Spirit Romanesc protesteaza impotriva contului bancar de 500 de euro necesar pentru viza romaneasca

2
113

2009-09-16/18:15 Tinerii din grupul de initiativa „Spirit Romanesc” au protestat miercuri, 16 septembrie, împotriva obligativităţii de a deţine cont bancar în valoare de 500 euro, pentru a primi viză românească. Aproximativ 25 de persoane s-au adunat în faţa Ambasadei României de la Chişinău, unde au depus în cutia poştală bancnote improvizate de 500 euro, notează Info-Prim Neo.

Protestatarii cer modificarea Ordonanţei de Urgenţă 194/2002 a Guvernului român care prevede că orice cetăţean din afara Uniunii Europene ce intră în România trebuie să prezinte confirmarea faptului că are un cont bancar de minimum 500 de euro. În opinia lor, acest act normativ îngradeşte accesul cetăţenilor R. Moldova în România, ceea ce nu corespunde declaraţiilor autorităţilor române privind apropierea cu etnicii români din Basarabia.

Membrul „Spiritului Românesc”, Sorin Becciu, spune că „această prevedere nu va limita accesul infractorilor, ci pe cel al oamenilor săraci”. Potrivit lui, organizaţia pe care o reprezintă, vrea să influenţeze anularea acestor restricţii pentru cetăţenii moldoveni şi instaurarea unor relaţii frăţeşti între cele două state.

Fostul preşedinte al organizaţiei neguvernamentale Hyde Park, Ghenadie Brega, susţine că asemenea acţiuni de protest au fost organizate şi la Bucureşti. „Sper că vom putea mobiliza tinerii moldoveni, pe care statul român îi îndepărtează de părinţi. Nu ştiu pe cât este de justificat să dai bursă, dar să nu permiţi rudelor să circule. Vrem să iniţiem dezbateri privind obstrucţionarea cetăţenilor moldoveni de către statul rămân. Am putea începe de la discurtarea faptului că în unele cazuri procedura de acordare a cetăţeniei române durează 14 ani. Legea funcţionarului public european stipulează că o cerere trebuie să fie soluţionată în 60 de zile”.

Brega afirmă că după dezbaterea acestui subiect pe internet, urmează ca el să fie „adus în stradă”. Potrivit lui, pe 28 septembrie, Hyde-Park-ul va reveni cu acţiuni de protest mai ample, în cazul în care se va forma un nou Guvern şi va fi numit un alt ministru de Interne. „Dacă rămâne Papuc (Gheorghe Papuc, ministru de intene în exerciţiu – n.r.), atunci mai aşteptăm, pentru că nu mai vrem să stăm prin comisariate şi să ne stricăm sănătatea. Vrem să avem încrederea că dacă cineva ne va încălca drepturile, va fi tras la răspundere”.

UniMedia:

CurajTV:

JurnalTV:

ProTV:

Reflectarea actiunii in presa:

2 COMENTARII

 1. Doamnelor, domnisoarelor si domnilor!

  Istoria neamului nostru romanesc este complicata, plina de lupte dar si de izbanzi stralucitoare. Trebuie sa o citim si sa o recitim pentru ca ea ne este data de Dumnezeu pentru a o intelege si a trage invatamintele de rigoare. Pe blogul meu, public esenta evenimentelor istorice, politice, sociale dar si de alta natura, pentru ca noi oamenii avem nevoie de subiecte de reflexie pentru a ne intelege pe noi insine cu scopul de a evita greselile trecutului. A evita greselile inseamna a evita suferinta.

  Cititi pe blogul meu:

  Homerillum: Anonimitate versus identitate
  Dumnezeu: Constiinta infinitului
  Piata Universitatii: Locatie a evolutiei prin revolutie
  FMI: Asasinii economici ai Romaniei
  Europa: Rasism social
  Basarabia 2012: 200 de ani de la anexare

  http://foc-in-agora.blogspot.com/

  In viitor:
  Evolutionism darwinistic: Consecinte, Colaps, Creationism

  Va doresc lectura placuta!

LĂSAȚI UN MESAJ