Speranta unei Românii cu adevãrat mare!

0
70

FRATI_Theodor_Codreanu__Mihai_Cimpoi_.jpgSÃRBÃTOARE Despre momentul unirii Basarabiei cu patria mamã, România, de la a cãrei înfãptuire au trecut 90 de ani, cuvintele pot cu greu sã arate tot ceea ce a însemnat atunci dreptate, emotie si nãzuinte împlinite pentru întreg neamul românesc. Fratii de dincoace si de dincolo de Prut s-au vãzut stând la aceeasi masã, asa cum istoria îi condamnase sã nu fie, ani la rând. 27 martie 1918 -a rãmas în istorie ca o datã simbol, iar aniversarea acesteia aduce, an de an, în inimile românilor adevãrati aceeasi dorintã de refacere a visului care înseamnã… România Mare!

ONOARE Husenii se cred privilegiati pentru faptul cã sunt atât de aproape de malul Prutului, apa dincolo de care se aflã tãrâmul românesc. Ziua Unirii are pentru ei, cu atât mai multe semnificatii, cu cât aici ajung cât de des se poate, unii din cei mai de seamã basarabeni, Grigore Vieru, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Nicolae Rusu, Vasile Soimaru si multi altii… Biblioteca Municipalã „Mihail Ralea“ este martorã, în sãlile ei adunându-se ori de câte ori se iveste un prilej bun, românii si basarabenii cu dragoste de istorie adevãratã! Din cartea de onorare a institutiei, bibliotecarul Constantin Donose a extras câteva din cele mai frumoase autografe venite din suflet de frate… basarabean. „La initiativa subsemnatului s-a deschis o carte de Onoare în care cele aproape 200 de personalitãti care ne-au trecut pragul au lãsat câte un gând pentru contemporani, dar cu proiectii viitorime. Astãzi când am rãsfoit acest tezaur, orizont magic al iubirii de carte si întelepciune, sunt potopit de justifice emotii, rememorând cu exactitate si împrejurarea în care au fost asternute pe hârtie simtãmintele unor scriitori de marcã, unii aflati chiar în prag de a fi clasicizati. Dar îmi amintesc cu plãcere lansãrile de carte în care aveam bucuria sã îi avem în fatã pe multi dintre cei mai importanti scriitori basarabeni comtemporani, majoritatea prieteni de gând si faptã literarã al celui mai înalt scriitor husean, profesor doctor Th. Condreanu“, a declarat bibliotecarul Constantin Donose.

Gânduri din Cartea de Onoare

Academicianul Mihai Cimpoi a scris: „Am fost în multe biblioteci, dar numai în biblioteca de la Husi m-am simtit aproape de….bibliotecarul Eminescu“.

Pe 27 aprilie 1996, Nicolae Dabija nota pentru posterioritate: „La manifestarea – Centenar Mihai Ralea – s-a vorbit de tezaurul României de la Moscova si eu zic: Rusilor le cerem – cu cuvânt nu cu sabia/Sã întoarcã si vagoanele de aur/Dar si acea parte din tezaur/Ce se cheamã Basarabia/Si parcã m-apucã jalea/Cu regret constat aici, la Husi/Cã n-avem azi un alt Ralea/Ca s-o cearã de la rusi“.

Pe 7.06.2003, Nicolae Rusu a scris: „Am trecut de mai multe ori prin Husi, de fiecare datã în grabã, gândindu-mã cã va veni probabil un timp când mã voi opri sã pãsesc pe strãzile tihnite si curate ale municipiului, sã discut cu oamenii. Fericita ocazie mi-a prilejuit-o distinsul om de culturã, cel ce învatã si pe altii, eminescologul si prozatorul Theodor Codreanu, care si-a adunat prietenii si cititorii sãi în împãrãtia cãrtilor – biblioteaca M. Ralea. De la aceastã întâlnire mi-am dat seama cã Th. Codreanu, om al cãrtilor, este un Manole al Husilor, un mester care se zideste pe sine, nu doar în istoria acestui oras ci si în întreaga culturã românã“.

Marele patriot si poet, Grigore Vieru nota în 30.10.2004: „Fratelui Suiu Donose, pe care-l cunosc de 2000 de ani si tot de atâta vreme mi-e drag. Sã nu disperãm!“.

Regretatul poet Gheorghe Vodã scria pe 30.01.1993: „România începe de la Husi; Husul are o bibliotecã ce cuprinde tot sufletul românesc – universal. Sãrut cartea!

Dr. Vasile Soimaru a scris pe 7.06.2003: „Sunt fericit sã mã aflu în orasul tineretii rãsstrãbunicului meu Ion Nãvrãpescu, ispravnic de Husi, în secolul XVI, si sã particip la lansarea cãrtilor celui mai bun prieten al Basarabiei românesti – Theodor Codreanu. Cu dragoste soimãreascã pentru toti husenii“.

Ion Iachim a scris în 27.10.2007: „Multumesc intelectualilor din Husi pentru cã stiu a fi (acum si pururea) si spirituali si patrioti. Noroc si sus tricolorul”!

Tot de dorul Basarabiei – sora cea nãpãstuitã a României – s-a înfiintat la Husi o filialã puternicã a Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina, condusã de câtiva intelectuali care si-au propus sã refacã legãtura istoricã a românilor de dincolo si de dincoace de Prut. Istoricul Costin Clit, profesorul dr. Theodor Codreanu si profesorul Stefan Plugaru sunt cei trei conducãtori ai Asociatiei, care vor sã facã din aceastã organizatie, o punte a unirii spirituale a celor douã Românii, de dincoace si de dincolo de Prut.

de Alina DARIE – Adevarul de Vaslui

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ