărăbaş, Zinaida Bolboceanu, Suzana Popescu, Nicolae Paliţ, Viorica Moraru, Valentina Butucel, Diamanta Paterău, Ana Tabac și invitații de onoare maestrul Eugen Doga și îndrăjitul interpret de muzică folk- Vasile Şeicaru. Prezentator – Victor Stahi.

În cadrul proiectului Creștini în Europa, în ziua de 15 noiembrie, ora 18.00, în Sala Palatului Național Nicolae Sulac din Chişinău – în calitate de invitat de onoare al festivalului InternaționalDouă inimi gemene, editia a XII-a va veni cu un recital de excepție cunoscutul interpret de muzică folk Nicu Alifantis.

Suita de manifestări Creștini în Europa, ce se înscrie în sistemul de valori europene, bazat pe unitate prin diversitate, va culmina la 29 noiembrie 2014, ora 18.00, în Sala Palatului din Bucureşti, în ajunul Zilei Naționale a românilor de pretutindeni, a sărbătorii Sfăntului Andrei, apostolul, care ne-a încreștinat neamul, cu spectacolul extraordinar Lumină din LUMINĂ, în care artiști de pe ambele maluri ale Prutului vor cânta pe versurile regretatului poet Grigore Vieru, supranumit „Omul Duminicii”.

Sursa:Romanian Global News

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ