Sporesc investiţiile în tehnologiile informaţionale şi comunicaţii

0
41

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI) estimează că, în 2007, investiţiile în sectorul tehnologii informaţionale şi comunicaţii (TIC) vor depăşi nivelul înregistrat în anul 2006. Pronosticul a fost făcut de ANRTI în baza analizei evoluţiilor pieţei în 2006.
Specialiştii agenţiei consideră că această creştere va fi determinată, în principal, de investiţiile ce le vor face cei trei operatori de telefonie mobilă „Voxtel”, „Moldcell” şi „Moldtelecom” (sub marca comercială „Unite”), în dezvoltarea infrastructurii şi noilor tehnologii, precum şi ÎM „Eventis Mobile”, în crearea reţelei de telefonie mobilă GSM 900/1800. Agenţia se aşteaptă, de asemenea, la majorarea investiţiilor efectuate de operatorii serviciilor transport date şi acces la Internet, precum şi de noii operatori ce prestează servicii alternative de telefonie fixă locală.
Potrivit datelor prezentate ANRTI de către prestatorii de servicii, în 2006, rata investiţiilor în sectorul TIC a crescut,
faţă de 2005, cu 14,6 la sută şi a atins cota de circa 1,4 miliarde de lei (109,7 milioane de dolari). Cel mai mare volum de investiţii – de circa 900 de milioane lei – a fost efectuat de SA „Moldtelecom” în telefonia fixă şi cea mobilă. Investiţiile operatorilor alternativi de telefonie fixă locală au crescut de 7,6 ori şi au constituit circa 18 milioane de lei. Primii doi operatori de telefonie mobilă -„Voxtel” şi „Moldcell” – au investit 439,4 milioane de lei. În sectorul servicii de acces la Internet, investiţiile s-au majorat cu 17 la sută şi au constituit 80,38 milioane de lei, iar în sectorul servicii TV prin cablu şi eter au fost investite 20,2 milioane de lei.
Aceleaşi date arată că, în 2006, cifra de afaceri, consolidată pe piaţa serviciilor TIC, a crescut, faţă de 2005, cu circa 25 la sută şi a depăşit 4,5 miliarde de lei. Ponderea sectorului TIC în produsul intern brut (PIB), conform datelor preliminare, a constituit circa 11,5 la sută, ceea ce este cu 0,9 puncte procentuale mai mult decât în 2005. Specialiştii agenţiei afirmă că această creştere se datorează sporirii numărului de furnizori şi de utilizatori de servicii, diversificării ofertelor şi îmbunătăţirii calităţii serviciilor, implementării noilor tehnologii de furnizare a acestora, în special, a celor de acces la Internet în bandă largă. Astfel, în 2006, numărul companiilor operaţionale în industria tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor s-a ridicat la 880, ceea ce constituie 0,7 la sută din numărul total al agenţilor economici din ţară. Majoritatea dintre aceste companii activează în sectorul serviciilor IT, printre care 61 sunt întreprinderi mixte şi întreprinderi cu capital străin.
În 2006, structura pieţei, după valoarea cifrei de afaceri, se prezenta în felul următor: telefonia fixă a deţinut cea mai mare cotă din piaţă – 47,57 la sută, telefonia mobilă – 42,04 la sută, serviciile de acces la Internet – 4,2 la sută, serviciile TV prin cablu şi eter – 1,95 la sută, serviciile IT, inclusiv software – 1,44 la sută, alte servicii – 2,81 la sută. Comparativ cu anul 2005, cota telefoniei fixe pe piaţa TIC s-a redus cu 3,99 la sută, iar cota telefoniei mobile şi cea a serviciilor de acces la Internet s-au majorat cu 4,6 şi, respectiv, cu 0,61 la sută.
Pentru 2007, ANRTI prognozează o creştere relativ stabilă pe toate segmentele pieţei TIC şi o majorare considerabilă a cotei telefoniei mobile şi a serviciilor de acces la Internet pe această piaţă. Agenţia consideră că, anul acesta, pentru prima dată în istoria comunicaţiilor din Moldova, cifra de afaceri de pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă o va depăşi pe cea din sectorul telefoniei fixe.


http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19996&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Economie&num=13

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ