Spicherul lituanian susţine că cheia spre apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană se află la Chişinău

0
49

Lituania
Lituania este partenerul R. Moldova care reaminteşte în permanenţă Uniunii Europene despre problemele Moldovei şi încearcă să caute căi întru soluţionarea lor, a declarat vineri, 22 iunie, Viktoras Muntianas, preşedintele parlamentului Lituaniei, într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor moldoveni.

Potrivit lui, cheia spre apropierea R. Moldova de UE se află în R. Moldova, urmând să fie depuse toate eforturile pentru implementarea deplină şi oportună a Planului de Acţiuni UE-RM, precum şi absorbirea transparentă a sprijinului financiar acordat de UE. „Ceea ce este necesar pentru ameliorarea situaţiei privind mass media, drepturile omului şi combaterea corupţiei nu sunt resursele financiare, ci voinţa politică”, a mai spus oficialul lituanian.

Totodată, Muntianas a declarat că ţara sa este convinsă de faptul că Rusia trebuie să îndeplinească completamente angajamentele asumate la Istambul şi să-şi retragă forţele armate de pe teritoriul R. Moldova. „Pacificarea trebuie să fie internaţionalizată în Moldova, iar misiunea trebuie să se conformeze principiilor internaţionale de pacificare. Pledăm pentru căutarea pe viitor a unor soluţii durabile”, a subliniat Viktoras Muntianas.

În cadrul unor declaraţii comune de presă, spicherul Marian Lupu a declarat că dialogul interparlamentar dintre cele două state a avansat foarte mult în ultimi doi ani, iar vizita omologului său lituanian vine să traseze priorităţile, obiectivele şi acţiunile pentru următorii ani.

Pe parcursul zilei de vineri, pe agenda vizitei oaspetelui de la Vilnius mai figurează întrevederi cu prim-ministrul Vasile Tarlev, cu ministrul de Externe Andrei Stratan, o vizită la Ambasada Republicii Lituania în RM, întrevederi cu comunitatea lituaniană din Moldova.

http://www.info-prim.md/?x=22&y=8894

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ